Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 8. marec 2021

Najväčšie trendy v diétovaní z minulosti

Trendy patria do módy, kozmetiky aj do interiérov a dizajnu. Zasahujú však samozrejme aj do nášho lifestylu a výrazne tak ovplyvňujú napríklad aj spôsob stravovania.

Najväčšie trendy v diétovaní z minulosti

Trendy patria do módy, kozmetiky aj do interiérov a dizajnu. Zasahujú však samozrejme aj do nášho lifestylu a výrazne tak ovplyvňujú napríklad aj spôsob stravovania. Aké trendy dominovali v oblasti chudnutia a budovania si zdravého tela a línie v minulosti? Nad väčšinou z nich by sme dnes už iba dvíhali obočie.

@gabriellecaunesil

1920’s: Chudnutie s cigaretou

Ženy si v 20.rokoch užívali novoobjavenú slobodu aj s cigaretou v ruke. Dovtedy bolo fajčenie považované za pánsky zvyk, no toto obdobie so sebou prinieslo zmenu. Výrobcovia cigariet si veľmi rýchlo uvedomili nákupný potenciál žien a cigarety tak začali propragovať ako skvelý nástroj na chudnutie a potláčanie hladu. V tomto období hrali pri chudnutí hlavnú rolu cigarety.

1930’s: Jeden grapefruit za deň

Po cigaretách sa ženy obrátili na pomoc ku prírodnejšej alternatíve- grapefruitom. Tejto popularite citrusy vďačili najmä hollywoodskym herečkám, ktoré hlásili, že si nimi napomáhajú ku vysnívaným postavám. Začalo sa tak obdobie rátania kalórií, nízkosacharidových diét a pred každým jedlom polovica grapefruitu na potlačenie hladu.

1940’s: Kajenský koktejl

Alternatívny lekár Stanley Burrough predstavil v tomto období skutočne drastickú diétu, ktorá mala trvať 10 až 45 dní a pozostávať mala len z drinku z citrónovej šťavy, javorového sirupu, vody a kajenského korenia na detox organizmu. Táto diéta dostala názov Master Cleanse. Cieľom tejto diéty bolo zároveň detoxikovať organizmus a orgány, avšak ide o úplný opak zdravého prístupu k diéte, čo navyše veľmi pravdepodobne skončí jojo efektom.

juliesfi@juliesfi

1950’s: Kapustová diéta

V 50.rokoch sa opäť prešlo na “zdravšiu” diétu, ktorá bola založená na konzumácii kapustovej polievky. Tá sa jedla 4 krát do dňa a sľubovala úbytok hmotnosti už o týždeň. Nedostatok proteínov a kalórií samozrejme spôsobovať nevoľnosti a podráždenie, ženy síce kilá zhodili, ale tie predstavovali len vodu, nie tuk. Pri návrate k bežnému jedálničku teda hneď všetko nabrali späť.

1960’s: Skupinové chudnutie

V tomto období sa vyskytli snahy vytvoriť zdravý jedálníček, ktorý bude udržateľný aj po skončení “diéty”. Vzniko množstvo komunitných programov, ktorým vládli Weight Watchers, skupinovo orientovaný program na chudnutie, ktorý sa snažil zostaviť zdravý a plnohodnotný jedálníček. Založený je na poznaní toho, čo vaše telo potrebuje a spomedzi diét z minulosti patrí k tým lepším.

1970’s: Chudnutie s tabletkami

Počítanie kalórii však vyšlo z módy o zhruba 10 rokov a ľudia začali hľadať rýchlejšie možnosti chudnutia. To hralo do kariet výrobcom tabletiek na chudnutie, ktoré vynašli “zázračné” pilulky. Svoje výskumy a vývoj postavili na tvrdení vojakov po Druhej svetovej vojne, ktorí si všimli, že lieky s obsahom amfetamínov (ktoré dostávali na predpis pri vážnych poruchách), majú aj vedľajšie účinky v podobe potláčania hladu. V 70.rokoch tak verejnosť fičala na ephedre- kombinácii efedrínu a kofeínu alebo na liekoch s prezývkou fen-phen (fenfluramín a fentermín). Obe liečiva síce potláčajú hlad, ale stoja aj za vznikom zvýšeného tlaku a rôznych srdcových ochorení. Všetky tieto lieky a im podobné museli byť stiahnuté z obehu v 90. rokoch. Niektoré ich zložky sa však dnes používajú v rámci liečby rôznych ochorení.

