Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 6. jún 2020

Ruky starnú rýchlejšie ako zvyšok tela. Ako sa o nich starať?

Vedeli ste, že pokožka na rukách je omnoho tenšia ako tá na tvári? Avedeli ste, že práve táto časť nášho tela starne najrýchlejšie?

Ruky starnú rýchlejšie ako zvyšok tela. Ako sa o nich starať?

Vedeli ste, že pokožka na rukách je omnoho tenšia ako tá na tvári? A vedeli ste, že práve táto časť nášho tela starne najrýchlejšie? Práve preto je dôležité starať sa aj o túto prehliadanú časť, na ktorej sa vek ukáže najvýraznejšie. Poradíme vám, aká starostlivosť vám však pomôže spomaliť čas.

Pokožka na rukách má omnoho menej mazových žliaz ako pokožka inde na tele. Tieto žľazy vytvárajú maz, ktorý predchádza vysúšaniu a zároveň má aj ochrannú a regeneračnú funkciu. Čím menej žliaz v konkrétnej časti, tým pomalšie hojenie ako aj vyššia náchylnosť na poškodenie a vysúšanie.

Napriek tomu im nevenujeme dostatok pozornosti a zmeriavame sa najmä na tvár. Jej starnutia sa doslova desíme a pritom práve táto časť nášho tela je omnoho lepšie pripravená na starnutie. Keď si však uvedomíme, že aj na rukách sa vek odráža, väčšinou je už neskoro. Pritom starostlivosť o ruky nie je žiadnou vedou, nepotrebujete na ňu žiadne drahé procedúry ani kozmetické prípravky, stačí pravidelná starostlivosť a výživa.

SPF

Ďalším dôvodom prečo ruky starnú rýchlejšie je denno-denné vystavovanie UV žiareniu. Pri porovnaní s tvárou, na ktorú pravidelne nanášame SPF krémy, aby sme predišli vráskam a pigmentovým škvrnám, rukám nevenujeme takmer žiadnu ochranu. Pritom až 80% starnutia je spôsobeného UV žiarením. Prvým krokom, ktorý zaradíte do svojej dennej rutiny by mal byť krém na ruky s ochranným faktorom aspoň 30 SPF. Ak nemáte špeciálny krém na ruky s ochranným faktorom, pokojne môžete použiť aj krém na opaľovanie. Takto zabezpečíte svojim rukám dôkladnú ochranu a predídete predčasnému starnutiu rúk v podobe výrazného poklesu kolagénu a elastínu, čo vrcholí v povädnutej pokožke a pigmentovým škvrnám. Aplikáciu by ste mali zopakovať po každom umytí rúk.

 

Rukavice

Obrovský rozdiel v kvalite vašej pokožky na rukách postrehnete aj vtedy, keď začnete pri upratovaní či umývaní riadov používať gumené rukavice. Čistiace prostriedky sú častokrát agresívne, aj keď sa to vôbec nemusí zdať. Avšak pravda je taká, že mnohé kožu vysúšajú, iné zase namáhajú a poškodzujú. Ochrana v podobe rukavíc urobí skutočne obrovský rozdiel.

Starostlivosť

Základom je dôkladná hydratácia. Zaobstarajte si preto krém na ruky, ktorý obsahuje overené hydratačné látky ako kyselina hylauronová, maslo shea, argánový olej či ceramidy. Podľa potreby by ste mali dopriať svojim rukám aplikáciu novej vrstvy aspoň dvakrát denne. Ak máte suché ruky, prípadne trpíte ekzémom, môže to byť pokojne a častejšie.

Pokročilá starostlivosť

V prípade, že chcete posunúť starostlivosť o ruky na nový level, inšpirujte sa starostlivosťou o pleť a aktívnymi látkami, ktoré používate na tvár. Zaradiť môžete napríklad rôzne antioxidanty, skvelý je vitamín C. Ten pomáha práve so znakmi predčasného starnutia. Z času na čas môžete rukám pomôcť odstrániť odumreté bunky peelingom či exfoliáciou kyselinami, no dôležité je nepreháňať to. Keďže na rukách je pokožka tenká, takéto procedúry vám budú stačiť raz za mesiac.

Naše tipy:

17de3f033f9d006cf712855202504aa0The Chemistry Brand anti ageing krém na ruky  Hilistic SilkHolistic Silk, predáva BeautySecret.sk 
Egyptian Magicregeneračný, univerzálny krém Egyptian Magic, predáva BeautySecret.sk  Korreskrém na ruky s obsahom vitamín C a SPF15 Korres, predáva Profimed 

Foto: Instagram, archív značiek

1699

Súvisiace články