Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 10. máj 2021

Najpopulárnejšie ingrediencie v kórejskej kozmetike

Kórejska kozmetika v našich končinách pomaly úplne mení spôsob, akým pristupujeme ku starostlivosti o pleť. Je známa svojou 10-krokovou starostlivosťou, ale aj produktami ako sheet masky, ampulky či esencie či dokonca ingredienciami, o ktorých sme doteraz nepočuli.

Najpopulárnejšie ingrediencie v kórejskej kozmetike

Kórejska kozmetika v našich končinách pomaly úplne mení spôsob, akým pristupujeme ku starostlivosti o pleť. Je známa svojou 10-krokovou starostlivosťou, ale aj produktami ako sheet masky, ampulky či esencie či dokonca ingredienciami, o ktorých sme doteraz nepočuli. Tieto patria k najpoužívanejším a zároveň najvyhľadávanejším zložkám v kórejskej kozmetike, niektoré určite poznáte, iné možne nie.

@sokoglam

Vitamín C

Začnime zľahka, populárnou zložkou, ktorú nájdeme aj v našej, európskej kozmetike. Vitamín C je milovaný antioxidant, ktorý sa stará o krásnu našej pleti vďaka boju proti voľným radikálom. Ázia je známa svojou ochranou pred slnkom a aby tomu ešte viac dopomohli, vitamín C je veľmi častou zložkou v ich produktoch. Pomáha totiž naprávať škody, ktoré UV žiarenie spôsobuje, posilňuje našu pleť a urýchľuje bunkovú výmenu. Tiež dokáže pomôcť s pigmentovými škvrnami a pleť celkovo rozjasňuje a zjednocuje.

Vyskúšajte:

good skin daystm cs the day serumGood Skin Days C's The Day Serum

Kyselina hyalurónová

O kyseline hyalurónovej nemusíme veľa hovoriť, je to už taká stálica aj v európskej kozmetike. Benefity dokáže priniesť každej pleti, nielen suchej či dehydratovanej. Pomáha totiž pleť udržiavať vyživenú, vyplnenú a tým pádom aj mladšie vyzerajúcu. Je nevyhnutná na to, aby bola naša pleť krásne žiarivá. Milovaná je samozrejme aj v kórejskej kozmetike a preto ju veľmi jednoducho nájdete v najrôznejších typoch produktov.

Vyskúšajte:

HANSKIN Hyaluron Skin EssenceHANSKIN Hyaluron Skin Essence

Kyselina salicylová

Kyselina z iného súdka je kyselina salicylová, ktorá sa stará doslova o údržbu našich pórov. Kórejska kozmetika ju využíva v produktoch, ktoré sľubuju žiadaný vzhľad “bez pórov” pri efektne glass skin. Vyzžíva sa často v príapde mastnej pleti alebo pri čiernych bodkách, avšak je aj skvelým lokálnym pomocníkom napríklad v prípade, že vás prekvapí hormonálne akné. Jednoducho skvelá prvá pomoc, ale aj odborná starostlivosť pri problematickejšej pleti.

Vyskúšajte:

NEOGEN A Clear Soothing Overnight MaskNEOGEN A Clear Soothing Overnight Mask

Niacínamid

Relatívne nová power ingrediencia na scéne je niacínamid, forma vitamínu B, ktorá sa v kórejskej kozmetike využíva už dlhé roky, u nás sa presadila len nedávno. Je to multitasking zložka, ktorá rozjasní pleť, redukuje hyperpigmentácie, zjemňuje pleť, redukuje viditeľnosť pórov aj vrások, reguluje produkciu mazu a ešte aj posilňuje ochrannú bariéru kože. Táto zložka je viac-menej vhodná pre každý typ pleti a je medzi Kórejčankami je základom celej starostlivosti.

Vyskúšajte:

PURITO Galacto Niacin 97 Power EssencePURITO Galacto Niacin 97 Power Essence

Centella Asiatica

Centella Asiatica alebo viac známa Cica je takisto veľmi častou zložkou. Je známa svojimi hojivými účinkami a často sa preto nachádza v špeciálnej kozmetike napríklad na liečbu ekzémov či psoriázy. Pomáha však s celkovým upokojením pokožky, obnovuje bunky a vďaka svojim antioxidačným účinkom tiež hrá rolu pri spomalení starnutia. Nehovoriac o tom, že pomáha pri zápaloch, pleť upokojuje. Obsahuje aj aminokyseliny, ktoré pomáhajú pleť vyživiť a udržať hydratovanú.

