Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 9. júl 2020

Zákon a móda: Zvláštne fashion zákony

Nie všetky kúsky sú si rovné, nielen po dizajnovej stránke, ale aj voku zákona. Vniektorých krajinách dodnes nájdete oficiálne zákony, ktoré sú nepochopiteľné, ale aj vtipné.

Zákon a móda: Zvláštne fashion zákony

Nie všetky kúsky sú si rovné, nielen po dizajnovej stránke, ale aj v oku zákona. V niektorých krajinách dodnes nájdete oficiálne zákony, ktoré sú nepochopiteľné, ale aj vtipné. Mnoho z nich je samozrejme ignorovaných, no stále figurujú v oficiálnych pravidlách. Tieto patria k tým najzaujímavejším.

Zákaz „nevhodných“ plaviek

Plavky boli v histórii veľmi problémovým kusom odevu. V roku 1922 vás mohli zatknúť za príliš odhaľujúce plavky. Zakrytý musel byť krk, ramená aj stehná.

Zákaz pyžám

V Chicagu je dodnes zakázané rybárčiť v pánskom pyžame.

Ženy a nohavice

Vedeli ste, že do roku 2013 bolo ženám oficiálne v Paríži zakázané nosiť nohavice? Vraj to bolo kvôli tomu, aby si ich nepomýlili s mužmi. Týmto zákonom sa samozrejme nikto v modernej dobe neriadil, no francúzska vláda ho napokon aj oficiálne zrušila. Podobné zákony sú stále platné v Sudáne, Severnej Kórei. Takýto zákon v roku 2012 zrušila tiež Arizona.

Kovbojské čižmy

V kalifornskom meste Blythe platí zákon, ktorý zakazuje nosiť kovbojské čižmy, pokiaľ nevlastníte aspoň dve kravy.

14 metrov látky

V Severnej Karolíne by teoreticky stále mohli zatknúť ženy, ak na sebe nemajú aspoň 14 metrov látky.

Lesklé, kožené topánky

Veľmi zaujímavý zákon platil v Clevelande, zakazoval ženám nosiť lesklé kožené topánky a uchrániť ich mál od zvedavých pohľadov mužov, ktorí v odraze mohli nakúkať pod sukne.

Pozor na klobúky

V meste Saco v štáte Missouri si musíte dať pozor na to, aký klobúk zvolíte. Zakázané sú kúsky, ktoré by mohli vydesiť deti či zvieratá.

Žiadne traky

V arizonskom meste Nogales je nelegálne nosiť traky. Ženy môžu dostať pokutu až do 500 dolárov a muži až do 1000.

Šoférovanie v župane

Ak sa chystáte niekedy do Kalifornie, určite si dajte pozor na župany, minimálne pri šoférovaní. Pri tejto aktivite je to totiž nelegálne.

Muži v róbach

Medzi oficiálnymi zákonmi na Floride nájdete aj zákaz pre mužov nosiť večerné róby. Aj tento zákon patrí k tým, ktoré už dnes neplatia, no stále sú oficiálne.

Bez podpätkov

Do roku 2009 bolo zakázané navštevovať akýkoľvek antický monument či pamiatku v Grécku vo vysokých podpätkoch. Týmto mali predchádzať ničeniu pamiatok. Podobný zákon dodnes platí v kalifornskom meste Carmel, ktorý zakazuje vyššie podpätky ako 5 cm. Dôvod je však iný, týmto sa chcelo mesto chrániť žalobám pri akýchkoľvek pádoch či podknutí.

All Black

V Austrálii je zakázané nosiť all-black outfity, ktoré sú pripisované lupičom. Tento zákon je síce platný, no z veľkej časti je ignorovaný.

Kamufláž

V krajinách ako Barbados, Grenada, Jamajka, Sv. Vincent, Sv. Lucia a Dominica, je potlač kamufláže zakázaná pre každého, kto nie je súčasťou armády. Kedysi ste za takýto kúsok mohli dostať poriadne vysokú pokutu.

 

1039

Súvisiace články