Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 3. júl 2021

Všetko, čo by ste mali vedieť o opaľovaní

Bronzová pokožka ku letu pre mnohých z nás neodmysliteľne patrí. Dlhé hodiny strávené na slnku však neprinášajú len vytúžený bronz, ale aj rôzne riziká.

Všetko, čo by ste mali vedieť o opaľovaní

Bronzová pokožka ku letu pre mnohých z nás neodmysliteľne patrí. Dlhé hodiny strávené na slnku však neprinášajú len vytúžený bronz, ale aj rôzne riziká. Čo by ste mali vedieť o opaľovaní, ako sa správne starať o pokožku na slnku a ako predísť jej poškodeniu?

@veronicaferraro

UV žiarenie

Skratka UV znamená ultraviolet, čiže ultrafialové žiarenie. To sa delí na dva hlavné typy - UVA a UVB. UV žiarenie je prirodzená energia, ktorú produkuje slnko, nie je voľne viditeľná ľudským okom, no naša pokožka ju vníma.

UVA - má dlhšiu vlnovú dĺžku a spôsobuje tak všetky príznaky predčasného starnutia pleti.
UVB - má kratšiu vlnovú dĺžku a spôsobuje hnednutie, ale aj spálenie pokožky.

Či už UVA alebo UVB žiarenie, oba typy pôsobia nepriaznivo na stav našej pleti a spôsobujú špecifické požkodenie. Majú dokonca silu ničiť DNA buniek, čo spôsobuje rôzne defekty alebo mutácie, ktoré môžu vyvrcholiť vo vážnych kožných, autoimunitných ochoreniach, ale aj v estetických problémoch ako práve predčasné starnutie.

UV Index

Intenzitu UV žiarenia meria UV Index. Meria sa na škále od 0 do 11+, pričom 0 je najnižšia a najvyššia intenzita môže dosahovať hodnoty vyššie ako 11, všetko od 11 vrátane je považované za extrémnu intenzitu. UV Index si môžete skontrolovať v bežnej aplikácii na predpoveď počasia. Intenzitu UV žiarenia určuje hustotoa atmosféry, ktorá sa počas ročných období mení, ale aj obdobie počas dňa či hustota oblačnosti.

UV Index 0 - 2 predstavuje nízku intenzitu, na ktorú vám postačí SPF30
UV Index 3 - 5 je stredná intenzita, nezabudnite aplikovať SPF30 každé dve hodiny
UV Index 6 - 7 je vysoká intenzita, ktorá si okrem SPF50 vyžaduje aj dodatočnú ochranu v podobe slnečných okuliarov a klobúka
UV Index 8 - 10 je už veľmi vysoká intenzita, používajte SPF50 a fyzickú ochranu v podobe oblečenia či klobúka, ochranný faktor aplikujte každé 2 hodiny a vyhýbajte sa slnku od 11 do 16
11+ predstavuje extrémne vysokú intenzitu žiarenia, ktoré vás môže spáliť už o 10 minút, v takomto prípade by ste sa vôbec nemali vystavovať slnku, vyhľadávajte tieň a ostaňte vo vnútri, v exteriéri je SPF50 povinnosťou rovnako ako aj fyzická ochrana oblečením, klobúkmi a okuliarmi.

SPF

Aj vďaka modernej kozmetike a osvete, ktorú šíri sme sa naučili, že SPF nepatrí len do dovolenkovej výbavy, ale aj do každodennej starostlivosti o pleť. Keďže tvár je neustále vystavená slnečnému žiareniu, ktoré preniká cez oblaky aj cez sklo počas celého roka, je zároveň najnáchylnejšia a najzraniteľnejšia časť nášho tela. SPF by sa tak malo stať samozrejmosťou v každodennej rutine v prípade každého typu pleti, veku, ale aj miesta, kde žijete. Aj keď nás v zime môže klamať nedostatok slnka, pravda je taká, že UV lúče prenikajú aj cez oblaky a aj keď nás nedokážu opáliť, neviditeľné dôsledky sa na pleti podpíšu po akumulácii UV žiarenia v podobe vrások, pigmentových škvŕn alebo horších zdravotných problémov. Ak chcete urobiť ešte o niečo naviac, aplikáciu SPF potiahnite až na krk a dekolt alebo na chrbty rúk, na ktoré sa často zabúda.

