O kyselinách sa dnes hovorí veľa a často, mnohí si bez nich nevedia predstaviť svoje denné beauty rutiny. Kedysi boli doménou kozmetických salónov, dnes ich smelo používame aj v pohodlí domova. Na scéne je ich mnoho, no na výslnie sa prebíja nový typ kyseliny, ktorý ocenia aj tí z nás, ktorí majú citlivú pokožku. Predstavujeme vám kyselinu mliečnu.
Čo je kyselina mliečna?
Kyselina mliečna patrí do skupiny AHA (alfa-hydroxy acid) kyselín. Je známa svojou schopnosťou urýchľovať bunkovú výmenu, ale aj s výživnými vlastnosťami. Získava sa z mlieka alebo z ovocného cukru a oproti iným kyselinám (napríklad kyseline glykolovej) má menšie molekuly. To znamená, že nedokáže preniknúť tak hlboko ako oni a nespôsobuje ani takú výraznú precitlivenosť a pálenie.
Ako dokáže pomôcť?
Aj keď je značne jemnejšia ako iné AHA kyseliny, stále dokáže odviesť skvelú prácu. Pomôže s rôznymi problémami od akné cez hyperpigmentáciu až po vrásky či psoriázu. Odstraňuje vrchnú časť kože, vrátane odumretých buniek a odhaľuje tak novú, krajšiu vrstvu, no pritom nepáli.
Naše tipy:
Pre koho je určená?
Kyselinu mliečnu môžu používať rôzne typy pleti, no zbystrieť by mali najmä všetci s citlivou, reaktívnou alebo suchou pokožkou, prípadne tí, ktorí vyskúšali iné kyseliny a pripadali im príliš silné. Vďaka veľkosti molekúl nepodráždi ani citlivú pleť, no pritom poskytne dôkladnú exfoliáciu porovnateľnú s inými kyselinami. Ak ste uvažovali o vyskúšaní nejakej kyseliny, určite začnite touto.
Ďalšie využitie
Okrem toho, že sa kyselina mliečna využíva ako priama kyselina, býva zložkou v ďalších produktoch, ktoré čistia nielen pleť ale aj kožu na tele. Dokáže totiž pomôcť aj pri ekzémoch či kožných problémoch ako je keratosis pilaris, čiže folikulárnej keratóze. Vyskytuje sa aj v krémoch na ruky a na chodidlá, čo z nej robí ideálny komponent na dosiahnutie hebkej a jemnej pokožky nielen na rukách, ale aj na tele.
Naše tipy:
Foto: archív značiek