Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 12. august 2021

Levanduľa z Prosieka teší svojou krásou i účinkami

Kráčajúc srdcom Slovenska, malebnou a rázovitou Prosieckou dolinou sa zrazu ocitáte v inom svete. Nádherná vôňa levandule, fialový koberec kvetov a bzučanie šťastných včielok zberajúcich nektár.

Levanduľa z Prosieka teší svojou krásou i účinkami

Kráčajúc srdcom Slovenska, malebnou a rázovitou Prosieckou dolinou sa zrazu ocitáte v inom svete. Nádherná vôňa levandule, fialový koberec kvetov a bzučanie šťastných včielok zberajúcich nektár. Vo vánku sa kolísajúce kvety len znásobujú atmosféru Stredomoria. A naozaj nie ste v Provence. Stojíme na levanduľovom políčku bylinkárky Lenky Guráňovej, ktorá sa už od detstva s láskou a entuziazmom venuje poznávaniu, zberu a spracovávaniu byliniek z našich lúk a lesov.

levanduľa prosieko inatura výroba kozmetika prírodná produkty

Priamo pri levanduľových záhonoch sa nachádza drevený domček, v ktorom Lenka ponúka svoje bylinkové produkty. Ak sú dvere zatvorené, neodídete s prázdnymi rukami. Na priedomí domčeka v rozprávkovej drevenej truhlici sa na prichádzajúcich "usmievajú" levanduľové sirupy aj zväzky čerstvo nazbieranej levandule. Máte záujem? Nech sa páči, mince vložte do pokladničky.

Levanduľové políčko v Prosieku má už tri roky a stará sa o neho Lenka Guráňová, ktorá svetom sú bylinky, rastliny i príroda. "Naša levanduľa si postupne si vyžaduje  viac a viac času na spracovanie, zber alebo aj obyčajné okopávanie. Pomáha nám často celá rodina i kamaráti. Život na vidieku, v malej komunite má veľa výhod, ľudia sú priateľskí a ochotní si vždy pomáhať. Veľa vecí  si vieme urobiť svojpomocne, či už zveľadiť domček, natrieť a vyrobiť poličku na mieru, opraviť odkvap na domčeku či ostrihať levanduľu. Každý z nás má však aj svoju prácu. Pestovanie levandule je naše hobby, všetko teda robíme vo svojom voľnom čase", vysvetľuje Lenka a ozrejmuje myšlienku voľného predaja založeného na dôvere. "Z tohto dôvodu sme nedokázali zabezpečiť celodenné otvorenie nášho malého predaja z políčka. Inšpirovali sme farmármi na východe Slovenska, kde už takýto projekt funguje, farmári predávajú týmto spôsobom svoje dopestované plody, jahody, orechy, zemiaky alebo iné komodity. V zahraničí je na vidieku takýto predaj úplne bežný. Mňa celý život ma rodičia, starý rodičia  a aj moje dvojičky učia pokore, vďačnosti, láske a  zodpovednosti . Vedieť  dôverovať a veriť v dobro ľudí. A to je v dnešnej dobe taký malý odkaz pre nás všetkých. Preto urobiť takýto projekt - postaviť sirupy do truhlice a veriť, bola pre nás maličkosť a oplatilo sa. Ľudia, turisti, susedia, susedia z vedľajších dedín sa radi zastavia, vezmú si sirup, peniaze hodia do zásuvky a ešte nám napíšu aj milý odkaz, ako nám držia palce a ako sa znovu radi vrátia kúpiť si sirup i iné levanduľové produkty. Dokonca, keď si všimnú, že v truhlici je už len jeden sirup, zavolajú nám, že treba doplniť zásoby. Ešte sa nám nestalo, že by si sirup zobral niekto len tak. Keby sa to však aj stalo, nech mu sirup padne na úžitok a urobí radosť. My sa veľmi tešíme z každého jedného predaného sirupu, z každého odkazu a spätnej väzby. Posúva nás to vpred a ukazuje, že sme na správnej ceste. Ďakujeme z celého srdca," uzatvára svoje rozprávanie Lenka.

levandula prosiek dolina domacavyroba pole slovensko bio zahrada kozmetika 7  levandula prosiek dolina domacavyroba pole slovensko bio zahrada kozmetika 6 

Z na Slovensku dopestovanej levandule pod rukami Lenky Guráňovej vznikajú jedinečné, ekologické a prírodné produkty, vhodné na konzumáciu i na kozmetické využitie.

Levanduľový hydrolát upokojuje, spevňuje a regeneruje pokožku. Pomáha pri liečbe akné, upokojení slnkom podráždenej pokožky, spomaľuje proces starnutia a navracia pleti elasticitu. Vyrába sa tradičným spôsobom destilácie vodnej pary a následným schladením, aby v produkte zostali zachované všetky aktívne látky, ako esenciálny olej či levanduľové zlúčeniny. Používa sa ako micelárna voda na dôkladné vyčistenie pleti alebo ako hydratačné tonikum, ktoré sa nastrieka na pleť a nechá pôsobiť.

levandula prosiek dolina domacavyroba pole slovensko bio zahrada kozmetika 3

Levanduľový sirup vhodný pre každú gazdinku je vyrobený bez prídavkov umelých farbív a konzervantov, tradičným spôsobom výroby našich starých mám. Jeho chuť je plná, bohatá s výraznou kvetinovou arómou. Využitie sirupu je veľmi široké, či už ako prídavok do studených alebo teplých nápojov, do pečenia, koláčikov, do omáčok vhodných ku grilovanému mäsu alebo mnohých ďalších pochúťok. Ideálny je aj ako náhrada klasického cukru.

levandula prosiek dolina domacavyroba pole slovensko bio zahrada kozmetika 5

Viac informácií: Facebook Levanduľa z Prosieka

1958

Súvisiace články