Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

archive / 13. január 2020

MISS 2019 Frederika Kurtuliková: Počas školy som sa cítila ako škaredé káčatko

Na prestížnu súťaž krásy sa Frederika prihlásila už v roku 2014, no neuspela. Nevzdala sa a v roku 2019 to skúsila opäť: „Vnútorne som cítila, že toto je krok, ktorý mám spraviť.

MISS 2019 Frederika Kurtuliková: Počas školy som sa cítila ako škaredé káčatko

Na prestížnu súťaž krásy sa Frederika prihlásila už v roku 2014, no neuspela. Nevzdala sa a v roku 2019 to skúsila opäť: „Vnútorne som cítila, že toto je krok, ktorý mám spraviť. Chcela som na sebe zapracovať, prekonať sa a prijať výzvy od života.“ Aktuálna kráľovná krásy každému, kto sa nevie odhodlať urobiť krok do neznáma, odkazuje: „Váhať môžete len z jedného dôvodu. Ak si nie ste istí, či pre seba chcete niečo spraviť.“

Si oficiálne najkrajšou Slovenkou roka 2019. Čo ťa viedlo k tomu, prihlásiť sa do súťaže krásy?

V prvom rade Miss Slovensko nevnímam len ako súťaž krásy, a preto ma to lákalo čoraz viac. Svoje šťastie som skúšala už v roku 2014, kedy to ale nevyšlo. Nechcela som to vzdať a chcela som prísť aj o rok, ale život mal pre mňa pripravené iné plány, takže som sa k tomu nedostala, bolo treba počkať na ten správny čas, rok 2019. Prihlášku som potom poslala ako úplne prvá, pretože som bola pevne rozhodnutá a nejako som vnútorne cítila, že toto je ďalší krok, ktorý mám v živote spraviť. Veľmi som chcela zapracovať na svojej osobnosti, úplne sa prestať hanbiť, prekonať samú seba, prijať výzvy do života. Súťaž Miss Slovensko predstavuje intenzívne 3 – 4 mesiace a ešte intenzívnejší je ten rok po výhre. Milujem na sebe pracovať a posúvať sa v živote dopredu, robiť veci, ktoré som nikdy nerobila a projekt Miss Slovensko práve všetko toto ponúka.

Čomu si sa venovala pred súťažou?

Pred súťažou som žila v Španielsku, kde som sa venovala modelingu. V modelingu mi však prekážalo, že sa agentúry pozerajú hlavne na naše miery a naša osobnosť ich nezaujíma. A to ešte aj v dnešnom komerčnom svete, kedy tie miery už naozaj nie sú tak podstatné. Je potrebné vyzerať dobre na kamere, vedieť sa „predať“ a byť príjemným človekom, s ktorým klienti chcú spolupracovať. Preto som vedela, že Miss Slovensko je cesta, ktorou sa môžem ukázať aj inak než len zovňajškom a zároveň zapracujem na svojich schopnostiach, vyjdem zo svojej zóny komfortu a naučím sa veľa nového.

Zmenili sa po víťazstve v súťaži tvoje životné plány na najbližšiu budúcnosť?

Áno! A som za to veľmi vďačná. Vždy ma veľmi lákala práca v médiách ale bála som sa rozprávania na kameru. Teraz to zbožňujem ! Práca modelky ma stále baví ale robím ju už 8 rokov, aj v tomto smere sa chcem posunúť ďalej a láka ma herectvo. Vo fotografii sa dá toho vyjadriť veľa, ale pohybom a slovom ešte viac. Herectvo pre mňa neznamená len showbusiness, je to forma umenia, pri ktorej človek spoznáva sám seba a učí sa veľa o ľudskom charaktere. Nesmierne by ma napĺňalo pracovať na filmoch, ktoré prinášajú hlbokú myšlienku, človeka motivujú alebo ho prinútia zamyslieť sa nad vecami, filmy, ktoré ľuďom prinesú zaujímavý príbeh iných ľudí, historické udalosti. Filmy vedia ľudí veľmi ovplyvňovať a pre mňa by bola práca snov mať na ľudí dobrý vplyv prostredníctvom filmov. Pre mňa je dôležité, aby všetko, čo robím, malo hlbší zmysel a prinášalo pozitívnu zmenu vo svete.

Mnohí si myslia, že mnoho dievčat ide do súťaže MISS za účelom nájsť si bohatého manžela alebo sa zviditeľniť. Akú máš s týmto predsudkom skúsenosť?

