Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 31. máj 2020

Ako bude vyzerať cestovanie po pandémii?

Neviete sa dočkať, kedy konečne vzlietnete avydáte sa na svoju prvú cestu do zahraničia po pandémii? Alebo ste vtomto smere opatrní apočkáte, kým sa situácia upokojí?

Ako bude vyzerať cestovanie po pandémii?

Neviete sa dočkať, kedy konečne vzlietnete a vydáte sa na svoju prvú cestu do zahraničia po pandémii? Alebo ste v tomto smere opatrní a počkáte, kým sa situácia upokojí? Nech už patríte do ktoréhokoľvek táboru, určite sa všetci zhodneme na tom, že cestovanie sa zmení. Cestovný ruch bol koronakrízou zasiahnutý najviac, hotely boli nútené úplne zatvoriť, letecké spoločnosti museli uzemniť lietadlá, za hranice krajín ste sa len tak nedostali. Čo nás a cestovanie čaká po tejto udalosti, ktorá navždy zmenila mnohé stránky našich životov?

V Európe sa pomaličky začínajú uvoľňovať opatrenia. Aerolinky postupne pridávajú medzinárodné lety, krajiny otvárajú hranice. Návrat do nového „normálu“ však bude určite poznačený mnohými bezpečnostnými pravidlami, na ktoré si každý cestovateľ bude musieť zvyknúť. Budeme musieť so sebou nosiť „imunitné“ pasy, negatívne testy na koronavírus alebo sa bude dokonca testovať priamo na letiskách?

Letecká doprava

Najväčšími zmenami pravdepodobne prejde letecká doprava. Nielenže práve táto sféra značne utrpela, do stavu pred pandémiou sa podľa najväčšej leteckej organizácie IATA dostane najskôr v roku 2023. Zavedené budú aj nové pravidlá a opatrenia, ktoré presne to budú, sa zatiaľ ešte nevie. Momentálne pridávajú rôzne letiská a letecké spoločnosti svoje vlastné pravidlá, ktorými chcú chrániť nielen cestujúcich, ale aj svojich zamestnancov. Ak cestujete v tomto období, je nevyhnutné skontrolovať si podmienky konkrétnych letísk a leteckých spoločností, pretože univerzálne pravidlá zatiaľ nie sú definované. Podmienky sa teda líšia, v niektorých krajinách budú pri vstupe od vás budú vyžadovať predložiť negatívny test na koronavírus, inde vás zase budú testovať na mieste. Niektoré letecké spoločnosti vyžadujú od pasažierov nasadené rúška a rukavice počas celej cesty, letiská aj letecké spoločnosti môžu merať teplotu. Iné spoločnosti zase svojim pasažierom rozdávajú okrem slúchadiel a vankúšov aj sety pozostávajúce z masky, rukavíc a dezinfekčných utierok.

Do inej kategórie opatrení zase spadá limitácia pasažierov na jedno lietadlo. Niektoré letecké spoločnosti začínajú lietať s obmedzenou kapacitou, pričom stredné sedadlá úplne vynechávajú, aby zachovali medzi ľuďmi väčšie rozostupy. Uvažuje sa dokonca o úplnej zmene sedenia, ktorá by umožňovala cestovať s pôvodným množstvom pasažierov, no vďaka panelom medzi nimi a rôznej orientácii sedadiel, by tak mali redukovať šírenie nákazy.

Čo presne nás však čaká z dlhodobého hľadiska zatiaľ nie je známe. Určite sa však musíme pripraviť na nejaké zmeny, ktoré môžu zmeniť dobu cestovania a povinnosti cestovateľa.

 

Ubytovanie

Pri hoteloch a iných ubytovacích zariadeniach takisto nastanú rôzne zmeny. Už dnes môžeme vidieť iniciatívy rôznych globálnych sietí, ktoré posúvajú hygienické štandardy do doteraz nevídaných výšin. Dezinfekcia hotelových izieb aj spoločných priestorov na dennej alebo hodinovej báze sa pravdepodobne stane štandardom. Ku bežnému hĺbkovému upratovaniu zrejme pribudne aj dôkladná dezinfekcia napríklad na báze ozónu či iných technológií. Týka sa to nielen izieb, ale aj konferenčných miestností, fitness centier a ostatných spoločných priestorov v hoteli.

proxyclick visitor management system VnACB m22es unsplash

Dbať sa bude na minimalizáciu kontaktu či už s personálom, alebo so zariadením. Do praxe sa budú postupne zavádzať nové technológie, ktoré umožnia napríklad virtuálny check-in a check-out, ale aj klasickejšie elementy ako automatické dvere. Ide o maličkosti, ktoré už v minulosti používali mnohé hotely, no pandémia zaručene urýchli prechod na automatizáciu procesov s cieľom minimalizovania kontaktu.

Očakávať však môžeme aj drobnosti ako bezdotykové dezinfekcie rúk pri vstupe do rôznych priestorov, bezplatné rúška a rukavice pre každého hosťa, či povinné meranie teploty na check-ine.

manuel moreno DGa0LQ0yDPc unsplash

 

Zdravotné technológie

Po tom, ako vypukla pandémia sme mohli zaregistrovať nárast vo vzniku najrôznejších aplikácií či nástrojov, ktoré mali pomôcť viesť evidenciu zdravotného stavu, sledovali osobné kontakty v prípade nákazy, ale aj novinky, ktoré mali efektívne pomôcť zbavovať priestory baktérií a vírusov, čiže dôkladne dezinfikovali priestory. Aby sa cestovateľ cítil v hoteli bezpečne, zavedené budú musieť byť pravdepodobne aj nové technológie, ktoré sa budú starať o fyzické aj psychické pohodlie hostí. Ultrafialové svetlo či ozón sa zatiaľ ukazujú ako skvelým riešením a niektoré hotely už dnes zavádzajú ich používanie. Sledovanie kontaktu jednotlivých hostí je takisto na stole ako jedna z možností, pričom cieľom je zachytiť šírenie akéhokoľvek vírusu v jeho začiatkoch.

mika baumeister CMoxzoMsUfE unsplash

 

Ceny

Väčšinu ľudí zaujímajú aj ceny. Obrovský výpadok v cestovnom ruchu zaručene položí na kolená množstvo hotelov a iných podnikov, ktoré závisia na turistoch. Budú tieto podniky, či už letecké spoločnosti, hotely či reštaurácie dvíhať ceny? Mnohí tvrdia, že áno. Lety vraj budú omnoho drahšie, ako to bolo pred krízou, aby mohli aspoň sčasti vybalansovať svoje straty. To isté mnohí čakajú od hotelov. Avšak žiadna analýza, ktorá tvrdí, že vie, čo bude v budúcnosti, nie je spoľahlivá. Tak, ako nikto nemohol predpovedať, kedy pandémia vypukne, nikto nedokáže s istotou tvrdiť, akú stratégiu zaujmú spoločnosti v cestovnom ruchu. Možné totiž je aj to, že všetky spomínané spoločnosti sa budú snažiť rýchlo vrátiť do starých koľají a obsadiť lietadlá či hotelové izby do svojich maxím. To znamená, že budú musieť ľuďom ponúknuť výhodné podmienky. Zdražovanie leteniek a celkovej ceny cestovania by totiž mohlo rýchlejšie vyústiť do krízy. Ako to teda bude s cenami, nikto zatiaľ nevie. Šance sú 50 na 50.

1035

Súvisiace články