Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Líčenie / 18. jún 2020

Katarína Kmecová: Prirodzená, no pekná. To je základ.

Patrí medzi špičku slovenských vizážistov a za sebou má množstvo projektov aj fashion editoriálov s najlepšími fotografmi. Najnovšie sa stala aj dvornou vizážistkou našej pani prezidentky.

Katarína Kmecová: Prirodzená, no pekná. To je základ.

Patrí medzi špičku slovenských vizážistov a za sebou má množstvo projektov aj fashion editoriálov s najlepšími fotografmi. Najnovšie sa stala aj dvornou vizážistkou našej pani prezidentky. Aké sú jej tipy a triky?

Podklad

Aby ste potlačili nedostatky, nezabúdajte používať podkladové bázy a korektor. Farebné sa aplikujú pod mejkap. Fialová na pigmentové škvrny, zelená na začervenanie. Telový korektor nanášajte až na mejkap, a to iba v nepatrnom množstve (korektory majú všeobecne veľa pigmentu, takže ho stačí skutočne málo), iba na miesto, kde presvitá vyrážka alebo fľak. Rovnako striedmo používajte korektor pod oči, aby ste nevyzerali ako negatív pandy.

Mejkap

Mejkap nie je vždy nutný. Závisí od typu pokožky a podľa toho si ho aj vyberajte. Ak máte mastnú, no peknú pleť, stačí vám púder a prípadne drobná „retuš“ korektorom. Ak potrebujete pleť zjednotiť a rozžiariť, mejkap použite, ale dbajte na spôsob, akým ho nanášate. To je zásadné. Mejkap si nenatierajte ako krém. Pri rozotieraní sa mejkap dostáva to pórov, z povrchu si ho naopak stierate a ostáva na prstoch. Využívajte jemnú motoriku rúk. Na prsty naneste len pár kvapiek (menej je viac. Ak sa vám bude zdať, že nestačí, radšej neskôr pridajte), jemne rozotrite na špičkách prstov a vklepkávajte. Rozotrite len pod nosom, na hranici s vlasmi a na krku.

IMG 0206

Púder

Aj keď sa púder považuje za fixatér a bodku za líčením, nemusí to tak byť vždy. Ak máte suchú pleť, navyše so sklonom k šupinkám, vyhýbajte sa mu. Prepudrovaním sa totiž šupiny okamžite objavia. Ak máte mastnejšiu pleť, miesto nánosov púdru použite radšej matujúcu podkladovú bázu, ktorá bude tvorbu mazu po celý deň regulovať, a púder naneste len zľahka. Odporúčam aj jemné „biele“ transparentné púdre, ktoré dokážu vyčariť efekt vyretušovanej pleti.

Rozjasňovače a líčka

Aby líčenie pôsobilo prirodzene, odporúčam matný bronzer, ktorým jemne vytvarujete lícne kosti a dodáte sviežu farbu. Ak je pleť bezproblémová, pokojne použite mastné líčka vo sviežej farbe, takzvané „zdravíčko“. Čerešničkou na torte sú rozjasňovače na lícne kosti, nos, pod a nad peru. Tie však tiež treba zvoliť podľa typu pleti a podkladu. Ak už máte nanesený hutnejší mejkap, použite iba púdrové. Na takmer nahú pokožku môžete použiť aj mastnejšie. Na takejto pleti výborne vyzerá aj olej na lícnych kostiach, no problém je trvácnosť, preto je vhodnejší na fotenie a podobné príležitosti. Nezabudnite, že zakázanou zónou pre líčka aj rozjasňovače je trojuholník – oblasť od nosnej dierky po okraj oka.

08

Pery

Francúzky a Talianky sú známe tým, že aj keď nemajú nalíčené nič iné, rúž na perách musí byť. Postupne sa to učia aj slovenské ženy. Niektoré preferujú trendové matné rúže, iné lesky. Podstatné je, aby išlo o kvalitný produkt, ktorý má nielen sýty pigment, je dlhotrvácny, ale obsahuje aj výživné látky. Len tak ho budete môcť mať na perách celý deň bez pocitu pnutia, suchosti a šupiniek. Ja preferujem líčenie bez kontúrky, keď rúž jemne rozklepkám dostratena. Pôsobí sviežo a jemne ako čerstvo vybozkávané pery. Pigment sa vklepkáva do stredu pier a potom sa rozťahuje.

 

IMG 0226 

Obočie

Základ je pekné, prirodzené a vyčesané obočie. Rada špeciálne na foteniach používam lesklý gél na vlasy alebo číry lesk na pery. Docielite krásny efekt. Na bežné nosenie je skvelý aj lak na vlasy s leskom, ktorý nelepí tak ako gél. Farba závisí od typu každej ženy, mala by byť identická s farbou vlasov alebo svetlejšia. Ak je obočie jemné, sú skvelé tenké vysúvacie ceruzky a fixky, ktorými sa dokreslia chĺpky alebo tiene. Hrubé a tvrdé obočie stačí vyčesať a zafixovať. Odporúčam aj špirály na obočia, ktoré zvýraznia tvar a vyčešú chĺpky. Ak vám chĺpky odstávajú, je skvelé špeciálne mydielko, ktoré vám ich doslova nalepí na pokožku. Vo všetkých prípadoch však platí zásada: čokoľvek, čo je veľmi viditeľné na prvý pohľad, je nesprávne.

Extra tip: Dymové líčenie funguje so svetlým obočím. Ak sú oči aj obočie tmavé, pôsobí to vulgárne. Špeciálne blond obočie stačí pretrieť leskom alebo zlatou špirálou a výsledok je v kombinácii s hnedosivými dymovými očami dokonalý.

Oči

Je jedno, či preferujete nahé líčenie, linku alebo oko do detailov tieňujete. Základ je kvalitný podklad, ktorý dokáže zázraky. Stačí naniesť malé množstvo do vnútorného kútika a dostratena rozotrieť po celom viečku. Vytvorí sa akoby hladké plátno, na ktoré môžete naniesť tiene, linku, ale pokojne ani nič. Tento podklad totiž nie je iba o tom, že vám líčenie očí dlhšie vydrží a nerozmazáva sa. Kvalitná očná podkladová báza vyplní farebné nezrovnalosti, vyrovná farbu a vyhladí viečko, ktoré bude vyzerať ako zretušované a oko získa jas.

 

foto 27

Málo všetkého

Problémom mnohých žien a žiaľ aj vizážistov je, že dávajú veľa všetkého. Instagramové tipy a Youtube tutoriály odporúčajú kopu produktov, vrstiev, kontúrovacích techník. To už je však maskérstvo, nie denné líčenie. Základ dokonalého vzhľadu je pravý opak, teda čo najmenej produktov a malé množstvá. Byť prirodzená, ale pekná, to je to, čo by sme mali chcieť mejkapom dosiahnuť.

P. S.: Nepodceňujte starostlivosť o pleť, pretože ak ju zanedbávate, žiaden korektor ani make-up vám nepomôže. Nájdite si čas na pravidelné čistenie, peeling, liečenie akné a hĺbkovú hydratáciu.

 

1736

Súvisiace články