Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 13. jún 2020

Krajšia a pevnejšia pleť s gua sha

Face rollery boli veľkým hitom minulú sezónu, teraz prichádza na rad nová pomôcka, ktorá sľubuje krajšiu, pevnejšiu avyformovanejšiu tvár. Volá sa gua sha aobľúbiť si ju už stihli módne ikony, beauty bloggery, modelky aj celebrity po celom svete.

Krajšia a pevnejšia pleť s gua sha

Face rollery boli veľkým hitom minulú sezónu, teraz prichádza na rad nová pomôcka, ktorá sľubuje krajšiu, pevnejšiu a vyformovanejšiu tvár. Volá sa gua sha a obľúbiť si ju už stihli módne ikony, beauty bloggery, modelky aj celebrity po celom svete. Čo to je a ako sa používa?

@collectionofvials

Čo to je?

Gua sha je pomôcka z tradičnej čínskej medicíny, ktorá je súčasťou takisto tradičnej masáže na princípe „škrabania“. Nejde teda vôbec o novinku, no do mainstreamu sa táto pomôcka a metóda dostala len nedávno. V Paríži ide napríklad o jednu z najvyhľadávanejších procedúr v beauty salónoch aj napriek tomu, že si ju viete dopriať aj v pohodlí domova.

V tradičnej čínskej medicíne bola táto pomôcka využívaná na odstránenie „vetra“ či stagnácie z tela. „Zoškrabávaním“ touto pomôckou na rôznych častiach tela sa staráte o rozhýbanie qi, čiže energie, no zároveň stimulujete aj krvný obeh. V čínskej medicíne sú qi a krv kanálmi, ktoré nám pomáhajú vyhnať stagnujúcu energiu, redukujú zápaly a podporujú hojenie. Najčastejšie sa táto technika teda využívala na zbavovanie zápalov v tele. Ak ste teda napríklad prechladli, použili ste gua shu na škrabanie meridiánu pľúc na chrbte, čo malo pomôcť uvoľniť negatívnu energiu a zápal z tela. Rovnako to bolo aj pri rôznych bolestiach, či už hlavy, svalov, kĺbov alebo hocičoho iného.

Dnes sa využíva aj na cielené rysovanie tváre. Gua sha v tomto smere plní úlohu nástroja, ktorý stimuluje lymfatický systém, pomáha zrelaxovať svaly na tvári, podporuje správny krvný obeh a zmierňuje opuchy. Pravidelnou masážou môžete dosiahnuť pevnejšiu, zdravšie vyzerajúcu a pozdvihnutejšiu pokožku.

 

Ako to prebieha?

Či už plánujete gua sha vyskúšať doma alebo sa zveríte odborníkom, jej využitie by malo kombinovať tradičné metódy s tými modernými. Základnými pohybmi sú práve tie „zoškrábavacie,“ ktoré stimulujú prúdenie energie a krvi. Oproti tradičným metódam však už nekladieme dôraz na silu, ale skôr na jemnú stimuláciu, ktorá pomáha rozprúdiť lymfatický systém.

 

Benefity

Výhod pravidelného využívania gua sha je niekoľko. Ako prvé zrejme postrehnete, že vaša tvár bude menej opuchnutá a zároveň bude pôsobiť pozdvihnuto, čo je dôsledkom správneho prúdenia, ale aj uvoľnenia svalov, ktoré si ani neuvedomujeme, aké sú stiahnuté a častokrát v kŕči, ktorý ani nevnímame. Pri dlhodobom používaní sa však môžete tešiť na celkovo zdravšie pôsobiacu pleť, keďže vďaka správnej funkcii lymfatického systému, sa váš organizmus bude lepšie zbavovať nečistôt. Pleť tak bude na pohľad aj vo vnútri čistejšia, rozžiarená a celkovo bude pôsobiť viac vytvarovaná. Vďaka stimulácii lymfy bude tiež dochádzať k lepšej produkcii kolagénu a elastínu, takže očakávať môžete aj redukciu vrások a nerovného povrchu.

 

Ako často?

Gua sha môžete používať každý deň, niekomu vyhovuje jeden krát, iným zase dvakrát. Ideálne je dopriať si gua sha ráno a aspoň 4 krát do týždňa. Skladovať ju pritom môžete v mrazničke, čo zosilní jej odpúchajúce účinky.

Roller vs. gua sha

Obe pomôcky, roller a gua sha sú dnes veľmi populárne. Vyrábané sú kameňov a líšia sa v podstate iba tvarom a spôsobom používania. Aký je teda rozdiel v ich účinkoch? Gua sha vám dovoľuje sústrediť sa na konkrétnu oblasť špecifickejšie ako roller. Intenzívnejšie vplýva na lymfu a je teda o niečo efektívnejšia pri tvarovaní svalov.

 

Naše tipy:

Mount LaiMount Lai SkinlySkinly
Skin Gym predáva SephoraSkin Gym predáva Sephora  WildlingWildling 

Foto: Instagram, archív značiek

2593

Súvisiace články