Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 6. apríl 2020

Kurkumín je vzácne prírodné antibiotikum. Objavte jeho pestré účinky na naše zdravie.

Poznáte korenie kurkuma? Používa sa najmä vindickej kuchyni, má silno oranžovú farbu akeď sa ho dotknete, tak máte oranžovo žlté ruky alebo aj kuchynskú linku.Jej najdôležitejšou zložkou je práve KURKUMÍN, polyfenol, ktorý jej dodáva typickú zlatistú farbu.

Kurkumín je vzácne prírodné antibiotikum. Objavte jeho pestré účinky na naše zdravie.

Poznáte korenie kurkuma? Používa sa najmä v indickej kuchyni, má silno oranžovú farbu a keď sa ho dotknete, tak máte oranžovo žlté ruky alebo aj kuchynskú linku.Jej najdôležitejšou zložkou je práve KURKUMÍN, polyfenol, ktorý jej dodáva typickú zlatistú farbu.

 

 

 

Polyfenolové látky predstavujú látky z rastlín s prospešným účinkov na zdravie človeka. Známe sú ich antioxidačné vlastnosti, majú antivírusový, antimikrobiálny, antimutagénny, antikarcinogénny, antialergický alebo neuroprotektívny účinok. Zúčastňujú sa reparácie DNA, ovplyvňujú aktivitu enzýmov, znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobia pri prevencii aterosklerózy a kardiovaskulárnych ochorení.

Kurkumín, ako jeden z polyfenolov má mnoho zdravotných benefitov pre ľudí napr.:
• pôsobí protizápalovo (znižuje hladiny CRP)
• pomáha pri zvýšenom oxidačnom strese (antioxidačný účinok)
• pomáha pri artritíde
• pomáha pri metabolickom syndróme alebo úzkosti
• znižuje zápaly a bolesť vo svaloch po cvičení
• pôsobí proti rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke
• tiež pôsobí proti neurologickým ochoreniam a Crohnovej chorobe

 

1. Protizápalový efekt a podpora mozgových funkcií

Zápal je príčinou mnohých zdravotných stavov, ako je metabolický syndróm, srdcové ochorenia a dokonca aj rakovina. Ukázalo sa tiež, že zápal hrá hlavnú úlohu pri poklese kognitívnych funkcií. V týchto situáciách kurkuma ponúka svoje funkčné protizápalové vlastnosti, ktoré majú ochranný účinok pre náš mozog.

Kurkuma dokáže zvrátiť niektoré biochemické zmeny spojené so stárnutím mozgu a eliminovať výskyt ťažkých kovov v tele. Kurkuma nemá takmer žiadne nežiaduce vedľajšie účinky a organizmu neškodí ani konzumácia vo vysokých dávkach.

 

kurkuma 2

 

2. Posilnenie imunity a boj proti voľným radikálom

Kurkuma je silným potenciálnym antioxidantom. Ukázalo sa, že zvyšuje antioxidačnú kapacitu organizmu a pomáha bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi. To je obzvlášť dobré pre imunitný systém, ako aj funkciu mozgu. Kurkuma okrem iného tiež posilňuje prirodzenú antioxidačnú kapacitu organizmu a obranný systém. Antigénové vlastnosti kurkumy tiež prospievajú nášmu vzhľadu a to tým, že chránia pokožku pred poškodením voľnými radikálmi, ako sú napríklad látky znečisťujúce životné prostredie.

 

3. Kurkuma pomáha posilňovať náš imunitný a kardiovaskulárny systém

Protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti kurkumínu v kurkume z nej robia zdravie podporujúci zdroj. Kurkumín pomáha zmierniť veľa rizikových faktorov, ktoré stoja za kardiovaskulárnymi chorobami. Jeho najväčší prínos v prevencii kardiovaskulárnych chorôb spočíva v zlepšení funkcie endotelu, čo je vnútorná výstelka ciev. Niekoľko štúdií naznačuje, že kurkumín zlepšuje túto funkciu výrazne až do takej miery, že ju porovnáva so samotným cvičením, ktoré tiež tieto funkcie podporuje.

 

kurkuma 3

 

4. Zlepšenie trávenia a problémov s mikrobiómom

Nie nadarmo sa hovorí, že tráviaci trakt až z 80% zodpovedá za silu imunitného systému. Črevný mikrobióm je súhrn baktérií v hrubom čreve, ktoré majú na starosť premenu nestráviteľných zvyškov potravín, hlavne vlákniny, na ďalšie metabolity a plyny. Určite si dokážete predstaviť, aký neporiadok dokáže narušená črevná mikrofllóra narobiť. Tomuto stavu hovoríme disbióza a má širokú škálu vplyvov na náš organizmus. Črevnú mikroflóru dokáže narušiť faktory ako dlhodobý nezdravý životný štýl, stres, častá konzumácia alkoholu, cukru, bielej múky a v zásade všetkého čo pre nás nie je prirodzené.

 

liposomal curcumin

 

Problémy s najväčšou pravdepodobnosťou pocítite tiež po užívaní antibiotík a niektorých ďalších liekov. Kurkumín vám vie byť aj v tomto prípade maximálne nápomocný. Kurkuma a kurkumín boli rozsiahlo študované pre ich úlohu pri liečbe rakoviny a prevencii rakovinových buniek, s mnohými sľubnými nálezmi v štúdiách na zvieratách a ľuďoch.

Našťastie už v dnešnej dobe máme veľmi dobré technológie, ktoré vieme využiť na zlepšenie vstrebávania niektorých látok do tela. Takáto technológia je tzv. lipozóm, ktorý tukom obaľuje danú látku. Vďaka tomu sa oveľa rýchlejšie dostáva do krvi.

 

 

Viac informácií: www.avita.sk

 

1481

Súvisiace články