Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 10. október 2021

Najdôležitejšie vitamíny pre zdravú pleť

Vitamíny sa starajú o správnu funkciu celého nášho organizmu. Mnohé si vytvára naše telo samé, iné musíme prijímať napríklad zo stravy.

Najdôležitejšie vitamíny pre zdravú pleť

Vitamíny sa starajú o správnu funkciu celého nášho organizmu. Mnohé si vytvára naše telo samé, iné musíme prijímať napríklad zo stravy. Tieto vitamíny sú najdôležitejšie pre pleť a starajú sa o to, aby bola naša pokožká nielen krásna, ale aj zdravá.

Vitamín A

Vitamín, ktorý je s krásnou pleťou spájaný zrejme najčastejšie, a to najmä v jeho konkrétnej forme - retinole. Patrí zároveň medzi vitamíny, ktoré naše telo nedokáže vytvárať samo, preto je potrebné ho dopĺňať stravou alebo výživovými doplnkami či prípadne kozmetikou. Je veľmi dôležitý pri bunkovom delení v každom našom orgáne, vrátane kože. Tým, že urýchľuje bunkovú výmenu sa stará o najkrajšiu verziu našej pleti. Má schopnosť redukovať vrásky, zmierňovať prejavy akné a celkovo zleošuje stav našej pokožky.

Vitamín B3

Ďalším veľmi dôležitým vitamínom pre krásnua zdravú pokožku je B3, ktorý pomáha s redukciou pigmentácií, nielen pigmentových škvŕn, ale aj napríklad s nerovným tónom, ktorý súvisí s rosaceou alebo ekzémami. Tiež hrá dôležitú rolu pri redukcii akné. Tento vitamín nájdete nielen v kozmetike, ale dopriať si ho môžete aj vo forme suplementov, ktoré sú častokrát navrhnuté práve pre podporu krásnej a zdravej pleti.

Vitamín B5

O vitamíne B5 ste možno počuli skôr ako o panthenole. Jeho benefity tkvú v schopnosti zadržiavať v pokožke vlahu a tým zlepšovať celkovú hydratáciu a výživu. Tento vitamín nájdete v produktoch, ktoré pomáhajú s upokojením pokožky napríklad po spálení na slnku, ale telu ho môžete dodať aj vo forme vitamínov. V takejto forme pomáha s reguláciou tvorbu mazu, ale podporuje aj správnu funkciu nervového systému a celkovú pohodu.

Vitamín C

Ďalším, veľmi populárnym vitamínom v oblasti starostlivosti o pleť je céčko. Rovnako ako vitamín A, ani C si naše telo nedokáže vyprodukovať samo, čiže je potrebné prijímať ho v strave, ale veľké benefity dokáže poskytnúť aj topickou aplikáciou. C je dôležitý pre syntézu kolagénu a zároveň je antioxidantom. Hrá dôležitu rolu v udržiavaní pevnosti a pružnosti pokožky, ale dokáže aj redukovať pigmentové škvrny. Pri orálnom užívaní sa stará o celkovo správnu funkciu organizmu.

Vitamín D

O účinkoch vitamínu väčšina z nás vie najmä v kontexte psychického zdravia a dobrej nálady. Avšak okrem toho má však déčko aj priamy vlyv na stav pokožky. Keďže ide o silný antioxidant, tento vitamín dokáže podporiť elasticitu pleti, jej žiarivosť a zároveň má aj protizápalové účinky. V kozmetika sa až tak často nevyskytuje, avšak jeho dostatočný príjem zo slnka alebo výťživových doplnkov je pre pleť dostatočný.

Vitamín E

Vitamín E ocenia všetci, ktorí chcú pleti dodať hydratáciu a zároveň by ju chceli posilniť v boji proti voľným radikálom. Tento vitamín sa stará o celkové posilnenie pleti a predchádza tvorbe pigmentácií, ale aj predčasnému starnutiu. Pomáha s hydratáciou, zadržiava v pleti vlahu a bojuje proti zápalom. Okrem toho je silným antioxidantom. Práve tieto schopnosti tohto vitamínu sa postarali o to, že je čoraz častejšou súčasťou kozmetiky. Veľké benefity vám však prinesie aj v strave.

Vitamín K

S týmto vitamínu ste už mohli prísť do styku napríklad v očných krémoch. Jeho schopnosť posilňovať cievky sa totiž práve v takomto produkte zíde. Zároveň pomáha redukovať vzhľad kruhov pod očami, ale aj opuchy.

Foto: Instagram

1605

Súvisiace články