Myslím si, že na zviditeľnení sa nie je nič zlé, ak má človek čo ponúknuť a nechce byť len pseudocelebrita pútajúca na seba pozornosť pre vlastné ego. I keď aj to je cesta, no som toho názoru, že ľudia, ktorí sa dostanú do očí verejnosti, by mali cítiť zodpovednosť za svoje správanie a to, aký príklad dávajú ostatným. Tak ako vo všetkom, netreba ľudí hádzať do jedného vreca a je už na každom z náš, či v živote hľadáme tú najľahšiu cestu alebo svoj život staviame pomalšie, ale na pevných základoch. Predsudky si môžeme tvoriť o hocikom a samozrejme výnimky sa nájdu všade, ale po skúsenosti v Miss môžem povedať, že dievčatá, ktoré prejdú výberom sú veľmi ambiciózne, inteligentné a práce sa neboja. Práveže so zdravým sebavedomým, ktoré je v takejto súťaži potrebné, im nestačí byť len poslušnou manželkou, výmenou za materiálny komfort.

image00001

Vďaka MISS si sa stala známou a známi ľudia majú moc, prihovárať sa masám, robiť osvetu v mnohých oblastiach. Napríklad aj prostredníctvom sociálnych sietí. Je to často zodpovedná úloha, pretože ľudia počúvajú. Teba predpokladám sleduje množstvo mladých dievčat, ktoré ťa obdivujú. Máš aj ty niečo, čo sa snažíš komunikovať?

Presne tak, je to zodpovednosť. Ako som už spomínala, chcem mať na ľudí iba pozitívny vplyv. Ja sama tiež nie som dokonalá a neustále sa učím, ale myslím, že so svojimi skúsenosťami už môžem čo to odovzdať aj mladšej generácii. Chodia mi správy od dievčat, v ktorých vidím, že si neveria a to mňa osobne veľmi mrzí. Poznám ten pocit, pretože som bojovala s nízkym sebavedomím. Chcem, aby toto dievčatá vedeli a videli, že všetko je len o práci na sebe. Všetko sa dá dosiahnuť, krok za krokom. Treba si veriť, ale nezabúdať na pokoru, neporovnávať sa príliš s druhými a nebáť sa byť sám sebou, byť unikátny. Samozrejme, sú tu ďalšie témy, na ktoré je dôležité upozorňovať ako ekológia a žitie v súlade s prírodou. V neposlednom rade, chcela by som získať väčší vplyv na niektoré veci týkajúce sa pomoci sociálne slabším, vidím veľké nedostatky v systéme, čo sa týka detí v detských domovoch, seniorov, ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Treba si pomáhať a taktiež treba dať ľuďom druhú šancu, ak si za svoje problémy môžu niekedy aj sami, ale chcú svoju situáciu zmeniť.

Fashion biznis mnohí vnímajú ako veľmi povrchný. Aké sú tvoje skúsenosti a vzťahy s ľuďmi z tohto prostredia?

Nehovorím, že to nikdy tak nie je, ale takých ľudí stretávam v akejkoľvek sfére. A dokonca mnoho krát sa mi stalo, že vo fashion biznise je práve omnoho priateľskejšia atmosféra, v podstate každý každého pozná, spolupracujeme pri rôznych príležitostiach.

Víťazstvo v MISS obnáša aj množstvo povinností. Museli ísť niektoré tvoje dovtedajšie aktivity bokom?

Pred svetovou súťažou som mala málo voľného času, všetko som brala vážne a poctivo sa pripravovala a zvykala si na úplne iný život, než aký som doposiaľ mala. Bolo to intenzívne obdobie a veľa nového. Išlo bokom hranie na klavíri, čítanie knižiek, ktoré tak milujem a cestovanie na dlhšiu dobu.

FrederikaJuly2019Ibiza 63
 

Čo ti súťaž krásy dala?

Súťaž mi priniesla mnoho zaujímavých výziev, ktoré ma osobnostne posunuli ďalej, skúsenosti a „donútila“ ma ujasniť si sama pre seba, kto som, aká som a ako sa chcem prezentovať. Spoznala som veľa nových ľudí z mojej brandže a aj mnoho ľudí, ktorých som doteraz poznala len z televíznej obrazovky. Títo ľudia sú mnohokrát veľmi inšpiratívni a mňa také stretnutia vždy potešia. Skúsenosť ako táto ma nemôže o nič ubrať, je to vždy krok vpred a úžasné obdobie v živote.

Zmenilo víťazstvo v MISS niečo v tvojich vzťahoch s priateľmi alebo láskami?

