Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 10. august 2021

Grécke ostrovy pre každý typ cestovateľa

Grécko má veľmi dobrú povesť medzi dobrodružnými cestovateľmi aj letnými výletníkmi. Má všetko, čo dobrá dovolnka musí mať - krásnu prírodu, príjemných ľudí a uvoľnenú atmosféru.

Grécke ostrovy pre každý typ cestovateľa

Grécko má veľmi dobrú povesť medzi dobrodružnými cestovateľmi aj letnými výletníkmi. Má všetko, čo dobrá dovolnka musí mať - krásnu prírodu, príjemných ľudí a uvoľnenú atmosféru. Ak zvažujete nad návštevov Grécka a niektorého z jeho mnohých ostrovov, poradíme vám s výberom.

Pre bohémov

Zabudnite na moderný Mykonos, pravú bohémsku atmosféru ako zo starých čias nájdete na ostrovoch Hydra, Naxos a Chalkidiki. Namiesto rušného nočného života v chic podnikoch vás tu počká historická atmosféra a lokálne podniky, v ktorých to skutočne žije. Na Hydre vás počkajú drmatické výhľady, no autom sa tu nepreveziete - autá aj motorky tu sú zakázané! Naxos je plný byzantskej histórie a nekonečne dlhých bielych pláží. Klasická grécka krása a architektúra vás počká na Chalkidiki, v rodisku Aristotela. Stretávajú sa tú husté lesy s piesočnatými plážami, ktoré ponúkajú aj hippie podniky.

ostrov Hydra, foto: Despina Galani / Unsplash

Pre dobrodruhov

Ostrovy ako stvorené pre tých z nás, ktorí radi objavujú, radi sa zatúlajú a nemajú problém s neplánovaním, sú Kréta, Rodos a Serifos. Kréta je jedným z najznámejších a najobľúbenejších ostrovov, avšak ponúka omnoho viac ako klasické pláže a rezorty. Preskúmať môžete históriu usadolostí na ostrove, olivové sady vo vnútrozemí, ale aj menej známe, skryté pláže. V popularite šlipare Rodos Kréte na päty. Na najrôznejšie aktivity je tento ostrov skutočne bohatý, určite nevynechajte prístav Mandraku, Akropolis Lindos či staroveké mestá ako Kamiros a Ialysos. O Serifose ste zrejme ešte nepočuli, je to nenápadný ostrov, ktorý zatiaľ ostáva tým najdobrodružnejším cestovateľom, no zrejme nie na dlho. Prázdne pláže, skryté zátoky, pokojné plavby po pobreží si získajú zrejme každého milovníka prírody.

reiseuhu vYIZtnM5gLU unsplashostrov Serifos, foto: Reiseuhu / Unsplash

Výhodné ponuky

Vďaka tomu, že je Grécko plné možností, niektoré ostrovy si môžu dovoliť dať rôzne výhodné ponuky. Mnohé ostrovy sú plné rôznych hotelov či peniziónov, ktoré potrebujú zo sezóny vyťažiť maximum. Preto si môžeme skutočne výhodne užiť miesta ako Santorini, Andros či Kefalóniu. Santorini predstavovať netreba, čaká vás tu biela architektúra s modrými strechami a nekonečne modré more, ale aj skvelý nočný život. Dajte si však pozor na turistické pasce. Na Kefalónii sa môžete tešiť na pláže olemované borovicovými lesmi, svetlými skalami a dokonalými útesmi. Najkrajší zážitok z ostrova sa vám naskytne počas plavby po pobreží. Nezabudnite sa však poprechádzať aj po lokálnych dedinkách a nasajte pravú atmosféru. Na ostrove Andros sa môžete tešiť na bohatú zeleň, v ktorej si môžete vychutnať nekonečné množstvo turistických chodníčkov lemovaných prírodnými prameňmi a malými vodopádmi. Popri tom objavíte skryté dedinky s tým najkrajším výhľadom.

victor malyushev 8 d6b3mdlBg unsplashKefalónia, foto: Victor Malyushev / Unsplash

Pre foodies

Ak milujete grécku kuchyňu a jej rôznorodosť, ostrovy Lesbos, Paros a Ithaka by mali byť na vašom radare. Na Lesbose sa môžete tešiť na olivové sady a vinice, avšak okrem toho sa tu vyrába aj slávne ouzo. Gréci považujú produkciu z tohto ostrova za tú najkvalitnejšiu, všetko čo sa vám teda dostane na tanier bude pravdepodobne z lokálnej produkcie. Morské plody a ryby si vychutnáte na Parose takmer v každej reštaurácii, ktoré zásobujú lokálni rybári. K tomu pridajte moussaku a mezze a ideálny gastro zážitok je na svete. O ostrove Ithaka sa hovorí v spojitosti s Odysseom, avšak tento krásny ostrov je aj gastronomickou mekkou. V historických budovách si môžete užiť rodinné podniky s históriou a storočnými receptami. Okrem toho vás aj čakajú morksé jaskyne v smaragdovej vode.

dusan adamovic UDN8n4 NPBw unsplashostrov Paros, foto: Dusan Adamovic / Unsplash

Chic atmosféra

Vynechať nemôžeme ani pravú chic atmosféru, ktorú mnohí moderní cestovatelia hľadajú. Prvá voľba padne na Mykonos. Rustikálne pôsobiaci ostrov ukrýva najštýlovejšie hotely a moderné podniky, ktoré milujú svetové celebrity. Podobne je na tom aj Zakynthos, preslávený party ostrov, ktorý sa však môže pochváliť aj šarmantnými mesteškami a historickou architektúrou popri moderných, minimalistických interiéroch. Korfu je oproti prvým dvom ostrovom pokojnejší, sofistikovanejší ostrov. Nočný život je tu založený na vychutnávaní si dobrých drinkov, jedla a nie až tak veľmi na žúrkach. Avšak atmosféra je tu stále exkluzívna.

lucrezia de agro xiuYa2M2lqI unsplashostrov Zakynthos, Lucrezia De Agrò / Unsplash

Pre milovníkov kultúry

Ak hľadáte krásnu prírodu v spojení s dych-berúcou architektúrou, ostrovy Symi, Milos a Tinos si vás získajú. Na Symi sa môžete tešiť na oku-lahodiaci prístav a farebné mestečká v kombinácii s historickými pamiatkami. Milos sa začína pomaličky dostávať do popredia, čiže jeho krásy si rýchlo vychutnajte ešte predtým, ako ho zaplavia masy. Okrem toho, že si tu na svoje prídu milovníci umenia, pochváliť sa môže aj viac ako 70 plážami. V galériách nájdete cenné hisotircké pamiatky vrátane sôch Venuše. Prebádať môžete aj mnohé hrady a katakomby. Ostrov Tinos sa nachádza hneď pri Mykonose, no od svojho veľkého brata sa už viac líšiť nemôže. Je pokojný a krásny, plný olivových sadov, viníc a čarovných kaplniek. V mestečkách nájdete mnohé sochy, ktoré skvostne dopĺňajú lokálnu architektúru. Na svoje si tu prídu aj surféri vďaka divokým vlnám.

dimitris kiriakakis TTwXEOxpcCI unsplashostrov Symi, foto: Dimitris Kiriakakis / Unsplash

Foto: Unsplash

996

Súvisiace články