Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 22. január 2019

Ako cestovať udržateľne?

Udržateľnosť aekológia zasahujú do každej sféry našich životov. Zatiaľ čo omóde akozmetike sa hovorí relatívne často, cestovný priemysel má tiež čo doháňať.

Ako cestovať udržateľne?

Udržateľnosť a ekológia zasahujú do každej sféry našich životov. Zatiaľ čo o móde a kozmetike sa hovorí relatívne často, cestovný priemysel má tiež čo doháňať. Ako teda začať cestovať udržateľnejšie?

1. Na destinácii záleží

Výber správnej destinácie je kľúčovým elementom v cestovnom ruchu. Necestujte len preto, aby ste cestovali, ale cestujte na miesta, ktoré vás skutočne priťahujú. Skúste sa vyhnúť destináciám, ktoré musia odolávať návalom turistov, čím podliehajú obrovskému odporu a sú náchylné na zničenie (napríklad Macchu Picchu, Benátky, pyramídy v Gíze).

2. Spravte si prieskum

Pri výbere ubytovania uprednostnite také zariadenia, ktoré sa snažia o pozitívne zmeny. Najlepšie sú tie, ktoré majú certifikáty Rainforest Alliance alebo Global Sustainable Tourism Council.

3. Obaly

Vždy si zbaľte so sebou dostatočné množstvo obalov, ktoré využijete na rôzne príležitosti. Základom je napríklad fľaša na vodu, plátená taška na nákupy či vrecúško na odpadky.

4. Suveníry

Vymeňte suveníry, ktoré zapadnú prachom, skončia v koši alebo sa stratia medzi ostatnými, a nakupujte radšej autentické produkty lokálnej výroby. Môže to byť francúzske víno, taliansky olej, belgické pralinky a podobne.

5. Slow Travel

Základným princípom udržateľného cestovania je vyhýbať sa lietadlu. Aj napriek tomu, že sa vzdávate pohodlnosti, rýchlosti a efektivity, vždy keď máte možnosť, mali by ste siahnuť po alternatíve, ktorú predstavuje najmä vlak. Vyzerá to však tak, že čoskoro sa dočkáme aj ekologických lietadiel, ktoré budú fungovať na elektrický či vodíkový pohon. Ak musíte na zvolené miesto letieť, snažte sa o to priamym letom. Vzlietanie a pristávanie totiž zanecháva najväčšiu uhlíkovú stopu. Aerolínie s certifikátom 20+IATA navyše zanechávajú nižšiu stopu oproti ostatným.

1387

Súvisiace články