Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 10. november 2019

Svetlom proti zimnej depresii

Poznáte termín SAD? Seasonal affestive disorder (SAD) opisuje zmeny vnálade, ktoré postihujú čoraz väčšie percento populácie počas jesenných azimných mesiacov.

Svetlom proti zimnej depresii

Poznáte termín SAD? Seasonal affestive disorder (SAD) opisuje zmeny v nálade, ktoré postihujú čoraz väčšie percento populácie počas jesenných a zimných mesiacov. Nedostatok svetla sa tak podpisuje nielen na nedostatku vitamínu D, ale aj na tejto sezónnej „depresii.“ Ako sa s ňou dá bojovať?

Symptómy SAD sú veľmi podobné ako pri klasickej depresii, postihnutý nemá chuť na žiadne aktivity, ani jeho obľúbené, nemá motiváciu do práce, energia je na minime a navyše majú aj problém so spánkom. Tento stav spôsobuje nedostatok slnečného žiarenia, ktorý rozhadzuje prirodzený, biologický rytmus tela. Hladina serotonínu zároveň klesá, čo je ďalším spúšťačom zlej nálady a navyše je to štartovacím body depresie. Nedostatok melatonínu zase zametá s vašim spánkovým režimom.

Tento stav sa spúšťa u ľudí, ktorí sú počas jesene a zime vystavení sivému počasiu s minimom denného svetla a slnečných dní. Zvrátiť alebo aspoň minimalizovať sa však dá špeciálnymi SAD lampami, ktoré simulujú slnečné svetlo teplotou žiarenia. Takáto lampa musí však vyžarovať aspoň 10000 lux, čo je 20x viac ako typická žiarovka. Podľa štúdií stačí iba 20 až 60 minút vystavenia tomuto svetlo počas dňa, aby ste videli výsledky.

Ak máte so zmenou nálady a výkonnosťou problém aj vy a tak skoro vás ani nečaká cesta do teplých krajín, vyskúšajte niektoré z najlepšie hodnotených SAD lámp.

1Verilux HappyLight 2Aura® Day Light Therapy Lamp 3Circadian Optics Lampu Light Therapy Lamp

Foto: Amazon

1634

Súvisiace články