Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 14. jún 2020

Návyky, ktoré sú nepriateľom vašej pleti

Nesprávna strava, stres, ale aj fajčenie či opaľovanie sú najčastejšími zlozvykmi, ktoré doslova ničia našu pleť. Spôsobujú rýchlejšie starnutie, povädnutý tón pleti, ale aj väčšie problémy ako akné či ekzémy.

Návyky, ktoré sú nepriateľom vašej pleti

Nesprávna strava, stres, ale aj fajčenie či opaľovanie sú najčastejšími zlozvykmi, ktoré doslova ničia našu pleť. Spôsobujú rýchlejšie starnutie, povädnutý tón pleti, ale aj väčšie problémy ako akné či ekzémy. Ako sa ich zbaviť?

@sophiaroe

Nesprávna strava

Asi netreba stokrát opakovať, že nesprávna strava nie je dobrá pre vaše telo, zdravie, celkový organizmus, ale aj samotnú pleť. Každý z nás má hranicu toho, čo je pre neho zlé inde, avšak môžete sa staviť, že aj keď sa dlhé roky na vašej pleti zlá výživa nepodpísali, raz vás to dobehne. Dopriať si z času na čas obľúbený vyprážaný syr, pizzu, hamburger, cestoviny, croissanty či najlepšie švajčiarske čokolády vôbec nie je hriech, no snažte sa v prvom rade dopriať svojmu telu dostatok bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Prijímajte dostatok zeleniny a neodopierajte si ani sacharidy vo forme ryže či zemiakov. Riaďte sa pravidlom „všetko s mierou.“

Fajčenie

Pokiaľ je fajčenie vašou najväčšou neresťou, ktorej sa neviete zbaviť aj s hrozbou poškodenia vlastného zdravia, možno vás presvedčí fakt, že pleť fajčiarov starne niekoľkokrát rýchlejšie. Okrem toho môže zhoršovať kožné problémy ako ekzémy či psoriázu a pokiaľ fajčíte dlhé roky, očakávať môžete aj nepekné vrásky okolo pier.

 

Opaľovanie

O tom, ako opaľovanie vplýva na našu pleť sa popísalo veľa. Mnohí z nás sa však dôsledkami UV žiarenia nezaoberá a odporúčania nanášať SPF každý deň ignoruje. Čo je horšie, niektorí z nás dokonca ignorujú aplikáciu SPF aj pri cielenom opaľovaní, čo už hraničí so zdravotným hazardom. Áno, opálená pokožka je lákavá, avšak vaša pleť sa vám za to nepoďakuje. Dôsledky opaľovania sa môžu na pokožke zjaviť o rok, dva, či o desať, no zaručene sa dostavia. Spôsobujú predčasné starnutie, rýchlejšiu tvorbu vrások, pigmentových škvŕn. Vyhýbajte sa preto priamemu žiareniu a vždy pri opaľovaní aplikujte SPF. Ideálne by ste bez neho nemali vychádzať von ani počas bežných dní.

 

Stres

Jedným z významných faktorov, ktorý však nevieme až tak regulovať je stres. U každého sa podpíše inak, no nadmerné vystavovanie stresovým situáciám, ktoré hlboko zasahujú vašu psychiku, môžu mať skutočne následky aj na vašej pleti. Zvyčajne spôsobujú kožné problémy ako ekzémy, rosacea, akné, ale aj rôzne kŕčovité napätia v tvári (napríklad zdvíhanie obočia), ktoré urýchľuje tvorbu vrások. Zatiaľ čo stres nedokážeme ovplyvniť do takej miery ako predchádzajúce návyky, môžeme sa naučiť so stresom lepšie vyrovnávať. Niekomu v tom pomôžu meditačné aplikácie, iným zase hodiny jógy. Dôležité je nájsť si záľubu, ktorá vám pomôže úplne sa uvoľniť a prísť na iné myšlienky.

Foto: Instagram

994

Súvisiace články