Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

archive / 11. jún 2019

O móde, fotení a street style so Zuzanou Jánošovou

Street style je vdnešnej dobe akoby samostatným odvetvím módy. Dokáže vytvoriť rovnaký rozruch ako samotné módne prehliadky, médiá mu venujú obrovskú dávku pozornosti, no vneposlednom rade to je biznis.

O móde, fotení a street style so Zuzanou Jánošovou

Street style je v dnešnej dobe akoby samostatným odvetvím módy. Dokáže vytvoriť rovnaký rozruch ako samotné módne prehliadky, médiá mu venujú obrovskú dávku pozornosti, no v neposlednom rade to je biznis. Módne domy chcú byť videné a influencerky sa predbiehajú v tom, kto dokáže vytvoriť zaujímavejší, exluzívnejší outfit. Street style je jednoducho veda, ktorej sa venuje aj Zuzana Jánošová.

@sjuloves, ako ju môžete poznať z Instagramu, sa venuje foteniu street style a jej zábery ste mohli vidieť aj v jarnom vydaní printovej verzie TOP FASHION. My sme však boli jej prístupom k móde očarení a mali sme chuť ju poriadne vyspovedať. Opýtali sme sa jej, ako sa street style vyvíjal z jej pohľadu, aké sú známe influencerky a ktoré sú jej akutálne najobľúbenejšie kúsky.

 

Kedy si sa začala venovať foteniu?

Tak nejak odjakživa. Ako malá som sa hrávala so starým analógom, na strednej som fotila kamošku s prvým kompaktom a peniaze z prvej výplaty išli na zrkadlovku. V tom čase som začala blogovať, tak som to brala ako prepojenie mojich dvoch hobby a zároveň možnosť, ako sa odlíšiť od iných blogeriek.

 

Kedy si sa dostala ku foteniu street style? Čo ťa na tom lákalo?

Tak serióznejšie až keď som sa presťahovala do Kodane. Nepodarilo sa mi dostať sa na väčšie shows, tak som sa rozhodla ostať vonku a zdokumentovať v čom prišli miestne style icons. Bolo to pred štyrmi rokmi a dokopy nás tam bolo asi 5 fotografov.

 

Fotíš aj iné projekty? Napríklad produktové foto, portréty či prírodu?

Áno, aktuálne dlhodobo fotím niektoré dánske influencerky, Get the look pre dánske Zalando, ale fotila som aj backstage, akcie, produktovky. 

8Kaia Gerber v backstage Fendi  9Backstage Fendi 

Čo ťa na tom celom najviac baví?

Najviac ma baví, keď sa len tak stretneme s podobne naladenými ľuďmi a vymyslíme i zrealizujeme nejaký koncept len tak, pre radosť.

4Je niečo, čo na celom procese nemáš rada?

Keď je fotenie pod stresom a keď výsledok ovplyvňuje veľa premenných, ktoré nemôžem ovplyvniť.

 

Fotíš aj na telefón alebo iba na profesionálny foťák?

Na Instagram fotím mobilom úplne bežne - teda sa ním fotiť nechávam.

 

Aké aplikácie používaš na úpravu fotiek? 

Lightroom je podľa mňa naj. VSCO a Snapseed tiež nesklamú.

 

Skúšala si aj analóg?

Jasné. Zenit, Smenu i Dianu - hlavne v začiatkoch

 

Ako prebieha tvoj proces fotenia?

Ako kedy, ale keď sa dá, v rámci prípravy si rada spravím location scouting. Pri fotení hlavne myslím na to, že sa nesmiem ošívať menežovať ľudí čo majú alebo nemajú robiť, lebo inak budem pri postprocese nadávať - a ten je tiež zakaždým iný, v závislosti od preferencie klienta.

 

Čo je najťažšia súčasť fotenia?

Asi rôzne faktory, ktoré neviem ovplyvniť. Napríklad pri streetstyle počasie, lokalita, všadeprítomné davy. Na výslednej fotke by nemalo byť vidno, ako som s ňou bojovala pri jej fotení.

1  2 

Ako by si opísala svoj štýl alebo estetiku pri fotení?

