Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Gastro / 29. apríl 2019

Aké sú zdravotné benefity čokolády?

Niektorí ju neznášajú, no mnohí ju milujú. Čokoláda však nie je iba obľúbená pochúťka, ale aj veľký pomocník pri prevencii apredchádzaní zdravotných problémov.

Aké sú zdravotné benefity čokolády?

Niektorí ju neznášajú, no mnohí ju milujú. Čokoláda však nie je iba obľúbená pochúťka, ale aj veľký pomocník pri prevencii a predchádzaní zdravotných problémov. Doprajte si ju preto aj vy.

Zlepšuje náladu

Každý čokoholik vie, aké príjemné stavy nám konzumácia čokolády dokáže navodiť. Nie je to iba o chuti, ktorú milujeme, ale aj o látkach, ktoré obsahuje. Obsahuje totiž tryptophan, esenciálnu aminokyselinu, ktorá podporuje vyplavovanie serotonínu, ktorý je prírodným antidepresantom.

 

Prevencia kardiovaskulárnych chorôb

Pravidelná konzumácia čokolády znižuje tlak a prerieďuje krv, má protizápalový efekt. Toto všetko sa deje vďaka obsahu flavonoidov, ktoré okrem iného zabezpečujú aj rozťahovanie ciev. Preto dokáže znížiť tlak.

 

Chráni artérie

Dnes už vieme, že cholesterolu sa netreba báť, teda toho „dobrého“. Zlý cholesterol (LDL) však dokáže narobiť starosti. Spomínané flavonoidy si však poradia aj s ním, pretože ho dokážu zastaviť, pričom zvýšia podiel dobrého cholesterolu.

 

Tlmí kašeľ

Čokoláda tiež obsahuje aj látku theobromín, ktorá potláča kašeľ. Pokiaľ vás teda chytí nepríjemný kašeľ, viete, kde máte hľadať pomoc.

 

Pomáha mozgu

Látka epikatechín, ktorá sa nachádza v kakau a zelenom čaji chráni mozog pred deformáciami, ktoré vedú napríklad k Alzheimerovej chorobe.

 

Nie je však čokoláda ako čokoláda, najlepšie sú tie, ktoré obsahujú vysoký podiel kakaa, v ktorom sa nachádzajú takmer všetky spomínané látky a teda poskytuje benefity.

1426

Súvisiace články