Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Líčenie / 23. marec 2021

Ako sa starať o kozmetické štetce?

Čistenie a starostlivosť o kozmetické štetce a iné pomôcky síce môže pripadať ako ďalšia z domácich prác, ale táto aktivita je jednoducho nevyhnutná. Keďže prichádzajú do priameho kontaktu s našou pleťou, nesprávna alebo nedostatočná starostlivosť nám môže spôsobiť nemalé komplikácie.

Ako sa starať o kozmetické štetce?

Čistenie a starostlivosť o kozmetické štetce a iné pomôcky síce môže pripadať ako ďalšia z domácich prác, ale táto aktivita je jednoducho nevyhnutná. Keďže prichádzajú do priameho kontaktu s našou pleťou, nesprávna alebo nedostatočná starostlivosť nám môže spôsobiť nemalé komplikácie. Ako sa teda o nich správne starať?

Ako často čistiť?

Cieľom umývania a čistenia štetcov alebo špongií je odstránenie nahromadených baktérií, oleja a iných nečistôt. Tie sa zhromažďujú pri používaní, ale aj pri nesprávnom skladovaní. Samozrejme frekvencia čistenia by mala záležať na tom, ako často jednotlivé pomôcky používate a podľa toho, na aký typ produktu ich používate, ale aj podľa toho, s ktorou časťou tváre prichádzajú do kontaktu. Nie je potrebné štetce a špongie čistiť každý deň, ale občasná starostlivosť je jednoducho potrebná a pri čistení vás určite samých prekvapí, koľko nahromadených nečistôt v pomôckach nájdete. Najčastejšie by sme mali čistiť pomôcky, ktoré používame na aplikáciu produktu v okolí očí, keďže ide o najcitlivejšiu časť tváre a práve tam aplikujeme aj najviac pigmentované produkty. Ideálne je čistiť aspoň každý druhý týždeň. Pri ostatných štetcoch je tiež skvelé riadiť sa pravidlom ob-týždeň, ale ak máte napríklad problematickú alebo citlivú pleť, určite doprajte čistenie častejšie, pokojne aj každý týždeň. Častejšie je potrebné pomôcky čistiť aj v prípade, že používate produkty s olejovou bázou. Rôzne typy štetín v štetcoch takisto vyžadujú aj odlišnú starostlivosť, syntetické častejšiu, prírodné znesú aj menej častú.

Naše tipy:

Čím čistiť?

Dnes nájdete na trhu množstvo produktov, ktoré sú špeciálne určené na čistenie štetcov. Aj keď je pravda, že poskytujú špecializovanú starostlivosť, pokiaľ nie ste make-up artistka alebo vizážistka, tieto produkty nepotrebujete nutne. Nahradiť ich môžete pokojne aj cleanserom, ktorý používate na tvár, prípadne jemným detským mydlom. Skvelou pomôckou sú však čistiace podložky, ktoré vám pomôžu štetce vyčistiť rýchlejšie a efektívnejšie. V príapde, že máte pocit, že sú vaše pomôcky veľmi znečistené, vyskúšajte ich vyčistiť prostriedkom na umývanie riadu, ktorý z nich vytiahne aj mastné nečistoty, alebo siahnite po antibakteriálnom mydle, ktoré má takisto tendenciu rozpúšťať mastné zložky. Pri pravidelnom čistení by sa vám to však stávať nemalo a údržba by mala byť ľahšia.

Cleaning and care of makeup brushes, women's hands wash the brush from cosmetics, white background

Ako sušiť?

Po dôkladnom vyčistení nechajte štetce a pomôcky úplne vyschnúť, ideálne na čistom uteráku. Zo štetín a špongií najskôr vysajte všetku prebytočnú vodu, napríklad priložením uteráku. Syntetické štetinky nevyžadujú žiadnu ďalšiu špeciálnu starostlivosť, ale aj máte prírodné štetiny, tie môžu stratiť po umývaní tvar. Nie je to chyba štetca, ale prirodzená reakcia. V tomto prípade stačí manuálne poupravovať štetiny do pôvodnej polohy.

Set of wet make-up brushes, drying on white towel

Ako ich uskladňovať?

Väčšina z nás zrejme uskladňuje svoje štetce a špongie v kúpeľni. Prvé pravidlo správneho skladavania však znie- nedržať vo vlhkom prostredí, čím kúpeľňa určite je. Vlhkosť je ideálne prostredie pre vznik a množenie baktérií, preto by sme mali uprednostniť inú lokalitu. Vhodným miestom je napríklad spálňa či šatník alebo jednoducho len kútik, v ktorom sa zvyknete líčiť.

Mini fridge with cosmetic products on white vanity table

Foto: archív značiek, Adobe Stock

1075

Súvisiace články