Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Gastro / 28. jún 2019

Ako sa ochladiť jedlom?

Keď teploty dosiahnu tropické výšiny, len málokedy nám pomôže ľadová zmrzlina či chladený drink. Ak sa chceme skutočne ochladiť, potrebujeme vytasiť ťažké zbrane.

Ako sa ochladiť jedlom?

Keď teploty dosiahnu tropické výšiny, len málokedy nám pomôže ľadová zmrzlina či chladený drink. Ak sa chceme skutočne ochladiť, potrebujeme vytasiť ťažké zbrane. Pokiaľ ani u vás klimatizácia nehrozí, no stále sa potrebujete schladiť, pomôžu vám prirodzené chladivé potraviny. Ktoré to sú?

Šalátové uhorky

Vďaka svojmu vysokému podielu vody, uhorky sú jedným z najefektívnejších potravín, ktoré vás okamžite schladia. Ich obrovskou výhodou je, že ich môžete jesť takmer na kilá pretože neobsahuje takmer žiadne kalórie. Skúste pár koliesok pridať do citrónovej limonády a efekt uvidíte okamžite.

Vodný melón

Zelenina (áno, melón je klasifikovaný ako zelenina, nie ovocie), ktorá sa nám zrejme najčastejšie asociuje s letom je vodný melón. Aj on obsahuje obrovský podiel vody, preto efektívne ochladzuje telo. Veľmi jednoducho ho trávime, takže telo nemusí vynakladať aktivitu na a teda sa ohrievať.

Listová zelenina

Hádate správne, aj listová zelenina obsahuje veľké množstvo vody, čo je jej tajnou zbraňou v boji proti horúčavám. Doplňte hlavné jedlo ľadovým šalátom, rímskym šalátom či špenátom alebo rukolou a rozdiel uvidíte okamžite.

Paprika

Táto zelenina funguje trochu naopak, ako by sme čakali. Pri konzumácii pikantných surovín sa naše telo prirodzene potí, čím sa zároveň ochladzuje. Paprika teda nezníži teplotu tela, ale poskytne mu úľavu od horúčavy.

Ryby

Ryby sú nielenže ideálnym zdrojom proteínov v lete, poskytujú aj dôležité stopové prvky či minerály. Náš organizmus ich trávi o niečo ľahšie ako mäso, preto nemusí vynaložiť množstvo energie a tým ohrievať celé telo.

1202

Súvisiace články