Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 6. júl 2021

Aký ste fototyp?

Termín fototyp sa často používa v súvislosti opaľovaním a slnečnou ochranou. Podľa správnej kategorizácie by sme mali lepšie pochopiť, ako sa naša pokožka správa na slnku a tým zároveň predísť neželanému spáleniu a ďalším negatívnym vplyvom UV žiarenia.

Aký ste fototyp?

Termín fototyp sa často používa v súvislosti opaľovaním a slnečnou ochranou. Podľa správnej kategorizácie by sme mali lepšie pochopiť, ako sa naša pokožka správa na slnku a tým zároveň predísť neželanému spáleniu a ďalším negatívnym vplyvom UV žiarenia. Viete, aký ste fototyp?

@hannaschonberg

Slovo fototyp definuje znám Fitzpatrickova škála, ktorú v roku 1975 vyvinul Thomas B. Fitzpatrick, dermatológ pôsobiaci na Univerzite Harvard. Na tejto škále klasifikoval základné typy pleti a ich reakcie a správnanie na slnečnom žiarení.

Typ 1

Do tejto kategórie patria ľudia s veľmi svetlovou pokožkou a svetlými očami, napríklad modrými, sivými a zelenými a zároveň svetlými vlasmi ako blond alebo ryšavými. Tento typ sa na slnku takmer vždy spáli, tvoria sa mu pehy a opáliť sa nedokáže.

Typ 2

Svetlá pokožka so svetlými modrými, sivými alebo zelenými očami a prirodzenou blond farbou vlasov. Na slnku sa len veľmi ťažko opáli, častokrát sa však spáli a po vystavení UV žiareniu sa vo väčšine prípadov na nej tvoria pehy.

Typ 3

Svetlá pokožka so zlatistými podtónmi, svetlohnedými alebo orieškovo hnedými očami. Prirodzená farba vlasov je tmavá blond alebo svetlohnedá. Na pokožka môžu po vystavení na slnku vznikať pehy, dokáže sa opáliť, ale aj spáliť.

Typ 4

Snedá, olivová pokožka a prirodzene tmavšie vlasy, typicky tmavohnedé. Na slnku sa nezvykne takmer vôbec spáliť a netvoria sa na nej ani pehy. Rýchlo sa dokáže opáliť aj pri krátkom vystavení na slnku.

Typ 5

Tmavá pokožka, tmavohnedé až čierne vlasy a tmavohnedé oči. Rýchlo a takmer okamžite sa opáli, netvoria sa na nej pehy a takmer nikdy sa nespáli.

Typ 6

Prirodzene hlboká, tmavá pokožka, vlasy aj oči. Opaľuje sa do veľmi tmavého odtieňa, nespáli sa, nevznikajú na nej pehy.

Na čo si dať pozor?

Typ 1 - 2 sú najzraniteľnejšie typy pretože ich pokožka tvorí najmenej melanínu, ktorý sa stará o ochranu pokožky. Sú tak náchylné na rýchle predčasné starnutie a iné problémy pokožky. Používať by mali minimálne ochranný faktor SPF50 a limitovať svoj pobyt na slnku vždy, keď je to možné.

Typ 3 - 6 si dokážu so slnečným žiarením poradiť o čosi lepšie vďaka vyššej produkcii melanínu, no to však neznamená, že je pokožka chránená. Dôkladná ochrana v podobe SPF je preto stále nevyhnutná. Minimálny ochranný faktor by mal byť 30 a vyhýbanie sa slnečnému žiareniu v najrizikovejšom čase od 11 do 16 taktiež.

Foto: Adobe Stock

949

Súvisiace články