Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 22. apríl 2021

Kurkuma a jej benefity pre pleť

V modernej kozmetike nachádzame najrôznejšie, zaujímavé ingrediencie od špeciálnych derivátov vitamínov až po old-school prírodné látky či tradičné liečivé byliny. Do popredia sa dostávajú aj také, ktoré sú rokmi overené, no časom zabudnuté.

Kurkuma a jej benefity pre pleť

V modernej kozmetike nachádzame najrôznejšie, zaujímavé ingrediencie od špeciálnych derivátov vitamínov až po old-school prírodné látky či tradičné liečivé byliny. Do popredia sa dostávajú aj také, ktoré sú rokmi overené, no časom zabudnuté. To však neuberá na ich účinnosti, ktorá sa osvedčila naprieč desiatkami či dokonca stovkami rokov. Jednou z takýchto ingrediencií je aj kurkuma.

Ingrediencia, ktorú by ste skôr hľadali vo svojom jedle ako kozmetike, je tradičnou zložkou najmä ázijských produktov, ktoré ju do svojich moderných kozmetických produktov pridávajú na základe lokálnych tradícií v kombinácii s inovatívnými technológiami a najnovšími poznatkami. Mnohým z nás sa spája s výraznou oranžovou farbou a zdravotnými benefitmi ako napríklad portizápalové účinky. Čo však môžeme od kurkumy očakávať v prípade kozmetiky?

Benefity kurkumy

Protizápalové účinky - vlastnosti, ktoré kurkumu preslávili zo zdravotného hľadiska nemôžu chýbať ani pri kozmetike. Keďže krásne pleť musí byť zdravá pleť, kurkuma predstavuje silný antixodant s protizápalovými účinkami a anti-mikrobiálnymi účinkami. Jednoducho povedané - stará sa o to, aby bola pleť zdravá, posilňuje ju a bojuje proti škodlivým elementom.

Hojenie - vzhľadom na svoje silné protizápalové účinky, kurkuma dokáže pomôcť s liečbou ekzémov, psoriázy, ale aj akné či iných rán. Tiež sa stará o rýchlejšiu bunkovú výmenu a bojuje proti suchej pleti.

Vyrovnáva pigmentácie - vďaka obsahu antioxidantu s názvom kukrkumín, ktorý má takisto protizáplaové účinky, dokáže pomôcť pri redukcii pigmentových škvŕn. Týmto vyrovnáva tón pleti a zjemňuje farebné rozdiely.

Anti-ageing - najväčší benefit kurkumy je jednoznačne antioxidačný efekt, ktorý prináša množstvo súvisiacich benefitov. Jedným z nich je aj anti-ageing v podobe redukcie vrások, podpory pevnosti pleti a zlepšovanie jej elasticity.

Ako ju používať?

Kurkumu by ste našli v nespočetnom množstve najrôznejších domácich receptov na výrobu masiek, pílingov, sér a mnohých ďalších produktov. Ak si chcete byť istí správnou koncentráciou aktívnych látok, siahnite radšej po kozmetickom produkte, ktorý obsahuje kurkumu vo vhodnom pomere aj forme. Obsiahnutá je v množstve produktov, či už špecializovaných anti-ageingových, v rozjasňujúcich maskách alebo sérach, či dokonca v produktoch určených na lokálne ošetrenie napríklad zápalov alebo nedokonalostí.

Vyskúšajte:

Sunday Riley C.E.O Glow Vitamin C and Turmeric Face OilSunday Riley C.E.O Glow Vitamin C + Turmeric Face Oil

The Inkey List Turmeric Brightening MoisturizerThe Inkey List Turmeric Brightening Moisturizer

Verso Antioxidant Turmeric BoosterVerso Antioxidant Turmeric Booster

Foto: Adobe Stock, archív značiek

1004

Súvisiace články