Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 4. máj 2020

ROADtrip: Opustené miesta, ruiny a industriálne pamiatky

Vypadnúť z domu je nutnosť. Mnohé parky sú stále uzavreté, tie otvorené sú plné ľudí, rovnako aj populárne miesta na relax v prírode.

ROADtrip: Opustené miesta, ruiny a industriálne pamiatky

Vypadnúť z domu je nutnosť. Mnohé parky sú stále uzavreté, tie otvorené sú plné ľudí, rovnako aj populárne miesta na relax v prírode. Stále však máte veľa možností. Ak máte auto, využite to a spravte si malý roadtrip.

 

To, že „už naozaj nemáte kam“ uniknúť, je výhovorka. Minimálne ak máte auto. Ceny benzínu klesli, cesty sú prázdne, počasie výborné. Čo viac potrebujete? Stačí len natankovať plnú nádrž a vyraziť. Pokojne len tak bezcieľne, po starých cestách, bez GPS, podľa pocitu. Ak ste z Bratislavského kraja, cesty ako z „roadtrip filmu“ nájdete smerom na Dunajskú stredu, ďalej pomedzi dedinky až do okolia Banskej Štiavnice, kde sú nádherné tajchy. Rovnako krásne sú aj vedľajšie a poľné cesty na Myjave, Kopaniciach, Gemeri, Orave a Myjave. Na východe odporúčame výlet na najvýchodnejší bod Slovenska nová Sedlica a okolité dedinky.

cesty v okoli banskej stiavniceCesty v okolí Banskej Štiavnice

rremHrabová Roztoka  davNeďaleko Medzilaboriec 

Ak máte radšej pri výletoch vytýčený konkrétny cieľ, radi objavujete a fotíte, určite sa inšpiruje mapou Čiernych dier. Nájdete tam množstvo skvelých tipov na opustené a veľmi fotogenické miesta.

 

Niklová huta v Seredi

Polorozpadnutá „Niklovka“, sa nachádza v priemyselnom areáli, kde sa voľne dostanete. Rovnako bez problémom môžete vojsť aj dnu. Napriek tomu, že je budova výrazne zdevastovaná, stále má svoje čaro a je nesmierne fotogenická. Tí odvážnejší nájdu na najvrchnejšom poschodí hojdačku, na ktorej si môžete urobiť pôsobivé foto.

niklova huta

niklova huta2  niklova huta4 

niklova Huta3

Magnezitka Jelšava

Ako na Marse sa budete cítiť v okolí magnezitových závodov, ktoré stále fungujú. Do areálu vás pravdepodobne nevpustia, ale napriek tomu toto miesto stojí za návštevu. Ideálne, ak si cestu naplánujete tak, že tam dorazíte pri západe slnka! A keď tam už budete, nezabudnite pozrieť aj neďaleký Slavošovský tunel pod vrchom Homôľka, ktorý spája obce Slavošovce a Magnezitovce (časť Kopráš). Jeho dĺžka je asi 2,5 km a ak si trúfate, dajte si v ňom adrenalínovú prechádzku... S baterkou a gumákoch.

jelsava magnezitka  rrem 

 

Machnáč a Kúpele Sliač

Jednou z najväčších architektonických tragédií Slovenska sú chátrajúce budovy, ktoré patria k európskym unikátom. Jedným z nich je aj funkcionalistický skvost Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach alebo chátrajúce budovy v areáli Kúpeľov Sliač. Napriek značným poškodeniam a žalostnému stavu sú stále krásne a je čo obdivovať.

machnač

machnac  machnac2 

machnac5

rrem  machnac4 

Text a foto: Jana GOMBOŠOVÁ

1965

Súvisiace články