Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 9. jún 2021

Kolagén nielen pre krásnu pokožku, ale aj ako dôležitá súčasť zdravého života

Pod slovom kolagén väčšine z nás napadnú tie najrôznejšie výživové doplnky, ktoré podporujú krásnu mladú, rozžiarenú a pružnú pokožku. Podpora pružnosti a pevnosti pokožky je naozaj závislá od dostatočnej dávky kolagénu, no táto bielkovinová zložka je omnoho dôležitejšou súčasťou zdravých kostí a kĺbov.

Kolagén nielen pre krásnu pokožku, ale aj ako dôležitá súčasť zdravého života

Pod slovom kolagén väčšine z nás napadnú tie najrôznejšie výživové doplnky, ktoré podporujú krásnu mladú, rozžiarenú a pružnú pokožku. Podpora pružnosti a pevnosti pokožky je naozaj závislá od dostatočnej dávky kolagénu, no táto bielkovinová zložka je omnoho dôležitejšou súčasťou zdravých kostí a kĺbov. Kolagén je dokonca súčasťou všetkých svalov a denne sa v našom tele vyprodukuje určité množstvo.

S pribúdajúcim vekom klesá množstvo kolagénu, ktoré si naše telo dokáže vyprodukovať automaticky. Okolo 60-teho roku života je to doslova rapídny prepad kolagénu. Okrem veku je ďalším faktorom aj zlá životospráva, fajčenie alebo dlhé slnečné žiarenie. Preto je vhodné doplniť si kolagén formou kvalitných výživových doplnkov, ktoré aspoň čiastočne zabezpečia zdravie kĺbov, pohybového aparátu a pružnosť pokožky.

kolagen 2

Čo je to kolagén a aké má formy

Kolagén je bielkovina, ktorá vytvára tzv. proteínové reťazce a štruktúry. Tie sú následne zodpovedné za flexibilné spájanie jednotlivých buniek, kostí a kĺbových štruktúr. Dalo by sa povedať, že kolagén drží naše telo a každú jeho súčasť pokope.

Existuje kolagén I a kolagén II typu. Pre kolagén I. typu je známe, že tvorí väčšinu kolagénu v ľudskom tele a stará sa najmä o zdravie kostí, žliaz, väzív a kože. Kolagén II. typu podporuje predovšetkým zdravie kĺbov. Okrem toho existuje okolo 20 druhov kolagénu, ktoré majú svoju špecifickú funkciu.

Samotný kolagén má živočíšny pôvod takže jeho formy pre doplnenie sú ťažko nahraditeľné. Hlavne pre ľudský organizmus je veľmi dôležitý fakt, že kolagén dokážeme efektívne vstrebať iba ak je už naštiepený. A práve v tejto forme sa dá získať veľmi jednoducho pomocou rôznych výživových doplnkov, ktoré obsahujú tieto špecifické formy kolagénu.

941

Súvisiace články