Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Vlasy / 21. jún 2021

Potrebujú vlasy ochranu pred slnečným žiarením?

Už zrejme všetci poznáme nepriaznivé účinky UV žiarenia na vzhľad aj zdravie našej pokožky. Vieme, že produkty s ochranným faktorom patria do každodennej starostlivosti o pleť, no ako to je s vlasmi?

Potrebujú vlasy ochranu pred slnečným žiarením?

Už zrejme všetci poznáme nepriaznivé účinky UV žiarenia na vzhľad aj zdravie našej pokožky. Vieme, že produkty s ochranným faktorom patria do každodennej starostlivosti o pleť, no ako to je s vlasmi? Tie sú takisto vystavané vplyvu slnečného žiarenia a častokrát bez akejkoľvek ochrany. Potrebujú aj vlasy špeciálnu starostlivosť?

Medzi pleťou a vlasmi je samozrejme obrovský rozdiel. Faktom však ostáva, že vlasy nosíme úplne nechránené počas celého roka. Šiltovky, klobúky či šatky sú skôr občasným doplnkom, no vôbec nie každodennou záležitosťou. Na dovolenkách síce siahame častejšie po pokrývke hlavy, no nie kvôli ochrane vlasov, ale kvôli ochrane pleti a prípadnej prevencii pred úpalom. Dĺžky preto vo väčšine prípadov ostávajú opäť odhalené. Má však na nich slnko negatívny vplyv alebo jeho dopad zvládajú aj bez zbytočných produktov a ďalšej ochrany?

UV žiarenie a jeho dopad na vlasy

UV žiarenie má negatívny dopad aj na vlasy. Stačí si spomenúť na to, ako dokáže silné slnko zmeniť vašu farbu vlasov, či už prirodzenú alebo nie. Po dlhodobejšom vystavení vlasov na slnku, napríklad na dovolenke, si tiež môžete všimnúť, ako sa vlastnosti vlasov menia - sú suchšie, nepoddajnejšie, tvrdšie a častokrát bez lesku. Farba vlasov sa pod vplyvom UV žiarenia mení z toho dôvodu, že pôsobí priamo na pigment - melanín, ktorý degraduje, čím farba bledne. Okrem toho, že sa z dovolenky môžete vrátiť s vyblednutou, nepoteší vás ani kvalita vlasov. Keďže UV žiarenie priamo vplýva aj na rozklad samotných proteínov, ktoré tvoria základnú stavbu vlasu, týmto spôsobuje suchosť, oslabenie a tvrdosť. Toto vrcholí vo zvýšenej lámavosti a vidieteľne zhoršenej kvalite vlasov a štiepenie končekov.

Keďže vlasové bunky sú technicky považované za neživé, nevedia sa samé zregenerovať alebo ozdraviť, v takomto stave ostanú jednoducho až kým nevyrastú nové, nepoškodené centimetre. Podobne ako je to pri pokožke, svetlé vlasy sú náchylnejšie na poškodenie. Je to kvôli obsahu spomínané pigmentu, ktorý pôsobí ako prirodzená ochrana vlasov pred poškodením. Svetlé vlasy ho majú menej a preto sú náchylnejšie na poškodenie.

Vyskúšajte:

EVY Technology UV Heat Hair MousseEVY Technology UV Heat Hair Mousse  veda Sun Care Protective Hair VeilAveda Sun Care Protective Hair Veil 
Leave in Conditioner by Ouai jjdr4 q6fr5jpgOuai Leave in Conditioner  LOréal Professionnel Série Expert Solar Sublime UV Filter SprayLOréal Professionnel Série Expert Solar Sublime UV Filter Spray 
Nuxe Protective Milky Oil for HairNuxe Protective Milky Oil SACHAJUAN Hair In The SunSACHAJUAN Hair In The Sun

Ako vlasy chrániť?

Slnečná starostlivosť o vlasy je v dnešnej dobe veľmi dostupná a predísť dlhodobému poškodeniu je preto jednoduché. Ak nechcete do vlasov aplikovať zbytočné produkty, vaše riešenie je veľmi jednoduché - stačí pri dlhšom vystavení na slnku hodiť na hlavu nejakú pokrývku hlavy. Dajte si však záležať na tom, aby ste zakryli celú dĺžku vlasov.

Na dni, kedy sa necítite na pokrývku hlavy alebos a vám jednoducho nehodí k outfitu či príležitosti, môžete siahnuť po niektorom z ochranných produktov na vlasy. Väčšina z nich sa veľmi jednoducho aplikuje a majú podobu spreja či kodicionéru, ktorý sa rýchlo vstrebáva a nezanecháva suchý ani mastný dojem vo vlasoch.

Ak pravidelne nepoužívate pokrývku hlavy počas pobytu na pláži či pri bazéne, určite poznáte ten pocit, keď si dôkladne natriete celé telo aj tvár vysokým ochranným faktorom, no aj tak sa vám spáli malý detail - cestička vo vlasoch alebo vlasový okraj okolo tváre. Aj v tomto prípade vám môže ochranný sprej na vlasy pomôcť, dokáže totiž ochrániť aj ťažšie dostupné miesta vo vlasoch.

Po dni, kedy ste vlasy vystavili intenzívnemu žiareniu im však môžete tiež dopriať aj extra starostlivosť v podobe špecializovanej výživy. Siahnuť môžete po after sun starostlivosti o vlasy, pričom vyberať si môžete z najrôznejších produktov, od šampónov a kondicionérov až po masky. Týmto pomôžete vlasom dodať stratenú hydratáciu a výživu a prinavrátite im lesk a hodvábnosť. 

Foto: Adobe Stock, archív značiek

1061

Súvisiace články