Čo sa týka cieleného opaľovania v lete a na dovolenkách, na to by sme mali už úplne zabudnúť. Aplikácia a pravidelná reaplikácia SPF by mala byť samozrejmosťou, rovnako ako aj vyhýbanie sa priamemu slnku od 11 do 16 hodiny.

Vyskúšajte:

VICHY Capital Soleil SPF 50VICHY Capital Soleil SPF 50

LA ROCHE POSAY Anthelios SPF50 Age CorrecLA ROCHE POSAY Anthelios SPF50 Age Correct

Hello Sunday The One For Your Hands Hand Cream SPF 30Hello Sunday The One For Your Hands Hand Cream SPF 30

 

 

Extra strarostlivosť

V boji proti UV žiareniu môžete nasadiť aj silné zbrane v podobe aktívnych látok. Tie do istej miery dokážu redukovať jeho negatívny dopad tým, že naprávajú škody na povrchu, ale aj na bunkovej úrovni. Najsilnejšou zbraňou je v tomto prípade retinol, ktorý dokáže vo vnútri buniek naprávať škody spôsobené UV žiarením. Odstraňuje odumreté bunky a nahrádza ich novými, čím redukuje pigmentové škvrny, ale aj vrásky, ktoré sú výsledkom UV žiarenia.

Veľmi efektívne sú v tomto prípade aj antioxidanty, napríklad vitamín C. Pomáha bojovať proti voľným radikálom a redukuje pigmentové škvrny. Dnes už na trhu nájdete mnohé produkty, ktoré v sebe kombinujú ochranný faktor s aktívnymi látkami, čím poskytujú širokospektrálnu starostlivosť o pleť. Týka sa to aj produktov na tvár aj telo.

Slnečná rada Biologique Recherche poskytuje komplexnú starostlivosť o pokožku. Pozostáva z troch špeciálnych produktov, ktoré sú navrhnuté na mieru pokožke predtým, ako bude vystavená slnku, počas toho, ako je vystavená slnku a po vystavení na slnku.

Prvým produktom je Préparation U.V., ktorý pripravuje pokožku na UV žiarenie. Stimuluje rovnomernú tvorbu melanínu a tým podporuje prirodzené opálenie, no zároveň pôsobí preventívne proti predčasnému starnutiu pokožky a vzniku pigmentových škvŕn. Bojuje aj proti voľným radikálom a takisto aj hydratuje. Používať by sa mal 2-3 mesiace pred vystavením pleti slnku. To však samozrejme neznamená, že nahrádza ochranu, ktorú poskytuje SPF, pokožku síce posilňuje v boji proti škodlivému dopadu UV, ale SPF faktor je stále potrebné aplikovať. Siahnuť môžete napríklad Protection U.V., ktorý poskytuje 100% prírodnú ochranu pred UVA, UVB a IR (infračervené) žiarením a navyše je aj vodeodolný. Má ochranný faktor SPF25. Posledným krokom v slnečnej starostlivosti má byť regenerácia, ktorú vám poskytne produkt Réparation U.V. Pokožku regeneruje, upokojuje a zabraňuje poškodeniu kolagénových vlákien vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Tým pomáha pokožke udržiavať si elasticitu a predchádza predčasnému starnutiu.

6b9818db de7d 4ab8 bec9 8625f9a636ac

Vyskúšajte aj:

Aesop Protective Body Lotion SPF50Aesop Protective Body Lotion SPF50

Omorovicza UV Mineral Shield SPF30Omorovicza UV Mineral Shield SPF30

Oskia SPF Vitamin MistOskia SPF Vitamin Mist

Foto: Instagram, archív značiek

971

Súvisiace články