Vždy som bola človek, ktorý si udržiaval skutočné priateľstvá, takže zmenu nepociťujem. Ľudia, ktorí sú mi blízki a trávime spolu čas mi držia palce a tešia sa z každého úspechu a takisto sa teším ja z ich úspechov. Áno, tento rok mi priniesol novú lásku, ale to s titulom Miss Slovensko 2019 nespájam.

Poslať prihlášku do súťaže na aktuálny ročník môžu dievčatá už len do 15.1.  Čo by si poradila tým, ktoré ešte stále váhajú, či do toho ísť?

Váhať môžu len z jedného dôvodu. Ak si nie sú isté, či pre seba chcú niečo spraviť. A báť sa, či postúpia alebo nie, to nemá zmysel. Neviete, čo porota hľadá, čím ich zaujmete. Ja sa osobne veľmi teším na nový ročník a na čas strávený s finalistkami. Áno, vyhrať môže len jedna, ale to ešte neznamená, že pre tie ostatné je to strata času. Nie je čo váhať, ak ťa to čo i len trochu láka, treba poslať prihlášku!

image00022

Aj tá najkrajšia žena na svete si na sebe dokáže nájsť chybu, ktorá ju trápi. Bojovala si niekedy s komplexami?

Samozrejme. Počas druhej polovice základnej školy som sa cítila ako škaredé káčatko. Obdobie puberty, kedy som sa dosť menila, nosila strojček, vždy mala zle ostrihanú ofinu, menila štýly obliekania od hip-hopového po punk a stále som cítila, že sa musím prispôsobovať tomu, čo sa páči iným, aby som zapadla. Hľadala som sa. Potom ešte okolo 18tky prišlo stresujúce obdobie, kedy som v krátkom čase nezdravo pribrala 10 kíl a nevedela ich schudnúť ani prísnymi diétami. Ako už pracujúcej modelke mi to samozrejme uberalo na sebavedomí a prinášalo komplex. Až kým som si nedala pauzu a v psychickej pohode zdravo a v kľude schudla. No a veľmi dobre si pamätám na svoj komplex hrubého obočia. V detstve si zo mňa robievali občas srandu, no po jemnej úprave je to teraz práve výhoda.

Kedy sa cítiš krásna?

Pocit krásy prichádza spojením tej vonkajšej so psychickou pohodou. Byť krásny neznamená byť dokonalý, ale vyžarovať pozitívnu energiu, radosť do života, mať sa rád a starať sa o seba s láskou. Aspoň pre mňa je to základ pocitu krásy.

Keby sme sa opýtali štrnásťročnej Frederiky, čím chce byť a akým smerom by sa v živote chcela uberať, čo by nám odpovedala?

V tom čase som sa venovala tancu a modeling som ešte ani nezvažovala. Cestovanie ma samozrejme lákalo, ale netušila som, že za pár rokov vďaka modelingu pocestujem niekoľko krajín a ostanem žiť v zahraničí. Taktiež som si nemyslela, že sa prihlásim do súťaže krásy. Chystala som sa na strednú školu a bola som pevne rozhodnutá, že neskôr pôjdem študovať psychológiu alebo architektúru. Je to celkom sranda obzrieť sa dozadu v podstate len pár rokov a vidieť, čo všetko sa za ten čas môže udiať a ako sa zmenia plány.

Veľa cestuješ, pracuješ a aj keď nie si vždy vo forme, musíš byť na pokyn v dokonalom stave. Poraď, ako sa dať za pár dní/hodín dohromady, keď chceme oslniť. Čo u teba vždy zaberie?

Čo sa týka práce, beriem ju vždy veľmi zodpovedne a dokážem sa na pokyn zaťať a ísť na maximum. Kebyže mám pár hodín na to, aby som zažiarila, postup by bol asi takýto. Ísť si zabehať aj keď len na pár minút, nech vyplavím do krvi endorfíny a preberiem telo. Následne si dať osviežujúcu sprchu a ľahké výživné jedlo. Makeup a vlasy, ktoré mi najviac svedčia a outfit, v ktorom sa dobre cítim a vyjadruje moju osobnosť. Dostatočný spánok a dobrá nálada sú tiež dôležité.

4

Aký štýl outfitov a styling sa ti na iných ženách páči a v čom sa cítiš najlepšie ty?

Najviac sa mi páči ležérna elegancia. Vychutnávam si ale rôzne štýly, podľa príležitostí.

Je niečo, čo ťa láka, ale doposiaľ si na to nenabrala odvahu?

