Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 7. jún 2021

Zelený čaj v kozmetike: Aké sú jeho benefity?

Zelený čaj patrí k veľmi populárnym ingredienciám a to najmä v našej kuchyni. Obľúbili sme si ho kvôli obsahu kofeínu, vďaka čomu pôsobí ako životabudič, ale aj kvôli obsahu antioxidantov, ktoré majú blahodárne účinky na náš organizmus.

Zelený čaj v kozmetike: Aké sú jeho benefity?

Zelený čaj patrí k veľmi populárnym ingredienciám a to najmä v našej kuchyni. Obľúbili sme si ho kvôli obsahu kofeínu, vďaka čomu pôsobí ako životabudič, ale aj kvôli obsahu antioxidantov, ktoré majú blahodárne účinky na náš organizmus. Táto zložka sa však využíva aj v kozmetike a to už dlhé roky. Aké sú jej benefity pre pleť?

Zložka, ktorú nazývame zelený čaj väčšinou zahŕňa listy rastliny čajovníka. Práve v nich sa nachádzajú aktívne zložky - polyfenoly, ktoré tak milujeme už len z popíjania. Sú bohatým zdrojom antioxidantov a majú protizápalové účinky. Zelený čaj tiež obsahuje aj kofeín a triesloviny, ktoré pomáhajú zužovať cievy, čím okrem iného aj zmierňujú opuchy.

V kozmetike sa zelený čaj využíva už pomerne dlho a je známy svojimi ochrannými, ale aj korekčnými vlastnosťami, čo z neho robí ideálnu ingredienciu do mnohých produktov od čistiacich produktov cez masky až po séra. S polyfenolmi obsiahnutými v zelenom čaji sa však pomerne náročne pracuje pretože ide o nestabilné zložky, ktoré rýchlo zoxidujú. Správny výber produktu je v tomto prípade ešte dôležitejší. Zoxidovaný zelený čaj vám síce neublíži, no pravdepodobne bude neúčinný.

Benefity pre pleť

Zelený čaj má skutočne všestranné využitie, čo bolo dokázané aj v mnohých štúdiách, ktoré skúmali jehi vplyv na problémy ako akné, ekzémy, psoriáza, dokonca bradavice či rakovina kože.

Chráni pokožku - keďže ide o antioxidant, jeho hlavnou rolou je chrániť pleť pred voľnými radikálmi a stresormi ako UV žiarenie či znečistenie, má však silu bojovať aj proti škodlivým vplyvom na DN buniek

Redukuje starnutie - svojimi antioxidačnými vlastnosťami sa stará aj o redukciu poškodenia pleti, ktoré ústi do vzniku vrások, pigmentových škvŕn a zhrubnutia kože, týmto zabezpečuje mladistvo pôsobiacu pleť

Redukuje produkciu mazu - protizápalové účinky v kombinácii so schopnosťou redukovať maz sú ako stvorené pre problematickú pleť, prípadne pre mastnú pokožku, ktorá potrebuje pomôcť s reguláciou mazu

Upokojujúce vlastnosti - protizápalové účinky si však dokážu poradiť aj s citlivou a reaktívnou pleťou, čo ocenia aj diagnózy ako psoriáza, ekzémy či dokonca lupiny a iné kožné problémy

Ako používať zelený čaj?

Vzhľadom na všestrannosť a bezpečnosť tejto zložky, používať sa môže každý deň v akomkoľvek kroku starostlivosti o pleť. Zelený čaj nájdete skutočne v mnohých typoch produktov a preto si môžete zvoliť to, čo vám najviac vyhovuje. Keďže jeho najväčším benefitom sú jeho antioxidačné vlastnosti, je skvelou voľbou v kombinácii s SPF krémom, kedy ešte viac a aktívne pomáha redukovať dopad UV žiarenia na pleť.

Vyskúšajte:

Elemis Superfood Glow Priming MoisturiserElemis Superfood Glow Priming Moisturiser

Paulas Choice Skin Perfecting 2 BHA Gel ExfoliantPaula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant

Versed Dew Point Moisturizing Gel CreamVersed Dew Point Moisturizing Gel Cream

Youth To The People Superfood CleanserYouth To The People Superfood Cleanser

Foto: archív značiek, Adobe Stock

1316

Súvisiace články