Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 19. január 2021

Krása je IDENTITA

Slovo krása znie v prvom pláne ako niečo povrchné. Tento pojem má však omnoho širší záber a okrem toho, že definuje naše ženské rozmary a ideály, je aj tým, čo nás definuje.

Krása je IDENTITA

Slovo krása znie v prvom pláne ako niečo povrchné. Tento pojem má však omnoho širší záber a okrem toho, že definuje naše ženské rozmary a ideály, je aj tým, čo nás definuje. Naša identita a miera, v akej si ju dokážeme obhájiť. To je hlavná myšlienka dvojrozhovoru o kráse a kozmetike s Janou Kirschner a Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou, ktorý aj nás prinútil sa zamyslieť.

Je niečo v oblasti krásy, na čo ste v poslednom čase narazili a nedáte na to dopustiť?

J: V Londýne, kde žijem, je teraz veľký boom Face Gym a Face Yoga. Myslím, že sa deje oprávnene, pretože to vážne funguje. Je to asi najlepší beauty trik, aký poznám! Už po dvoch týždňoch cvičenia som začala cítiť, že pleť je iná.

V: To robíš sama doma?

J: Áno aj. Stačí dvakrát denne po 5 minút. Je to naozaj fantastické. Existuje množstvo návodov na YouTube, podľa ktorých môžeš cvičiť. Alebo si môžeš stiahnuť appku. Je toho teraz všade mnoho, len si musíš nájsť to, čo ti vyhovuje. Všeobecne sledujem, že sa mení smer kozmetického priemyslu. Odchádza sa od botoxu, kadejakých výplní, plastík a navracia sa prirodzenosť. Našťastie! Tými zákrokmi sa stráca identita tváre. Prichádza opačný trend.

IMG 3569

Obe ste mamy malých dcér, zároveň sa venujete svojim aktivitám a stále super vyzeráte. Čo je pre vás alfou-omegou v starostlivosť o zovňajšok?

J: Nie som maniak na krémy. Stačí mi jeden dobrý hydratačný, ideálne neparfumovaný.

V: Ako som teraz viac doma s malou, začala som pozerať youtubové návody na líčenie. Nikdy v živote ma to nebavilo, ale teraz na tom fičím. (Smiech.) Veľa vecí som si odtiaľ odniesla. Napríklad som objavila highlighter. Nikdy predtým som ho nepoužívala. Mám krémový aj púdrový, ale krémový je podľa mňa lepší. A potom krémové líčka, také multifunkčné líčidlo. To som tiež objavila na YouTube.

J: Súhlas. Multifunkčné produkty sú naj. V behu každodenných povinností potrebuješ docieliť čo najviac za malú chvíľku.

V: A potom som objavila ešte klieštiky na mihalnice. Kedysi, keď som na to pozerala, pripadalo mi to ako mučiaci prístroj, ale na základe tých návodov som to odpozerala a používam to bežne.

J: Klieštiky tiež používam, lebo mám úplne rovné riasy. A ešte primer, to je skvelá vec.

V: Vidíš, to ja nepoužívam, skúsim...

J: Mám to veľmi rada najmä na koncerty. Okrem toho, že vyhladí pleť, super drží mejkap, aj keď sa človek potí.

V: A potom mám rada pílingy a soľ do kúpeľa.

J: Aj ja! Ja milujem telové pílingy. Najviac tie prírodné, napríklad cukrový...

IMG 3648

Milujem vrásky. Vieš vďaka nim ľuďom krásne čítať z tváre. Presne vidíš, aký mal kto život, aký je... Všetko je napísané v tvári. A mazať tie príbehy nie je správne.

- Jana Kirschner

Vy si nájdete pri deťoch a povinnostiach čas na domáce spa?

V: Práve som chcela spomenúť, že som si na kúpanie vo vani našla čas, odkedy sa malá narodila, asi raz, možno dvakrát...

J: Je to tak. Väčšinou nemáš čas a iba sa vždy rýchlo osprchuješ. Ale potom, keď sa ti niekedy podarí, namočíš sa do tej vane, je to ako dovolenka! Aj keď som nevyspatá alebo unavená, vtedy si musím napustiť vaňu. Tam si najviac oddýchnem.

V: A tam si spravím aj tie pílingy. Teda keď si nájdem ten čas. Potom som vo vani veľmi dlho. Čítam si časopis, pustím si podcast...

A ak by ste mali povedať, čo z kozmetiky musíte mať každý deň?

