Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 30. máj 2013

Craig & Karl: humorný pop-art s posolstvom

Hovoria si Craig & Karl a pracujú ako umelci a ilustrátori. Ich pop-artová spoločnosť zaujala svojou prácou mnohých, počnúc módnymi domami ako Louis Vuitton, Dries van Noten či Antipodium, pokračujúc titulmi ako Vogue a New York Magazine, končiac Bavorskou štátnou operou.

Craig & Karl: humorný pop-art s posolstvom

30.5.2013

craig_karl_01Hovoria si Craig & Karl a pracujú ako umelci a ilustrátori. Ich pop-artová spoločnosť zaujala svojou prácou mnohých, počnúc módnymi domami ako Louis Vuitton, Dries van Noten či Antipodium, pokračujúc titulmi ako Vogue a New York Magazine, končiac Bavorskou štátnou operou. Ich práca sa vyznačuje expresívnou farebnosťou a vtipom. Často však vo forme jednoduchých posolstiev, ktoré vás nútia zamyslieť sa.

craig_karl_02
Vogue Japan

K stálym klientskym "úlovkom" tejto dvojice patrí aj nemecká módna značka MCM (Mode Creation Munich), pre ktorú najnovšie navrhli humorne ladenú kolekciu doplnkov s názvom Eyes On The Horizon. Pozostáva z vakov, clutch kabeliek a kľúčeniek s vyobrazením slnečných okuliarov a paliem v štýle, ktorý je kombináciou pop-artu a patchworkovej výšivky.



Humor, nadhľad a provokácia patria k hlavným vyjadrovacím prostriedkom umeleckého dua, za ktorým sa ukrývajú Craig Redman a Karl Maier. Hoci ich spája jedna značka a podobný estetický prístup, veľakrát pracujú v jednom čase na rozdielnych kontinentoch. Ich ilustrácie sprevádzajú rozličné kľúčové kultúrne udalosti, či už ide o film, umenie alebo hudbu.

craig_karl_03
Zľava: Dries van Noten jar-leto 2013, motív pre tenisky Converse, výstava The Fashionable Ones.

K jedným z posledných výtvorov patria napríklad kreslené výjavy, ktoré vznikli pri príležitosti dlho očakávanej filmovej snímky Veľký Gatsby. Silné posolstvo nesú aj ich portréty. Kreslenú podobu z dielne Craig & Karl dostali napríklad Beyoncé a David Bowie.


Zľava: Beyoncé, The Great Gatsby, David Bowie.


craig_karl_04
Craig a Karl považujú za jedno zo svojich najvýznamnejších diel obálku časopisu New York Magazine, na ktorej bol vyobrazený Barack Obama po druhom víťazstve v amerických prezidentských voľbách. Vpravo podobizeň Hilary Clinton v podobnom duchu na obálke magazínu Volkskrant Magazine.

craig_karl_05
Vľavo: motív Bless This Mess pre skateboardy, vpravo: MacBook Pro ‒ edícia Hungry Eyes.

pripravila: Anna Salvová
foto/ilustrácie: MCM/Craig & Karl


 

    4421

    Súvisiace články