To je veľmi rôzne. Keď fotím pre konkrétneho klienta, vždy sa hlavne snažím nasledovať brief a pochopiť klienta - napríklad unikátny štýl každej influencerky, ktorú fotím. Keď fotím street, tak estetiku do určitej miery podriaďujem aktuálne populárnej estetike, na druhej strane dúfam, že to bude rozpoznateľné, že som to fotila ja. A na IG mám najviac fluidnú estetiku. Stále ma nadchne nejaká nová kombinácia farieb a tú potom využívam až kým ma neinšpiruje čosi iné. Momentálne mám také pastelové obdobie, baví ma všetko čo pripomína sorbet :D

7

Venuješ sa aj foteniu editoriálov alebo reklamnej fotke?

Fotiť editoriál som možnosť ešte nemala a reklamné občas fotím, keď ma oslovia z agentúry.

 

Koho považuješ za svoj fotografický vzor?

Asi nemám konkrétny. Uznávam iných street/backstage fotografov, ktorí za každých podmienok dodajú stopercentný a konzistentný výstup, i fotografov-umelcov, ktorí fotkou vyrozprávajú príbeh, ale aj IG fotografov-samoukov, ktorí experimentujú s konceptom a farbami.

 

Aké najfotogenickejšie miesto na svete si navštívila?

La Murala Roja v Španielsku.

O móde

Ako sa z tvojho pohľadu vyvíja móda a street style? 

Veľmi rýchlo a neudržateľne. Mám pocit, že čo bolo v móde pred polrokom, je teraz už out a street style to bohužial reflektuje. Bavia ma najmä ľudia, ktorí si napriek trendom idú viac menej to svoje, a neprídu na show napríklad v bike shorts len preto, že je to práve in, hoci to nikdy predtým nemali na sebe.

 

Vnímaš vývoj vo fotení street style? Máš pocit, že sa v priebehu rokov mení?

Veľmi. V Prahe a v Kodani je to stále v pohode, ale Paríž ma minule už ani tak nebavil. Street v týchto hlavných mestách mi už ani nepripadá autentický a to množstvo ľudí pred shows je šialené. A podľa toho čo som sa bavila s influencermi, vidia to rovnako. Som zvedavá, kam sa to vyvinie.

3Čo ti na súčasnej móde najviac vadí a čo ťa na nej najviac baví?

Vadí mi že je prirýchla, že značky v snahe produkovať rýchlo robia kompromisy na kvalite, ale baví ma jej všeobecné uvoľňovanie. Alebo aspoň ja mám pocit, že pravidlá v móde neplatia ako ešte nikdy predtým.

 

Ktoré miesto alebo mesto je podľa teba najviac chic a prečo?

Podľa mňa Kodaň. Veľmi ma baví škandinávska estetika a Kodaň je medzi nordickými metropolami známa tým, že je spomedzi nich najviac laid-back a hravá. 

 

Pri fotení si sa dostala do kontaktu s mnohými známymi influencerkami. Je medzi nimi niekto, kto ťa niečím milo alebo nemilo prekvapil?

Celkovo severské influencerky sú veľmi milé a priateľské. Kľudne sa prihovoria fotografom aj keď sa náhodou stretneme mimo fotenia. Človek by čakal že s 5-cifernými číslami na IG budú namyslené, ale vôbec. A sú veľmi profesionálne. Napríklad teraz v zime som fotila street pre jednu značku a Josephine HJ mi nejak unikla pri príchode, ale zbadala som ju keď v zhone vybiehala. Rýchlo som ju bežala osloviť a ona, síce sa evidentne ponáhľala, oblečená v tenunkej košielke pri mínus 10 stupňoch vonku, absolútne ochotne pózovala, kým som nepoďakovala, že už mám čo potrebujem.

Koho štýl považuješ za inšpiratívny a kreatívny? Kde ty sama hľadáš múzu pri svojich outfitoch?

Fuuu toho je veľa. Ako inak Škandinávky - Emili Sindlev, Hanna Stefansson, Marianne Theodorsen a Španielky – napr. Blanca Miró, alebo Holanďanka Stephanie Broek.

5Emili Sindlev a Jeanette Madsen na Copenhagen Fashion Week 6Camila Coelho na Paris Fashion Week

Čo je tvoj aktuálne najobľúbenejší kúsok v šatníku?

Vintage ružová Prada kabelka.

 

Existuje niečo, čo by si si na seba nikdy nedala?

Asi niečo vulgárne? Inak nemám nič také.

 

Aké kúsky sú podľa teba fotogenické? Čo zaručene na fotke vždy vynikne?

Asi čokoľvek sa tým dá urobiť, ale fotogenické sú napríklad košíky namiesto klasických kabeliek a červená farba zriedka zanikne.

Foto: archív Zuzany Jánošovej

2200

Súvisiace články