Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Vlasy / 4. október 2021

Ako podporiť rast vlasov?

Husté a krásny vlasy sú snom mnohých z nás, no len niektorým boli dopriate. Tak, ako v prípade celého nášho tela, jeho vzhľadu a stavu, aj vlasy sú výrazne ovplyvnené genetikou a predispozíciou.

Ako podporiť rast vlasov?

Husté a krásny vlasy sú snom mnohých z nás, no len niektorým boli dopriate. Tak, ako v prípade celého nášho tela, jeho vzhľadu a stavu, aj vlasy sú výrazne ovplyvnené genetikou a predispozíciou. Aj napriek tomu im však môžeme dopriať cielenú starostlivosť, ktorá z nich vyčaruje tú najkrajšiu verziu. Poradíme vám, ako zastaviť vypadávanie vlasov, podporiť ich rast a teda aj celkové zdravie a krásu.

Vedeli ste, že každý z nás sa narodí s determinovaným počtom vlasových folikúl, ktorý sa počas celého života nezmení? Netýka sa to len vlasov, ale aj chĺpkov, pričom na hlave ich je zhruba okolo 100-tisíc, z toho denne stratíme okolo 50-100 vlasov. Lesk, pevnosť a celkovú kvalitu vlasov ovpyvňuje genetická predispozícia a celkové zdravie organizmu, napríklad lesk vlasov zabezpečujú mazové žľazy. Mastnota vlasovej pokožky priamo ovplyvňuje lesk vlasov. Genetika hrá významnú úlohu pri vzhľade aj raste vlasov, avšak vplyv na to má aj niekoľko ďalších faktorov, napríklad strava a starostlivosť. Ak ste sa aj vy rozhodli dopriať svojim vlasom precíznu starostlivosť, ktorou podporíte kvalitu, ale aj rast vlasov, poradíme vám, ako na to.

Správna výživa

Všetko, čo ovplyvňuje rast našich vlasov nedokážeme kontrolovať, avšak práve naše stravovanie je jedným zo zásadných faktorov, ktoré má na to vplyv. Časté diétovanie alebo strava chudobná na živiny, minerály a vitamíny, môže vytvoriť nevhodné podmienky na zdravé fungovanie celého nášho organizmu vrátane vlasov. Výrazný a dlhodobý stres takisto podmieňuje nielen vypadávanie, ale aj ich rast a kvalitu. Absencia alebo nízky podiel proteínov v strave môže spôsobiť horšiu kvalitu, vypadávanie a pomalý rast vlasov.

V strave by nemali chýbať najmä prvky ako biotín, vitamín C, D, E, zinok, železo, omega 3 a 6, ktoré hrajú kľúčovú rolu nielen v celkom zdraví, ale aj v kráse a raste vlasov. Podľa tejto štúdie, práve zvýšený príjem omega 3 a 6 mastných kyselín počas 6 mesiacov dokáže výrazne znížiť vypadávanie vlasov. Podľa inej štúdie zase znížený príjem zinku je takisto spájaný s vypadávaním vlasov.

Cielená starostlivosť

Veľmi dôležitým faktorom, ktorý dokáže maximalizovať vzhľad a kvalitu našich vlasov sú vhodne zvolená kozmetika. V kombinácii s vyváženou diétou, zdravým životným štýlom môžu práve vlasové produkty dopomôcť ku rýchlejšiemu rastu vlasov, redukcii vypadávania, ale aj celkovo lepšej kvalite. Neočakávajte však zázraky, ktoré nastanú zo dňa na deň, ale rátajte s dlhodobou cestou za krásnymi vlasmi.

Vyberať by ste si mali produkty, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a ďalších zložiek, ktoré zabezpečujú vhodnú výživu pre vlasovú pokožku aj samozné vlasy. Vašim cieľom by mala byť preto celkové zdravie, ktoré sa následne postará aj o lepšiu kvalitu a rýchlejší rast vlasov.

Dnes sú prípravky na rast vlasov sofistikované, navrhnuté na mieru rôznym typom vlasov, či už ste majiteľmi mastných, suchých, kučeravých či jemných a krehkých vlasov. Vyberať si môžete navyše z rôznych typov prípravkov, ktoré je možné medzi sebou kombinovať a vytvoriť si tak starostlivosť na mieru vašich potrieb.

AdobeStock 130220666 min

Kofeín & keratín

Niektoré zložky vo vlasovej kozmetike sú vyhľadávané kvôli svojej schopnosti pomôcť s kvalitou a rastom vlasov. Jedným z tých najznámejších je kofeín, ktorý podľa niekoľkoých štúdií dokáže ovplyvniť rast vlasov na molekulárnej aj bunkovej úrovni, u mužov aj žien. Práve produkty s obsahom kofeínu môžu byť skvelou voľbou v prípade, že hľadáte možnosti na podporu rastu vlasov.

Druhou, takisto veľmi populárnou zložkou je keratín, ktorý oproti kofeínu funguje síce inak, avšak taktiež zastáva dôležitú rolu. Pomáha redukovať suchosť pokožky, čím zabezpečuje vyšší lesk aj odolnosť vlasov a predchádza tak lámavosti. Vytvára tak vhodné podmienky pre vlasy, v ktorých dostávajú dostatok potrebnej výživy.

Kofeín a keratín môžu byť kľúčovými zložkami v produktoch ako šampón na rast vlasov, v špeciálnych sérach, maskách a ďalších produktoch.

Masáž vlasovej pokožky

Veľmi obľúbenou a modernou procedúrou na podporu rastu vlasov je masáž vlasovej pokožky. Zatiaľ v tejto sfére vzniklo len niekoľko menších štúdií, avšak podľa nich dokáže práve masáž hlavy pomôcť nielen s relaxáciou, ale aj podporou zdravia vlasovej pokožky, čo má priamy vplyv na kvalitu vlasov. Podľa tejto štúdie stačí aj 4-minútová masáž počas 24 týdňov dokáže podporiť rast hrubších vlasov. Keďže takáto masáž podporuje rozširovanie cievok vo vlasovej pokožke, zabezpečuje tak lepší prietok a distribúciu výživných látok, čo vedie k lepšej výžive vlasov a teda aj ich zlepšenej kvalite. Vlasy sú takto nielen hrubšie, ale aj pevnejšie a odolnejšie voči lámaniu.

Foto: Adobe Stock

1229

Súvisiace články