Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 28. január 2021

Niacínamid: Tajomstvo bezchybnej pleti?

Ak sa aspoň trochu zaujímate okozmetiku amoderné aktívne látky, oniacínamide ste už určite počuli. Po kyseline hyalurónovej, vitamíne C či retinole je to totiž jedna znajobľúbenejších zložiek vstarostlivosti opleť.

Niacínamid: Tajomstvo bezchybnej pleti?

Ak sa aspoň trochu zaujímate o kozmetiku a moderné aktívne látky, o niacínamide ste už určite počuli. Po kyseline hyalurónovej, vitamíne C či retinole je to totiž jedna z najobľúbenejších zložiek v starostlivosti o pleť. Čo tento vitamín dokáže a pre koho je vhodný?

@rosiehw

Čo je to niacínamid?

Niacínamid je forma vitamínu B3. Je to esenciálny vitamín rozpustný vo vode, ktorý nie je produkovaný ľudským telom. To znamená, že ho nášmu organizmu musíme dodávať napríklad vo forme potravy alebo výživových doplnkov. Používa sa však aj v kozmetických produktoch a obľúbený je najmä vďaka svojim rozjasňujúcim a hydratačným účinkom. Môže byť súčasťou rôznych kozmetických produktov od cleanserov cez séra až po hydratačné krémy či masky.

Aké sú jeho benefity?

Najväčšou zbraňou niacínamidu je jeho schopnosť obnovy buniek, ale aj poškodeného DNA. Zároveň pleť posilňuje a robí ju odolnejšou voči vplyvom prostredia vrátane UV žiarenia. Vďaka tomu dokáže efektívne predchádzať predčasnému starnutiu, spomaľuje tvorbu vrások, pigmentových škvŕn. Má silné rozjasňujúce schopnosti a efektívne vyrovnáva tón pleti, ale zbavuje pokožku aj pigmentových škvŕn. Okrem toho sa tiež môže pochváliť silnými protizápalovými účinkami, vďaka čomu redukuje zápaly a s nimi súvisiace začervenenie a opuchy. Týmto sa preukázal aj ako ideálna zložka na pomoc pri liečbe zápalových typov akné. Stará sa aj o udržiavanie vlahy a hydratovanej pokožky, posilňuje ochrannú bariéru pleti a celkovo sa stará o všeobecné zdravie pleti. Reguluje tvorbu mazu, čím priamo prispieva k redukcii vzhľadu pórov a z dlhodobého hľadiska ich opticky dokáže upraviť.

Je skvelou voľbou pre všetkých ľudí s citlivou pleťou či s kožnými problémami ako ekzém či rosacea. Jednoducho multifunkčná zložka, z ktorej benefituje akýkoľvek typ pleti v každom veku. Vo zvýšených dávkach však môže spôsobiť podráždenie, preto sa odporúča jeho aplikácia v primeranej koncentrácii zhruba 1-2%.

Ako ho používať?

Niacínamid sa dá zakomponovať do rannej aj večernej beauty rutiny, pričom používať sa môže aj ráno aj večer. Jeho veľkou výhodou je aj to, že sa jednoducho kombinuje s inými látkami. Skvelé výsledky niacínamid dosahuje v kombinácii s meďou či zinkom. Pri každodennom používaní dokáže výrazne zlepšiť celkové zdravie pokožky a pomôcť s mnohými problémami ako časté zápaly, hyperpigmentácia. Vyhladzuje štruktúru pokožky a celkovo zlepšuje nielen jej vzhľad, ale aj funkčnosť, obranyschopnosť. Prvé viditeľné výsledky by sa mali dostaviť po prvých pár týždňoch používania.

Naše tipy:

Omorovicza Silver Skin TonicOmorovicza Silver Skin Tonic

Talika Bio Enzymes Brightening MaskTalika Bio Enzymes Brightening Mask

The Inkey List NiacinamideThe Inkey List Niacinamide

Klairs Mid Day Blue Sun LotionKlairs Mid Day Blue Sun Lotion

The Ordinary Niacinamide 10 Zinc 1The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

Foto: archív značiek, Instagram

2026

Súvisiace články