Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 9. august 2021

Ktorý chorvátsky ostrov je pre vás ten správny?

Chorvátsko je dlhé roky zrejme najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou mnohých Slovákov. Táto krajina je taká pestrá a rôznorodá, že v každom kúte nájdete niečo iné.

Ktorý chorvátsky ostrov je pre vás ten správny?

Chorvátsko je dlhé roky zrejme najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou mnohých Slovákov. Táto krajina je taká pestrá a rôznorodá, že v každom kúte nájdete niečo iné. Ako si teda vybrať tú správnu destináciu? Prevedieme vás tými najzaujímavejšími ostrovmi, z ktorých si každý vyberie to svoje.

Vis

Vis je najvzdialenejším ostrovom od pevniny a nachádza sa na polceste do Talianska. Býva tak častou zastávkou pre ľudí, ktorí sa plavia po Jadrane. Napriek tomu nie je až taký preplnený ako iné vúčšie ostrovy. Nájdete tu jednu z najkrajších pláží - Stiniva, ktorá je prístupná len pešo alebo z lode. Na túru sa môžete vydať na vrch Hum, odkiaľ uvidíte aj Taliansko, nehovoriac o tom, že práve tento ostrov je považovaný za kulinárske epicentrum Chorvátska.

Adobe Stock 

Mljet

Až tretinu tohto ostrova tvorí Národný park Mljet, ktorý pozostáva z hustého lesa, zvyšok patrí malým rabárskym dedinkám. Je vhodný pre tých, ktorí namiesto plážovania a slnenia preferujú turistiku, spoznávanie alebo športy. Oddych na pláži Saplunara je však perfektným zakončením aktívneho dňa.

josh berendes ULxj9zv4HL0 unsplashFoto: Josh Berendes / Unsplash

Korčula

Prezývaný aj smaragdový ostrov, Korčula je známa svojimi olivovníkmi a vinosadmi, ale aj piesočnými plážami. Najobľúbenejšou je Lumbarda, zatiaľ čo živý ruch a nočný život nájdete v meste Račišće. Ostrov má bohatú vlastnú produkciu a väčšina reštaurácií tak pracuje s lokálnymi surovinami.

Ferry boat in harbor at Korcula, CroatiaAdobe Stock 

Brač

Známy ostrov Brač poznáte minimálne z fotiek. Je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú skutočne výnimočné pláže a chic prostredie. Supetar je najrušenejšie miesto plné zaujímavých podnikov, zatiaľ čo Postira je perfektným bodom na turistiku. Vynechať nemôžete slávnu plážu Zlatni Rat, no rovnako krásna, a menej plná je Lovrecina.

perica oreskovic zS5EB6GBpL4 unsplashFoto: Perica Orešković / Unsplash

Šolta

Neďaleko Splitu nájdete tento ostrov, ktorý nepatrí k najznámejším, no práve preto vás tu bude čakať len minimum turistov. Zo zátoky Šešula sa môžete vydať na zaujímavé plavby po pobreží, na pevnine zase nájdete rastúce olivovníky a šarmantné, väčšinou rodinné penzióny. Ostrov je ako stvorený na kombinovanie dovolenky na lodi a na pevnine.

AdobeStock 336544087 minAdobe Stock 

Lopud

Maličký ostrov, na ktorom býva len 200 ľudí je ako stvorený pre tých, ktorí sa chcú všade dostať a pešo a zabudnúť počas dovolenky na auto. Nájdete tu piesočnatú pláž Sanj, cesty a lesné cestičky sú skvelé na bicykel. V prístave a v meste sa o vás postarjú skvelé rodinné podniky. Jednoducho chill na 100%.

AdobeStock 178669452 minAdobe Stock 

Krk

Jeden z najobľúbenejších a najznámejších chorvátskych ostrovov, býva častokrát výrazne podceňovaný kvôli masám turistov, ktoré tú každoročne zavítajú. S pevninou je spojený mostom a od prvého kroku na ňom môžete vidieť pozostatky rímskej okupácie. Nájdete tu však aj stredoveké prvky, vinosady bieleho vína a samozrejme nádherné more. V mestách na väčších ostrovoch fungujú aj požičovne áut, motoriek či skútrov.

chiara mazzetta vDch6xU1LQ0 unsplashFoto: Chiara Mazzetta / Unsplash 

Dugi Otok

Mnohí nazývajú tento ostrov najväčším chorvátskym tajomstvom. Kedysi tu bolo zoskupenie pokojných rybárskych usadlostí, dnes je to destinácia plná štýlových letných domčekov. V okolí nájdete prírodný park Telaščica, na severe vás čaká dokonalé azúrové more na plži Sakuran.

gabriela slovak EkxNG3gTCS4 unsplashFoto: Gabriela Slovak / Unsplash

Rab

Ostrov Rab je doslova klenot. Obkolesený je starými hradbami, za ktorými vás čakajú malebné stavby s červenými strechami. Je to historické miesto, ktorého príbeh začína v roku 360 p.n.l., a jeho atmosféra je skutočne tajomná a plná príbehov. Pláže sú doslova ukryté, v maríne sa schádzajú lokálni rybári a moderné podniky majú chic bohémsky nádych.

AdobeStock 383119892Adobe Stock 

Cres

Jeden z najväčších ostrovov v Jadrane ponúka zo všetko trochu. Milovníci pláži si prídu na svoje na pláži Sveti Ivan, ale v mnohých zátokach a mroských jaskyniach. Beli je zase skvelý východiskový bod na mnohé túry v lese Tramuntana. V halvnom meste sa zase môžete tešiť z krásnej benátskej architektúry a pastelových tónov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Adobe Stock 

Foto: Unsplash, Adobe Stock

1197

Súvisiace články