Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 29. marec 2021

Na výbere správnych jogových doplnkov záleží

Fyzický pohyb, uvoľnenie tela i relax sú v dnešnej dobe pre nás všetkých možno ešte dôležitejšie ako inokedy. Beh, prechádzky v prírode alebo cvičenie na posilňovacích strojoch, pre každého je vhodné niečo iné.

Na výbere správnych jogových doplnkov záleží

Fyzický pohyb, uvoľnenie tela i relax sú v dnešnej dobe pre nás všetkých možno ešte dôležitejšie ako inokedy. Beh, prechádzky v prírode alebo cvičenie na posilňovacích strojoch, pre každého je vhodné niečo iné. Ak sa však zamýšľate nad prepojením fyzického cvičenia i meditácie zároveň, vyskúšajte jogu, ktorá je pre mnohých dokonca životným štýlom a filozofiou.

Pri cvičení jogy dokáže naše telo nadobudnúť fyzickú silu, spevňujeme si svaly a trénujeme ohybnosť jednotlivých končatín, ale tiež uvoľňujeme celkové napätie, eliminujeme stres a dokážeme si ňou navodiť psychickú pohodu. Tak ako pri každom cvičení a fyzickom pohybe, aj pri joge je dôležitá pravidelnosť. Joga však umožňuje cvičenie aj v domácich podmienkach, či už samostatne, pod vedením online trénerov alebo podľa lekcií webových inštruktorov. A nie je podstatné, či ste mamička na materskej dovolenke alebo profesionálny manažér, joga je vhodná pre všetkých.

yogami haaka cvicenie joga podložky jogamatky 1

Či už ste jogu skúsili alebo len chcete začať, dôležitá je bezpečnosť pri cvičení a pohodlie. Bežné karimatky, ktoré poznáme zo stanovačiek a piknikových posedení v prírode na tento účel nie sú vhodné. Môžu sa šmýkať, pri pohybe posúvať a byť nestabilné. Špeciálna podložka na jogu, tzv. jogamatka je na cvičenie jogy ideálna, nekĺže sa a saje pot. Avšak nie je podložka ako podložka, a aj výber tej najvhodnejšej pre vás môže byť vedou. Preto sme oslovili Ing. Annu Moščákovú, PhD., zo spoločnosti Haayo, ktorá nám prezradila zopár tipov, podľa čoho podložku vyberať a na čo si dať pozor.

yogami haaka cvicenie joga podložky jogamatky prislusenstvo 6

"Podložka na jogu musí byť predovšetkým vo všetkých vašich pózach stabilná, ľahko skladovateľná a prenosná, ale zároveň pohodlná a príjemná na dotyk. Výber samozrejme ovplyvní aj to, či chcete byť šetrní k životnému prostrediu. Základný aspekt pri výbere je hrúbka podložky, od ktorej sa odvíja jej pohodlnosť. V prípade, ak bude príliš tenká, v priebehu výpadu si budete narážať kolená. Kompromisom je vybrať si podložku, ktorá stlmí náraz, ale zároveň nebude sťažovať precítenie spojenia s podlahou. Čím je vaša podložka hrubšia, tým je aj ťažšia, na čo treba pri jej výbere tiež myslieť. Textúra vašej jogovej podložky určuje, akú veľkú trakciu poskytuje, existujú podložky úplne hladké až po veľmi drsné. Využívaný materiál na jogové podložky je zväčša PVC - teda vinyl, ale už aj modernejšia organická bavlna, juta alebo guma. Posledný faktor, ktorý je však rovnako dôležitý je štýl, farba a estetický vzhľad podložky, pretože aj pohľad na podložku vás môže tešiť a inšpirovať," uzatvára naše rozprávanie pani Anna.

yogami haaka cvicenie joga podložky jogamatky balancna stolicka 8

Ak ste časovo zaneprázdnení a zatiaľ na pravidelné cvičenie jogy nemáte priestor, skúste začať "cvičiť" nenútenou formou, a to aj priamo pri práci na počítači alebo pri papierovaní vo firemnej alebo domácej kancelárii. A ako? Sedením na balančnej stoličke Gaiam, ktoré bude prospešné pre vašu chrbticu i celkovú fyzickú pohodu. Stolička je nastaviteľná od výšky 58 do výšky 78 centimetrov, aby sa vošla k väčšine bežných stolov. Sedenie na nej podporuje správnu polohu chrbtice a aktivizuje mikropohyby na zlepšenie celkového držania tela. Sedadlo sa dá nafúknutím alebo vyfúknutím nastaviť na požadovanú tuhosť, ktorá vyhovie každému. Tak čo poviete, skúsite to?

yogami haaka cvicenie joga podložky mala nahrdelniky 7 Mala náhrdelníky, obľúbené milovníkmi jogy i meditácie.

Viac informácií: www.yogami.sk

1077

Súvisiace články