V: U mňa je to momentálne korektor na kruhy pod očami. Ten používam veľmi intenzívne a vo veľmi hojnom množstve. Vyspatosť vyzerala kedysi inak... (Smiech.) Momentálne v bežnom živote inú dekoratívnu kozmetiku ako mejkap a korektor u mňa nenájdete. Mojej dcére je to jedno a myslím si, že by som ju asi vydesila, keby som prišla výrazne nalíčená. Plus mám veľmi rada produkty na pleť, ktoré čistia a hydratujú. Keď sa o pleť dobre starám, mám pocit vnútornej upratanosti.

J: Ja som na tom podobne. Dekoratívku používam veľmi striedmo. Korektor na zakrytie vecí, ktoré má najviac štvú. Inak sa snažím byť veľmi prirodzená a používať veľmi malé množstvo mejkapu. Navyše, myslím si, že som dosť výrazná a líčenie mi ešte viac vytiahne moje výrazné črty, čo nie je nutné. Preto uprednostňujem minimálne množstvo. Veľmi jednoduché veci, občas nejaký „blush“ nech nie som úplne bledá. Iné je to, samozrejme, pri vystúpeniach.

V: A ja mám ešte jeden objav. Na základe spomínaných youtubových návodov som si objednala faceroller. Používajú to aj známi vizážisti. Skvelá vec.

IMG 3543

Táto doba je chorá, lebo sa snažíme vyzerať na iný vek, než aký máme. To nie je v poriadku. Cieľom by malo byť vyzerať dobre na svoj vek.

- Veronika Cifrová Ostrihoňová

A čo obočie? Obe ho máte veľmi pekné a výrazné. Nechávate si ho upravovať a farbiť?

J: Áno, ja si raz za čas nechám obočie nafarbiť. Mám rada, keď je obočie výrazné. A ani si ho netrhám. No musím priznať, že keď som bola mladšia, veľa som s ním experimentovala. Raz mi ho na jednom fotení dokonca vyholili a domaľovali. Potom som mala rok asi problém, aby dorástlo.

V: Presne, netrhať si obočie! Toto je podľa mňa veľmi podceňovaná rada. Ja som si ho tiež v puberte trhala a kým dorástlo, bol to des. Pritom mám prirodzene husté obočie, ale nesmierne som si ho dokatovala. Teraz si naň potrpím a tiež si ho občas dávam prifarbiť.

J:Trend je prirodzenosť. Chvalabohu. Keď si spomeniem na 80. a 90. roky, ako všetky ženy chodili s tými tenkými čiarkami... Hrôza. Ešteže existuje Dua Lipa. (Smiech.)

Teraz ste krásne a mladé. Ale uvažovali ste niekedy nad tým, čo bude o pár rokov? Keď sa začnú objavovať hlboké vrásky? Dali by ste si niečo „pichnúť“?

V: Nemôžem v tridsaťjednotke povedať, že si nikdy nič nedám urobiť. Nie som zásadne proti vyhladeniu vrások, pokiaľ je to v rámci normy. No meniť fyziognómiu tváre je veľmi náročné. Zachovať si aj seba, aj aby to dobre vyzeralo. Nepoznám veľa takých príkladov...

J: Ja mám obrovský rešpekt k týmto veciam. Totálny des. Nemám rada ani umelé nechty. Vždy, keď som aplikovala na svoju tvár alebo telo niečo umelé, som sa toho rýchlo zbavila. Ale áno, nikdy nevieš, čo sa stane. A nikoho ani nesúdim. Ale myslím si, že riešenie do budúcna je uvedomiť si, ako tvár funguje, všetky tie svaly, ktoré máme, a venovať sa Face Gymu.

V: Tak ja asi hneď, ako prídem domov, začnem robiť Face Gym! (Smiech.)

J: Nie, vážne! Opakujem sa, ale je to super, dievčatá! Aj na vrásky, aj na všetko!

V: Ja som napríklad dnes v noci dobre nespala a mala som ráno nové tri vrásky na čele. Nechápala som, ako sa to mohlo za noc stať.

J: Prezradím ti trik... Moja mama dlho nemala takmer žiadnu vrásku. Mala na to metódu. Ona nespala normálne, ona spala celá vyrovnaná ako doska. Vôbec nikdy nemala pokrčený krk pri spánku... (Smiech.)

V: Aha áno, vraj aj cisárovná Sissi tak spávala kvôli kráse. Ja takto spať nedokážem. Ale môj muž tak spí! Niekedy sa ho zo žartu pýtam, či trénuje do truhly.

Trend je prirodzenosť a plastiky sú out. Vážne ste nikdy nad žiadnou ani neuvažovali?