Vždy ma lákalo vyskúšať si na sebe blond vlasy. Nikdy som sa neodvážila, až dokým mi neprišla lákavá ponuka práce na vlasovú kampaň. Vtedy som vyskúšala aj to, čo by som si nikdy nedovolila vôbec predstaviť na sebe. Krátke blond vlasy boli len polovica premeny.

Takže to, čo som vyskúšať chcela, ale bála som sa, už mám za sebou. A musím povedať, že bolo veľmi zaujímavé vidieť ako na človeka vplýva taká výrazná zmena výzoru. Ja som si to užívala, i keď to bola zmena len na pár dní. Potom som si vlasy rýchlo dala nafarbiť späť na hnedú a modlila sa, nech narastú o centimeter každú noc, pretože ma chvíľu na to čakal kasting na Miss Slovensko. Na video vizitke, na základe ktorej ma pozvali, som totiž ešte mala svoje prirodzené, dlhé hnedé vlasy.

 blond vlasy

Tvoje must have beauty vychytávky?

Olej a sérum na tvár (robia s pleťou zázraky). Nemám príliš rada používať krycie makeupy, skôr len niečo, čo ľahko zjednotí pleť a preto si už dlhšie neviem vynachváliť Primer Chameleon od značky Gosh.

Šťastie má mnoho podôb. V čom ho pociťuješ ty?

Keď som obklopená mne najbližšími ľuďmi, ktorých milujem a máme čas rozprávať sa, robiť spoločné aktivity, pomáhať si. Je to naozaj úplne najdôležitejšie v živote. Pretože nič by nemalo zmysel, keby sme to robili len pre seba. A nie je nič krajšie ako úprimne sa deliť o radosť zo života, úspechy, smiať sa spolu a tráviť spoločne čas, ktorý tak rýchlo plynie.

Ak by si mala spomenúť jeden moment z tvojho života, ktorý ťa doslova zalial šťastím a dojatím, ktorý by to bol?

Fu, takých mám veľa. Som emotívny človek a po otcovi rada plačem od šťastia. Ak to teda musí byť jeden, tak mám taký s mojou o 11 rokov mladšou sestrou. V čase keď som žila v zahraničí, sme sa málo vídavali. Vždy v lete za mnou ale prišla na celé letné prázdniny a bola som jej druhou mamou. Pamätám si, že sme spolu prileteli na Slovensko, strávili tu ďalšie 2 – 3 týždne a ja som sa potom po takmer troch nádherných mesiacoch musela zase na dlhší čas rozlúčiť. Lúčili sme sa na letisku a chcela som byť tou veľkou, silnou sestrou, ale takou bola práve ona. Mala slzy v očiach ale držala sa s úsmevom na tvári, že čas rýchlo ubehne a zase sa uvidíme. Možno to znie smutno ale mne to pripomína, aké silné a krásne puto medzi nami je.

image00019  image00012 

Čomu sa venuješ vo voľnom čase a čo ťa baví?

Milujem čítať knihy. Zdokonaľovať sa v cudzích jazykoch, hrať na klavíri. Ísť do prírody, zajazdiť si na koňoch. Pohyb ako pilates, beh, boxovanie, zájsť do posilňovne. Zvykla som aj kresliť, ale z 10 kresieb vyšla možno jedna, tak som sa tejto záľuby postupne vzdala.

Aká je Frederika, keď nie je MISSkou, keď sa od nej nič neočakáva, keď je medzi svojimi?

Možno to veľa ľudí prekvapí, ale celkom bláznivá. Hlavne s mojou sestrou, spolu sa vieme najviac odviazať a smiať sa hodiny, tancovať, spievať. Milujem svoju rodinu a toto puto sa stále viac prehlbuje. Keby to bolo v mojich silách, zapisovala by som si ich priania a plnila ich, riešila ich problémy, nech sa majú dobre a sú šťastní. Nie je to však možné, ale s radosťou sa delím o všetko, čo môžem, to mám po rodičoch. Viem byť ale aj veľmi kritická, no mám vysoké nároky na seba a voči druhým to nikdy nie je mienené v zlom, vždy len ako dobre mienená rada, pretože viem, ako konštruktívna kritika pomáha v práci na sebe a posúvaní sa v živote k lepšiemu. Tiež ma ľudia poznajú skôr ako tichého človeka, no keď si s niekým raz vytvorím vzťah, nestačí sa čudovať koľko viem rozprávať.

Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: archív F.K.

1977

Súvisiace články