Vyskúšajte:

KLAIRS Midnight Blue Calming CreamKLAIRS Midnight Blue Calming Cream

Slimačí mucín

Prvou, jemne kontroverznou ingredienciou je slimačí mucín, nad ktorým sme mnohí dvíhali najprv obočie, no neskôr sa ukázalo, že táto zložka je skutočne zaujímavá. Je to v podstate slimačí sliz, ktorý nájdete v najrôznejších produktoch od masiek až po krémy a obľúbený je vďaka svojej schopnosti pleť hydratovať a vyživiť, no najmä podporiť produkciu kolagénu, naštartovať hojenie a regeneráciu buniek. Obsahuje tiež množstvo výživných látok ako zinok či vitamíny A a E.

Vyskúšajte:

Cosrx advanced snail 96 mucin power essenceCosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence

Zelený čaj

Medzi najčastejšie používanými prírodnými zložkami nájdete zelený čaj, ktorý je známy silný antioxidant. Chráni pleť pred voľnými radikálmi, má silné protzápalové a antimikrobiálne účinky, upokojuje podráždenie a vie pomôcť aj s nedokonalosťami. Vďaka obsahu kofeínu tiež redukuje opuchy napríklad pod očami. Je veľmi populárnou zložkou v stresovom období na omladenie a celkovú relaxáciu pleti, kedy môže byť väčšou záťažou. Je však vhodná aj na každodenné využívanie, kedy pleť celkovo posilňuje a zabezpečuje zdravý look.

Vyskúšajte:

Isntree Green Tea Fresh TonerIsntree Green Tea Fresh Toner

Bambusový extrakt

Bambus sa dlhé roky využíva v tradičnej ázijskej medicíne na liečenie mnohých ochorení a problémov, nie je preto prekvapením, že sa nachádza aj v kórejskej kozmetike. Vďaka obsiahnutým siliciam, ktoré sú základnou nutričnou zložkou kolagénu sa stará o udržiavanie mladistvého looku pleti. Zjednodušene - stará sa o dopĺňanie kolagénu, ktoré sa nám s pribúdajúcimi rokmi znižuje. Posilňuje tiež ochrannú bariéru pleti a udržiava vlahu a výživu vo vnútri pokožky.

Vyskúšajte:

Erborian Seve de Bamboo Eye MatteErborian Seve de Bamboo Eye Matte

Noni

Ak ešte nepoznáte zložku Noni, dovoľte, aby sme vám ju v skratke predstavili. Je to ovocie, ktoré sa momentálne dostáva na výslnie v kórejskej kozmetike a vzbudzuje v nej taký malý ošiaľ. Pochádza najmä z Polynézie a v tejto oblasti bolo dlhé roky využívanié na liečenie mnohých neduhov. Chuťovo nie je úplne najlahodnejšie, avšak aj v kozmetike má mnohé benefitiy. Je to silný antioxidant s vysokým obsahom vitamínov najmä A a C, čo je dokonalá kombinácia na anti-aging, ale aj na udržiavanie mladej, zdravej, vyplnenej pleti.

Vyskúšajte:

IUNIK Noni 42 Oil Natural Serum

Propolis

Aj v našich končinách vieme, že propolis je tak trochu zázračná ingrediencia. V kórejskej kozmetike sa využíva veľa a často vďaka jej antibakteriálnym, antifungálnym, protizápalovým a anti-ageing schopnostiam. Je vhodná pri liečbe akné, pri podráždenej pokožke, ale aj pri problematickej pleti. Hydratuje pleť a zjemňuje ju, stará sa o zvýšenie produkcie kolagénu, čím ju udržiava pevnú. Keďže je antioxidantom, pomáha aj zvrátiť škody spôsobené voľnými radikálmi a UV žiarením.

Vyskúšajte:LJH Vita Propolis AmpouleLJH Vita Propolis Ampoule

Foto: Adobe Stock, archív značiek

1020

Súvisiace články