V: Odkedy fungujem v šoubiznise a vidím sa často na kamere a fotkách, nemám rada svoj nos. Ale nikdy mi ani nenapadlo si ho dať operovať. Beriem ho ako moju súčasť. On je taký tréning môjho ega a musím sa naučiť s ním žiť. Ak by som to mala nastavené inak, tak ho mám už dávno urobený. Mám však veľký rešpekt pred takýmito úpravami tváre a je to pre mňa „no go“. Je dôležité si uvedomiť, že nikdy nebudeme so všetkým spokojné ale treba sa naučiť s tým žiť.

J: Hlavne tá večná nespokojnosť. Zmeníš jednu vec a potom ideš ďalej a ďalej. A nakoniec úplne stratíš svoju identitu. To je pre mňa úplné sci-fi. Ja som tiež neznášala svoj výrazný nos. No časom som si naň nielen zvykla, ja ho doslova milujem a neviem si predstaviť, že by bol iný.

V: Aj z medicínskeho hľadiska. Uvedom si, že ideš prerábať niečo, čo je dokonalé vo svojej podstate. Pokiaľ to funguje, samozrejme...

J: Briti na to používajú taký pekný výraz „aging gracefully“, starnúť s gráciou.

V: Presne. Keď som žila v Paríži a sledovala som tamojšie ženy... Také boli krásne! Neviem, možno majú niektoré niečo jemne urobené, ale nevidno to. Sú pre mňa silná inšpirácia. Prirodzené obočie, prirodzené vlasy, žiadny výrazný mejkap. Sú krásne aj v osemdesiatke i napriek tomu, že vyzerajú na osemdesiat. A to je presne to. Táto doba je chorá, lebo sa snažíme vyzerať na iný vek, než aký máme. To nie je v poriadku. Cieľom by malo byť vyzerať dobre na svoj vek.

J: Absolútny súhlas. Milujem vrásky. Vieš vďaka nim ľuďom krásne čítať z tváre. Presne vidíš, aký mal kto život, aký je... Všetko je napísané v tvári. A mazať tie príbehy nie je podľa mňa správne. Milujem ženy, ktoré majú „šťastné vrásky“. Ja som sa aj do svojho muža zamilovala pre jeho nádherné vrásky smiechu okolo očí.

duo2

Fíha, že by som mala naučiť mať rada svoje výrazné vejáre vrások okolo očí, na ktoré mi žiaden krém nezaberá, ale botoxu sa bojím?

J: Jasné. Páči sa mi to, veľa to o tebe hovorí. Že sa veľa smeješ. Je to krásne. Prečo to mazať?
Za to, že mnohé z nás majú komplexy z „nedostatkov“ môže aj nereálny Instagram. Používajú sa šialené filtre, retuše... Je to nebezpečné najmä pre mladé baby a deti. Napríklad v Británii je to veľmi diskutovaná téma. Ako tieto modely falošnej krásy na sociálnych sieťach nedávať deťom. Treba sa naučiť sa prijať a pracovať s tým ďalej.

V: Cesta však podľa mňa nie je zakázať sociálne siete. Podľa mňa musíš deťom vysvetľovať. Ukázať im, že táto pani síce je krásna, no na fotke takto vyzerá, lebo má mejkap a možno aj filter. A že v bežnom živote vyzerá inak. Naše mamy to až tak nemuseli riešiť, ale my to musíme deťom, špeciálne dievčatám, vysvetľovať.

J:Našťastie sa svet mení. Trendy ukazujú krásu v úplne inej podobe, na akú sme boli doteraz zvyknutí. Dokážeme sa už pozrieť aj na ženy, ktoré majú inú veľkosť ako len XS a dokážeme povedať, že je to pekné. Rovnako ako mnoho ďalších odlišností, ktoré robia ženy výnimočnými. Ja napríklad milujem baby, ktoré majú tisíce pieh...

V: Áno. To sú presne tie príbehy v tvárach. Spoločnosť sa mení, no u nás doma máme stále čo doháňať. Zdá sa mi, že u nás, žiaľ, stále fičí „občas si niečo pichnúť“, „občas si niečo dať urobiť“ a nevyzerá to dobre. Ak k tomu pridáme podobný typ oblečenia, výrazné líčenie a predĺžené vlasy, tak tie baby potom vyzerajú ako klony. Prečo? Pritom byť iná je dobré. Áno, byť iná je niekedy aj bolestivé a ťažké, ale keď to zvládneš, zvíťazila si.

J: Vedieť byť iná je ukážka vnútornej sily. Keď sa naučíš prezentovať inakosť... Obdivujem ženy, ktoré dokážu svoje nedostatky úplne otočiť a postaviť sa za ne. Ja sa to učím celý život.

Text a foto: Jana GOMBOŠOVÁ

    1453

    Súvisiace články