Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 28. apríl 2021

IKEA uvádza kolekciu inšpirovanú tradíciami

V modernom svete sa v rôznych sférach dizajnu, či už pri móde alebo pri nábytku naskytuje otázka toho, za akých podmienok boli dané kúsky vyrobené. Etická stránka výroby je čoraz dôležitejšia aj pre masového spotrebiteľa, ale aj samotné značky.

IKEA uvádza kolekciu inšpirovanú tradíciami

V modernom svete sa v rôznych sférach dizajnu, či už pri móde alebo pri nábytku naskytuje otázka toho, za akých podmienok boli dané kúsky vyrobené. Etická stránka výroby je čoraz dôležitejšia aj pre masového spotrebiteľa, ale aj samotné značky. Novou kolaboráciou s názvom LOKALT značka IKEA riešenie tejto problematiky s unikátnym dizajnom založeným na tradičných postupoch a technikách zo sveta.

IKEA počas posledných rokov spoluprácami so zaujímavými osobnosťami nezaháľa. Často sú medzi nimi aj také osobnosti, ktoré svojou prácou vytvárajú lepšie podmienky na prácu alebo pomáhajú vytvárať pracovné miesta pre ohrozené skupiny. V kolaborácii, ktorá dostala názov LOKALT sa IKEA obrátila na lokálnych dizajnérov z Indie, Jordánska a Thajska, aby spolu vytvorili unikátnu kolekciu založenú na tradičných, lokálnych technikách z ich domoviny.

Dizajnéri z Ammánu, Dili a Bangkoku stoja za najnovšou kolaboráciou, ktorá pozostáva z ručne vyrábanej keramiky a textílií, v ktorých sa snúbi tradícia a remeselná zručnosť s moderným prístupom. Navyše, táto kolekcia bola vyrábaná lokalnými remeselníkmi práve v domovine dizajnérov.

“LOKALT je kolekcie s moderným a expresívne poňatým tradičným remeslom. Je plná netypických detailov, ktoré hovoria rôzne príbeh z miest, kde boli vyrobené. Keramika je poctou thajskemu spôsobu servírovania jedla, textílie nám naznačujú, ako vyzerá každodenný život v Ammáne a koberce či vankúše zase prinášajú inšpiráciu z Indie a jej dedičstva,” hovorí kreatívna líderka IKEA, Maria O’Brian.

583284Keramiku navrhlo thajské duo dizajnérov Ploypan Theerachai a Decha Archjananun, ktorí sídlia v Bangkoku.

583278

583270Tania Haddad, ktorá pochádza z Ammánu a zároveň patrí do dizajnérskeho tímu v IKEA sa postarala o textílie inšpirované Jordánskom.

583269  583276 

583280Inšpiráciu z Indie do produktov prensiela dizajnérka Akanksha Deo, ktorá tvorí v Dili.

583264  583279 

Dôležitý podiel na tejto kolaborácii majú aj organizácie Jordan River Foundation v Jordánsku, Doi Tung v Thajsku a Industree v Indii a Diamonds carpets female weavers v Indii. Vďaka nim bolo možné zabezpečiť etickú výrobu všetkých kúskov a zároveň vytvoriť plnohodnotné, vhodne ocenené pracovné miesta v týchto oblastiach. Tento projekt je súčasťou iniciatívy IKEA Social Entrepreneur, ktorá zabezpečuje remeselnú výrobu produktov pre IKEA od roku 2013 a pomáha vytvárať stabilné pracovné miesta a férové podmienky. Do dnešného dňa takto značka vytvorila už viac ako 30-tisíc pracovných miest pre remeselníkov či malých farmárov.

Celá kolekcia LOKALT sa dostane do predaja v júni 2021 a dostupná bude online, ale aj v kamenných pobočkách IKEA.

Foto: IKEA

907

Súvisiace články