Aby sme sa nezbláznili z domácej karantény a sociálnej izolácie, treba občas vypadnúť. A treba aj jesť. Kvalitne. Ideálne, ak to spojíte a vyberiete sa na gastrotrip do neďalekých miest. Tu je zopár tipov, ktoré rozhodne stoja sa „výjazd“.
Stupava: Pizzeria da Mario e Nicola
Miesto, kde sa ponoríte do neodolateľných vôní južného Talianska. Pizza, ktorú tu robia praví Taliani vás nadchne nadýchaným cestom a kvalitnými surovinami. O pár domov ďalej nájdete ešte jednu skvelú pizzeriu Galeone, ktorá rovnako patrí Talianom a kde robia rovnako bezkonkurenčnú pizzu. Objednávajte však vopred telefonicky.
Tip: Ak máte v pláne zjesť pizzu niekde v prírode alebo Stupavskom parku, nezabudnite pri objednávke personál poprosiť, aby vám pizzu nakrájali. Neapolská pizza sa totiž krájať nezvykne a jesť ju ako langoš asi nechcete... ☺
Stupava: Biofarma
Výlety do prírody sú dnes nutnosť. Ak sa chcete cítiť ako na Liptove, stačí si z odskočiť na známu stupavskú Biofarmu. Nájdete tam množstvo zvierat, príjemnú vidiecku atmosféru, stánok s predajom čerstvého syra a pekáreň. Skvelé tradičné slovenské jedlá ponúka cez okienkový predaj reštaurácia Koliba v čase 11:00-18:00. Miestne halušky, pirohy, šúľance a čučoriedkové gule rozhodne stoja za pozornosť!
Trnava: Akademia
V beer & bistro Akademia nájdete modernú kuchyňu, tvorenú z kvalitných sezónnych surovín. Zážitkom je najmä nápadité menu inšpirované tradičnými chuťami s originálnym rukopisom talentovaného šéfkuchára Lukáša Heska. Jedlo z Akademie je zážitkom, na ktorý nezabudnete! A ten ich božský chlieb! Plus bonus - čapovaná Plzeň do fľašky. Reštaurácia funguje cez výdajné okienko alebo na telefonické objednávky s dovozom v okolí. Otváracie hodiny sú aktuálne od jedenástej do sedemnástej hodiny.
Trnava: Enak
Mladé štýlové bistro prinášajúce výborné svieže jedlá inšpirované juhovýchodnou Áziou. Nesú v sebe kúsok exotiky so zaujímavými kombináciami chutí a sú pripravované vždy z čerstvých surovín autentickým spôsobom. Okrem jedál z menu nájdete v ponuke každý deň aj „špeciál“. Tak ako vo väčšine reštaurácií, funguje rozvoz v okolí a take-away balíčky od desiatej doobeda do siedmej večer.
Trenčín: Oyshi
Čerstvé, sezónne jedlá inšpirované Áziou. To je Oyshi, ktoré vás bude rozhodne baviť svojou originálnou ponukou a sviežimi chuťami. Aktuálne fungujú cez výdajné okienko na osobný odber + rozvoz v okolí na objednávku cez web alebo telefonicky. „Menu sme čiastočne skrátili a zjednodušili. Vyrobili sme tzv. menučká, ktoré obmieňame. Ponúkame aj balíček “urob si sám”, keď si ľudia chcú urobiť doma sushi. Dostanú presne toľko surovín, koľko potrebujú + videonávod a recept na ryžu,“ hovorí Kristína z bistra Oyshi.
Tip: A keď sa v Trenčíne zdržíte a opäť vám vyhladne, odporúčame aj skvelý burger Remy's Bistro & Pub. Objednávajte však vopred telefonicky.
Senica: Coolňa
Štýlové bistro ponúkajúce vynikajúci streetfood, za ktorým sa oplatí vycestovať. V aktuálnom režime nájdete v ponuke vždy Špeciál týždňa, Bacon Jam burger , Vegetariánsky burger (pravidelne sa mení) a Coolňa Kronut týždňa (donut z croissantového cesta s plnkou a polevou). V nápojovej ponuke nájdete lokálne pivo od pivovarov Hellstork a Štramák, limonády od Mana Roots a Coolňa Colu z pravých kolových orechov. Otváracie hodiny sú streda až sobota vo večerných hodinách (17:00 - 20:00). A pozor, objednávku je nutné urobiť skôr, než vyrazíte - na webe do 15:00.
Pezinok: Molotov Barbecue
Pulled Pork Cheeks, Burger, Double Cheese Burger a Camemburger v brioške. To všetko dostanete vo foodtrucku na Pezinskom Trhovisku. Samozrejmosťou sú populárne omáčky vlastnej výroby podľa chuti a pálivosti (Barbecue, Hot Barbecue , Molotov Cocktail , Morho). A ako príloha hranolky smažené na bravčovej masti s BBQ majonézou. Otváracie hodiny aktuálny týždeň utorok - piatok od 11:00 do 18:00.
Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: archív gastro podnikov