Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 5. júl 2021

Odstraňovanie chĺpkov: Ktorá metóda je pre vás?

S príchodom teplejších a slnečných dní zhadzujeme oblečenie a odhaľujeme viac pokožky. Mnoho z nás si preto práve v tomto období dá záležať na tom, aby naše telo bolo dokonalo hladké a bez chĺpkov.

Odstraňovanie chĺpkov: Ktorá metóda je pre vás?

S príchodom teplejších a slnečných dní zhadzujeme oblečenie a odhaľujeme viac pokožky. Mnoho z nás si preto práve v tomto období dá záležať na tom, aby naše telo bolo dokonalo hladké a bez chĺpkov. Pokiaľ do tejto skupiny patríte aj vy a rozmýšľate nad novou alebo inou metódou odstránenie chĺpkov, prevedieme vás tými najpopulárnejšími.

@mvb

Žiletka

Odstránenie chĺpkov žiletkou je asi prvý spôsob, s ktorým sa väčšina z nás stretla. Žiletky sú jednoducho dostupné, poskytujú rýchle a bezbolestné výsledky v priebehu pár minút. Výhodou je, že žiletkou sa dostanete takmer všade, aj keď s maximálnou opatrnosťou. Holením však odstránite len chĺpok tesne nad povrchom pokožky, preto sú výsledky len krátkodobé. Podľa individuálnych vlastností chĺpkov - ich hrúbky a rýchlosti rastu môžete očakávať ich návrat už po 24 hodinách, no najneskôr do 2 dni.

Depilačné krémy

Takisto veľmi populárna možnosť, ktorou sa rýcho zbavíte chĺpkov naraz aj na väčších plochách, napríklad nohách alebo chrbáte. Táto metóda je ideálne pre tých, ktorí s odstraňovaním chĺpkov začínajú, prípadne pre tých, ktorí zvyknú mať po žiletke podráždenú pokožku. Pri každom depilačnom kréme je však dôležité riadiť sa pokynmi na obale, aby ste neprešvihli dobu čakania a pokožku nepodráždili. Takýto spôsob odstraňovania chĺpkov môže byť trochu pracnejší, ale zase na druhej strane sa oproti žiletke ľahšie používa na ťažšie dostupných miestach, pričom nehrozí riziko porezania. Výsledky si udržíte zhruba dva až tri dni.

Vosk

Metóda, ktorá sa používa v domácom prostredí, ale aj v salónoch. Je známe vyššou bolestivosťou, avšak v rukách skúsených kozmetičiek sú tieto procedúry rýchle a zvládnuteľné. Aplikovať sa dá takmer na každú partiu, nielen na ruky, nohy, bikini, ale aj chrbát či tvár. Čím citlivejšia oblasť, tým vyššia bolestivosť, ktorá sa však dá zvládnuť. Veľkou výhodou odstraňovania chĺpkov voskom je aj to, že výsledky sú dlhotrvajúce, zhruba 6 týždňov. Samozrejme aj to závisí na konkrétnych chĺpkoch, ich hrúbke a rýchlosti rastu. Bežné partie ako nohy pokojne vyskúšajte aj v domácom prostredí, avšak citlivejšie miesta ako bikini radšej nechajte profesionálom.

Epilácia

Pre mnohých predstavuje epilácia maximálne no-go, avšak pre mnohé je to skvelá metóda, ktorá nás udrží v bezchĺpkovom stave skutočne dlho. Epilácia funguje na princípe vytrhávania jednotlivých chĺpkov mechanickými pinzetkami, čo nám napovedá o jej bolestivosti. Používať sa dajú na suchej aj mokrej pokožke, avšak ideálne je epilátor používať po teplej sprche, kedy sú chĺpky aj pokožka zmäkčené, čo podporuje ľahšie vytrhávanie. Ak sa na túto metódu odhodláte, tešiť sa môžete až na 4 týždne bez akéhokoľvek holenia, chĺpkom a vlasovým folikulám totiž trvá, kým sa zregenerujú.

Cukrová depilácia

Po cukrovej depilácii sa často siaha ako po alternatíve ku kalsickému vosku. Obľube sa teší vďaka svojej vyššej jemnosti a vhodnosti aj pre citlivú pokožku, ako aj kvôli ekologickému aspektu. Táto emtóda sa vykonáva v salónoch a využíva špeciálnu zmes cukru, citrónu a vody, vraj presne túto receptúru využívali už Starovekí Egypťania. Podobne ako vosk, aj cukrová pasta sa dá využiť všade na tele a zároveň predchádza aj zarastaniu chĺpkov. Výsledky si udržíte po dobu štyroch až piatich týždňov.

IPL

Intense Pulse Light je veľmi obľúbená metóda na zbavovanie chĺpkov najmä v salónoch, avšak dnes už existujú aj prístroje na domáce použitie. Tento prístroj sa tá použiť na odstránenie chĺpkov takmer všade na tele, avšak za istých podmienok - medzi chĺpkom a pokožkou musí byť dostatočný kontrast na to, aby svetlo dokázalo zacieliť na pigment vo vlase, ktorý má odstrániť. Svetlé, blond alebo ryšavé chĺpky preto na túto metódu nie sú vhodnými kandidátmi, rovnako ako majiteľky prirodzene tmavšej pokožky, pretože vzniká riziko zásahu melanínu v pokožke a nie vo vlase. Ak však spadáte do kategórie, ktorá je vhodná pre túto metódu, tešiť sa môžete z dlhjodobej redukcie rastu chĺpkov, nielen dočasného odstránenia. Každým použitím alebo aplikáciou sa totiž redukuje rast chĺpkov, pričom dosiahnuť je možné až 92% redukciu.

Foto: Instagram

997

Súvisiace články