10.7.2012
Vyskúšali ste už ochutenú soľ? Ak chcete vniesť do svojich letných kulinárskych výtvorov nového ducha, môžete ich spestriť špeciálnou soľou Flor de Sal.
Táto soľ sa zbiera ručne z povrchu soľného jazera a suší pod stredozemským slnkom na Malorke. Gurmáni môžu oceniť jej sladkú vôňu a jemnú konzistenciu kryštálov. Tieto vlastnosti sa rozvinú najviac, keď sa soľ používa ako korenie alebo dochucovadlo po varení.
Môžete vyskúšať napríklad soľ s prímesou stredomorských bylín, ako je rozmarín, saturejka, majorán, tymian a oregano. Hodí sa najmä na chlieb s olejom, k šalátom, rybám, mäsu a opekaným zemiakom.
Soľ s obsahom čiernych olív Kalamata zasa zlepší chuť mäsa a všetkých stredomorských receptov, ku ktorým neodmysliteľne patrí paradajkový šalát s mozzarelou, záhradný šalát s rukolou, cestoviny či spomínaný chlieb s olejom.
Ak chcete nakŕmiť naozaj všetky zmysly, môžete siahnuť po soli s pižmovou arómou a fialovo-červenkastými kvetmi ibišteka. Mierne kyslá a ostrejšia chuť sa skvelo hodí k divine, čerstvému koziemu syru, modrým rybám (makrela, sardinka, losos), špenátovému alebo avokádovému šalátu.
Aj romantici si môžu poriadne osoliť život, ak použijú soľ s lupienkami ruže z Galície doplnených sviežim sečuánskym korením a sladkou korenistou chuťou čierneho korenia Sarawak. Chutné a harmonické zmesi dodajú korenistú a kvetinovú príchuť šalátom, čerstvým syrom a všetkým druhom bieleho mäsa, grilovaným bielym rybám, avokádu, hlávkovému šalátu a artičokám.
Milovníci exotiky môžu zasa svoje pokrmy dochutiť soľou s duchom Srí Lanky, ktorá obsahuje semená koriandra, kurkuma, kajenské korenie, rasca, fenikel, senovka grécka, škorica, klinčeky, kardamón a čierne korenie, ktoré pohladia vaše chuťové bunky. Táto soľ dáva mimoriadnu príchuť dusenej zelenine, ázijskej kuchyni a jedlám z ďalekého východu, ryži, dusenému červenému mäsu, alebo jednoduchému kurčaťu.
Ľahká chuťovka na záver
Uvarte v slanej vode zemiaky v šupke, hotové ošúpte, pozdĺžne rozkrojte a polovice uložte na tanier smerom nadol. Filety lososa nakrájate na tenké plátky a poukladajte ich na zemiaky v tvare zvitkov. Posypte ich semienkami čierneho sezamu, ozdobte lístkami jarnej cibuľky a kryštálikmi ochutenej soli a nakoniec pokvapkajte olejom. Servírujte s celozrnným chlebom alebo celozrnnými krekrami. Dobrú chuť!
pripravila: Anna Salvová