1980’s: Nekombinovať

V 80.rokoch bola veľmi populárna The Beverly Hills Diet, ktorá trvala 35 dní a zakazovala kombinovať určite typy potravín. Počas prvých 10 dní diéty bola povolená len konzumácia ovocia, neskôr sa pridal chlieb či kukurica a maslo. O týždeň neskôr ste už mohli jesť aj proteínové jedlá. Cieľom tejto diéty bolo predpokladať enzýmové akcie konkrétnych potravín v tráviacom trakte a teda aj ich vplyv na trávenie. Diéta presne určovala, kedy sa môžu konkrétne potraviny jesť a s čím je možné ich kombinovať a v akom poradí. Beverly Hills Diet tiež tvrdila, že proteíny a sacharidy sa nesmú kombinovať v jednom jedle a nesmú sa konzumovať ani v ten istý deň. Bola viac-menej takým štartovacím mostíkom pre neskorší nástup delenej stravy.

veronicaferraro@veronicaferraro

1990’s: Bez sacharidov

Začala sa doba nízkokalorickej diéty postavenej na redukcii príjmu sacharidov. Práve v tomto období bola populárna Atkinsonova diéta, ktorá si zíkala celebritnú klientelu. Jedálníček tvorili proteínovo-tukové jedlá a sacharidom bolo ideálne sa takmer úplne vhýbať. Neskôr na túto diétu nadviazala obdobná South Beach Diet, ktorá bola takisto založená na proteínoch a tukoch, ale sacharidy kategorizovala na dobré a zlé, pričom prvá kategória bola povolená.

2000’s: Smoothie

Túto formu diéty si určite budú mnohí z nás pamätať. Založená bola na príjme zeleniny vo forme smoothies, ktorá mala predstavovať prijateľnejšiu formu ich konzumácie a zároveň aj detox pre organizmus. Niekoľko dni v týždni bolo podľa tejto diéty potrebné konzumovať iba zeleninové smoothies, ktoré mali organizmu dodať potrebnú dávku vitamínov a minerálov bez toho, aby zaťažili trávenie. Samozrejme na tomto koncepte diétovania vzniklo množstvo značiek, ktoré sľubovali okamžité zhodenie kíl a vyformovanie postavy. Dnes už vieme, že takáto drastická kalorická reštrikcia nemusí dopadnúť dobre.

2010’s: Paleo

Paleo diéta má síce svoj pôvod v 70. až 80.rokoch, ale práve okolo roku 2010 zažila svoj najväčší nárast v popularite. Paleo je založené na stravovacích návykoch našich prehistorických predkov, ktorí mali konzumovať veľké dávky mäsa, rýb a množstvo čerstvých potravín ako zeleniny či orechov a ovocia. Produkty ako obilniny, oleje, alkohol, ale aj káva či soľ a mliečne výrobky sú v tomto prípade úplne zakázané. Takáto kombinácia potravín má umožňovať efektívnejšie trávenie a redukcia predpripravených potravín je prospešná pre celý organizmus.

2020’s: Balans

Dnes už vieme, že diéta neznamená hladovku a odopieranie. Znamená to nájdenie si vlastných, udržateľných stravovacích návykov, ktoré sú prospešné pre konkrétnu osobu. Neexistuje nič také, ako univerzálna diéta pretože každému sedí a vyhovuje niečo iné. Stále samozrejme vznikajú najrôznejšie prístupy k diétovaniu a stravovaniu, preto je dôležité pochopiť, čo naše telo ako individualita potrebuje.

Foto: Instagram

1350

Súvisiace články