Niektorí ju neznášajú, no mnohí ju milujú. Čokoláda však nie je iba obľúbená pochúťka, ale aj veľký pomocník pri prevencii a predchádzaní zdravotných problémov. Doprajte si ju preto aj vy.
Zlepšuje náladu
Každý čokoholik vie, aké príjemné stavy nám konzumácia čokolády dokáže navodiť. Nie je to iba o chuti, ktorú milujeme, ale aj o látkach, ktoré obsahuje. Obsahuje totiž tryptophan, esenciálnu aminokyselinu, ktorá podporuje vyplavovanie serotonínu, ktorý je prírodným antidepresantom.
Prevencia kardiovaskulárnych chorôb
Pravidelná konzumácia čokolády znižuje tlak a prerieďuje krv, má protizápalový efekt. Toto všetko sa deje vďaka obsahu flavonoidov, ktoré okrem iného zabezpečujú aj rozťahovanie ciev. Preto dokáže znížiť tlak.
Chráni artérie
Dnes už vieme, že cholesterolu sa netreba báť, teda toho „dobrého“. Zlý cholesterol (LDL) však dokáže narobiť starosti. Spomínané flavonoidy si však poradia aj s ním, pretože ho dokážu zastaviť, pričom zvýšia podiel dobrého cholesterolu.
Tlmí kašeľ
Čokoláda tiež obsahuje aj látku theobromín, ktorá potláča kašeľ. Pokiaľ vás teda chytí nepríjemný kašeľ, viete, kde máte hľadať pomoc.
Pomáha mozgu
Látka epikatechín, ktorá sa nachádza v kakau a zelenom čaji chráni mozog pred deformáciami, ktoré vedú napríklad k Alzheimerovej chorobe.
Nie je však čokoláda ako čokoláda, najlepšie sú tie, ktoré obsahujú vysoký podiel kakaa, v ktorom sa nachádzajú takmer všetky spomínané látky a teda poskytuje benefity.