Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 27. december 2020

Najvyhľadávanejšia kozmetika roka

Rok 2020 bol pre starostlivosť opleť prelomovým. Aktívne látky ako retinol, vitamín C či kyselina hyalurónová sa prepracovali do mainstreamovej kozmetiky atým sa dostali do povedomia más.

Najvyhľadávanejšia kozmetika roka

Rok 2020 bol pre starostlivosť o pleť prelomovým. Aktívne látky ako retinol, vitamín C či kyselina hyalurónová sa prepracovali do mainstreamovej kozmetiky a tým sa dostali do povedomia más. Nikdy sme nemali také množstvo informácií a nikdy sme neboli viac vzdelaní v oblasti starostlivosti o pleť ako dnes. Sme čoraz uvedomelejší a vieme, čo naša pleť potrebuje. To sa odrazilo aj v našich vyhľadávaniach na Googli. Vyhľadávač zostavil rebríček najpopulárnejších termínov v tejto oblasti. Ako sme nakupovali a čo sme vyhľadávali?

Retinol

Zázračná ingrediencia, ktorá dokáže pomôcť so všetkým od akné až po vrásky. Tento derivát vitamínu A sa jednoduchá stal svätým grálom starostlivosti o pleť a siahajú po ňom mnohé skincare maniačky.

Kyselina hyalurónová

Základ modernej starostlivosti o pleť pre akýkoľvek typ pleti je kyselina hyalurónová. Stará sa o dostatočnú hydratáciu, vyhladzuje vrásky, predchádza dehydratácii a urýchľuje hojenie. Je to jednoducho must-have pre každého vo všetkých vekových kategóriách.

Micelárna voda

Stará dobrá micelárna voda sa nenechala zosadiť z trónu žiadnymi trendami. Aj keď vieme, že nie je plnohodnotnou náhradou čističa na pleť, je skvelým prvým krokom pri čistení. Zbaví pleť make-upu a nečistôt a pripraví ju na ďalší krok v starostlivosti o pleť.

Kyselina mliečna

Tento rok patril kyselinám. Viacerí sme po nich siahli prvýkrát a začali sme experimentovať s ich používaním. Sľubujú hĺbkové čistenie, odstránenie odumretých buniek a urýchlenie bunkovej výmeny, ktorej výsledkom je krajšia, mladšie pôsobiaca a zdravá pokožka. Kyselina mliečna patrí k tým najznámejším a preto si získala aj prvenstvo medzi kyselinami vo vyhľadávaní.

Niacinamid

V tomto roku sa do mainstreamu prebojovala ďalšia aktívna látka, ktorá má popri retinole a kyseline hyalurónovej potenciál stať sa miláčikom más. Ide o vitamín B3, ktorý rozjasňuje pleť, napráva kožnú bariéru, reguluje produkciu mazu a ešte aj zvláda predchádzať predčasnému starnutiu.

Kyselina glykolová

Táto kyselina je známa svojimi účinkami vo vnútri pórov, častokrát je prezývaná aj zmizík na čierne bodky. Dokáže opticky zmenšovať póry, reguluje produkciu mazu a celkovo rozjasňuje pleť. Aj preto sa zaradila medzi najvyhľadávanejšie kozmetické produkty v roku 2020.

Čo bude ďalej?

Spotrebitelia sa neustále vzdelávajú aj v tejto oblasti a pri retinole či kyselinách to určite nekončí. Naznačuje nám to aj Google Trends, ktorý zaznamenal nárast v záujme v mnohých ďalších aktívnych látkach. Tieto budú na vzostupe aj počas roku 2021.

Tretinoín

Retinoid, ktorý je u nás dostupný na predpis. Oproti retinolu je omnoho silnejší a práve preto patrí do rúk odborníkov. Využíva sa najmä na liečbu silnej formy akné, no dokáže aj výrazne pomôcť s vráskami, hyperpigmentáciou či škodami z UV žiarenia.

Vitamín E

Tento vitamín je už dlhé roky súčasťou mnohých kozmetických produktov, no až teraz sme sa na neho začali sústreďovať viac. Vďačiť mu môžeme za množstvo benefitov od ochrany kožnej bariéry cez zlepšovanie udržiavania hydratácie až po rýchlejšie hojenie rán.

Panthenol

Zložka, s ktorou sa mnohí stretávame najmä pri produktoch po opaľovaní má omnoho širšie možností využitia. Je skvelou hydratačnou zložkou vhodnou na každodenné použitie, napomáha s hojením, má protizápalové účinky a dokáže pleť upokojiť. Ideálna zložka pre citlivú pleť.

Foto: Adobe Stock

1162

Súvisiace články