Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 19. júl 2021

Beauty Sleep: Satén vs. hodváb

Milovníčky skincare už vedia, že hodvábna obliečka na vankúš ide ruka v ruke so správnou starostlivosťou pleť, ale aj celkovým zdravíma vzhľadom pleti. Dnes si navyše môžeme vyberať s pestrej ponuky mnohých značiek, ktoré pre nás majú skvelé obliečky sľubujúce ten pravý beauty sleep.

Beauty Sleep: Satén vs. hodváb

Milovníčky skincare už vedia, že hodvábna obliečka na vankúš ide ruka v ruke so správnou starostlivosťou pleť, ale aj celkovým zdravíma vzhľadom pleti. Dnes si navyše môžeme vyberať s pestrej ponuky mnohých značiek, ktoré pre nás majú skvelé obliečky sľubujúce ten pravý beauty sleep. Niektoré ponúkajú pravé hodvábne obliečky, iné zase saténové. Je vôbec medzi nimi nejaký rozdiel?

@beagleandbasse

Satén vs. hodváb

Hodváb patrí k najstarším materiálom, ktorý sa používal už pred viac ako 8-tisíc rokmi, najmä v Starovekom Egypte a Číne. Vyrába sa z prírodných proteínových vlákien, ktoré produkuje len niekoľko špecifických typov hmyzu, najčastejšie priadky morušovej. Ide o luxusný materiál, ktorý má veľkú odolnosť a výdrž a je okamžite rozpoznateľný podľa svojej štruktúry a typického lesku. Látku doslova tvoria jemnučké “vlásky”, ktoré sú priedušné a ľahké. Preto sa častokrát tento materiál využíva na výrobu letných topov, blúzok, šiat či sukní a ďalších kúskov. Využíva sa aj v rámci prímesí, často napríklad s bavlnou. Nemá vysokú absorpčnú schopnosť, vďaka čomus a v ňom nedokážu usadiť baktérie a je tiež hypoalergénny.

Satén na druhej strane nie je jeden špecifický typ látky, ale skôr typ pletenia, ktorý sa dá aplikovať na vaicero látok. Kedysi bol satén vyrábaný len z hodvábu, avšak s vývojom moderných technológií bolo možné tento typ pletenia aplikovať aj na iné materiály, častokrát práve syntetické ako polyester, rajón alebo aj bavlna (saténová bavlna). Vďaka tomu, že sa ne tkanie tejto látky používajú umelé vlákna, povrch saténu je výrazne jemnejší a hladší ako povrch pravého hodvábu. Oproti nemu sa tiež omnoho menej krčí, avšak rovnako ako hodváb je aj hypoalergénny a priedušný.

Aký je rozdiel?

Jedným z najvýraznejších rozdielov medzi týmito dvoma materiálmi je cena. Hodváb je produkovaný v obmedzených množstvá a preto je aj jeho cena vyššia. Satén zase umožňuje využitie mnohých materiálov a ich vzájomné kombinovanie, čo cenu dokáže výrazne znížiť.

Čo sa týka funkčnosti, hodváb je skvelou voľbou pre pleť, keďže minimalizuje krčenie pokožky, ale aj akékoľvek trenie. Nedržia sa v ňom baktérie ani sa do neho neotláčajú kozmetické produkty. Okrem toho je skvelou voľbou v prípade starostlivoti o vlasy keďže predchádza lámaniu, štiepeniu končekov, ale aj zamotaniu. Keďže neabsorbuje vlhkosť, pomáha prirodzene oleje vo vlasoch udržiavať, vďaka čomu si zachovávajú svoj lesk a hladkosť.

Aj satén však dokáže ponúknuť vlasom veľké benefity, keďže je omnoho hladší ako satén, ešte výraznejšie redukuje trenie vo vlasoch, čo pomáha regulovať mastenie vlasovej pokožky, ale aj predchádza lámaniu vlasov.

Čo si vybrať?

Satén je vytvorený zväčša z umelých vlákien, ktoré majú podobné vlastnosti ako hodváb. Je dostupnejší a zároveň aj hladší. Hodváb je však skutočne luxusný materiál, ktorého kvality budete hneď cítiť. Ak chcete investovať do skutočnej exkluzivity, siahnite po ňom.

Naše tipy

Foto: archív značiek, Instagram

4822

Súvisiace články