Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 8. jún 2021

Ako sa správne opaľovať?

Zatiaľ čo kedysi v minulosti bola trendy bledá pokožka, v modernom svete to je úplne naopak. Aj keď sa kozmetický priemysel snaží šíriť povedomie o rizikách opaľovania, túžba po typickom letnom bronze je silnejšia ako strach z nežiadúcich účinkov.

Ako sa správne opaľovať?

Zatiaľ čo kedysi v minulosti bola trendy bledá pokožka, v modernom svete to je úplne naopak. Aj keď sa kozmetický priemysel snaží šíriť povedomie o rizikách opaľovania, túžba po typickom letnom bronze je silnejšia ako strach z nežiadúcich účinkov. Ak patríte do skupiny, ktorá si svoje leto nevie predstaviť bez opálenia a radšej ako samoopaľovanie uprednostní skutočné slnko, poradíme vám, ako na to bezpečnejšie a zdravšie.

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že akákoľvek zmena farby pokožky je znamením, že sa na koža bráni pred UV žiarením. Ak sa snažíte nájsť kompromis medzi slnečným bronzom a zdravím svojej pokožky, nezabudnite krém s vysokým ochranným faktorom, dostatok hydratácie, ale aj správne načasovanie.

1. Nezabudnite na SPF

Opaľovací krém je alfou a omegou, nikdy ho nevynechávajte. Pokiaľ ste boli zvyknutí nenatierať sa vôbec alebo alternatívami ako malinový či kokosový olej, úplne na túto stratégiu zabudnite. Vaša pokožka sa takto veľmi jednoducho spáli a škody zo slnečného žiarenia sa počas rokov budú hromadiť. Výsledkom bude staršie pôsobiaca pokožka, rýchlejšia tvorba vrások a vznik pigmentových škvŕn. Stavte preto na širokospektrálnu UVA a UVB ochranu s minimálnym faktorom 30. Aplikácia ochranného krému sa musí zopakovať každé 2 hodiny.

Naše tipy:

Anthelios Shaka fluid SPF 50 PPD 46La Roche Posay Anthelios Shaka fluid SPF 50+/ PPD 46

La Mer The SPF50 UV Protecting Fluid u4tckjpgLa Mer The SPF50 UV Protecting Fluid

 

Nuxe Melting Face Cream SPF 50Nuxe Melting Face Cream SPF 50

 

Tan Luxe Super Glow SPF 30Tan Luxe Super Glow SPF 30

2. Vhodný čas

Určite ste už počuli, že od 11 do 15 je slnko najsilnejšie. To neznamená, že práve vtedy sa musíme opaľovať, práve naopak. Toto obdobie je ideálne na strávenie v bezpečí tieňa. Nemusíte byť samozrejme zahalení od hlavy po päty, stačí sa stiahnuť z priameho slnka pod slnečník či pod strechu.

3. Výživové doplnky

V 90.rokoch a na začiatku rokov 2000 bol betakarotén veľkým trendom. Ľudia si ho dávkovali pred dovolenkami, aby dosiahli lepšie, rýchlejšie a hlbšie opálenie. Neskôr sa na neho akosi zabudlo. Avšak moderné štúdie sa k nemu opäť vracajú a postupne zisťujú, že na jeho účinkoch predsa len niečo bude. Súvisia síce s opálením, no trochu inak, ako sme boli zvyknutí. Existujú prvotné dôkazy, že betakarotén dokáže pokožku chrániť pred nepriaznivými účinkami UV žiarenia, bojuje proti voľným radikálom a znižuje poškodenie pokožky. Ak chcete teda pridať extra ochranu, pokojne siahnite po tomto výživovom doplnku alebo si ho doprajte v podobe potravín.

4. Hydratácia

Nielen vysoké teploty, ale aj samotné slnko náš organizmus dehydratuje, čo určite spozorujete aj na stave pleti po dni na slnku. Pleť zbavená potrebnej vlahy pôsobí staršie, horšie, hrubšie a preto potrebuje extra dávku hydratácie. Okrem pravidelného pitného režimu je dôležité pleti dodať extra dávku vlahy, či už pomocou špeciálnych after-sun produktov alebo v podobe osvedčených aktívnych látok ako kyselina hyalurónová. Skvelou pomôckou na dovolenky sú sheet masky, ktorými rýchlo pleti dodáte to, čo počas dňa stratila.

5. Aktívne látky na pomoc

Kyselina hyalurónová, vitamín C, skvalán, aloe vera, ceramidy, to je len zlomok vašich možností v rámci látok, ktoré vám pomôžu dať pleť po opaľovaní dokopy. Kyselina hyalurónová, aloe vera či skvalán sa postarajú o hĺbkovú hydratáciu pleti, zatiaľ čo vitamín C svojimi antioxidačnými vlastnosťami redukuje dopad UV žiarenia na pleť. Mnohé z týchto látok sú v niektorých poopaľovacích produktoch, no dopriať si ich môžete aj v špeciálnych prípravkoch, napríklad v spomínaných sheet maskách alebo intenzívnych kúrach akými sú aj ampulky či esencie.

Bonus: Fake Tan

Najlepšia, najzdravšia a asi aj najlacnejšia forma opálenia je samoopálenie. Dnes už existuje poriadne široká a skutočne prepracovaná kozmetika, ktorá vám pomôže bronzové opálenie dosiahnuť kedykoľvek a kdekoľvek, bez akýchkoľvek rizík spojených s opaľovaním na slnku alebo v soláriu. Vyberať si môžete z najrôznejších konzistencií od pien cez utierky až po samoopaľovacie kvapky a vody, jednoducho každý si nájde to svoje. Moderná samoopaľovacia kozmetika zabezpečuje prirodzené opálenie, ktoré je na nerozoznanie od toho pravého.

Vyskúšajte:

Oskia Adaptive Tan Tri Phase Self Tanning DropsOskia Adaptive Tan Tri Phase Self Tanning Drops

St. Tropez Self Tan Classic Bronzing MousseSt. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse

Tan Luxe Super Glow BodyTan Luxe Super Glow Body

Foto: archív značiek, Adobe Stock

969

Súvisiace články