Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Vlasy / 20. jún 2020

Potrebujú vlasy SPF?

Leto už je takmer tu aaj napriek tomu, že mnoho ľudí sa nechystá vycestovať na letnú dovolenku za hranice, opaľovanie si plánujeme dopriať aj na Slovenku, či už na kúpaliskách, pri jazerách alebo na chatách avhorách. Preto sa nám opäť otvára téma opaľovania apotreby používania ochranného faktoru.

Potrebujú vlasy SPF?

Leto už je takmer tu a aj napriek tomu, že mnoho ľudí sa nechystá vycestovať na letnú dovolenku za hranice, opaľovanie si plánujeme dopriať aj na Slovenku, či už na kúpaliskách, pri jazerách alebo na chatách a v horách. Preto sa nám opäť otvára téma opaľovania a potreby používania ochranného faktoru. Okrem našej pokožky však potrebujú SPF aj naše vlasy.

@emilisindlev 

O dôležitosti krému s ochranným faktorom pri opaľovaní sa hovorí často. Keď sa balíme na pláž alebo na kúpalisko, opaľovací krém je automatickou a povinnou výbavou, ochranný sprej na vlasy však už nie. Potrebujú SPF aj vlasy?

Tak ako pokožke, aj vlasom vystavovanie nebezpečným UV lúčom nerobí dobre. Najčastejším dôsledkom pôsobenia silných slnečných lúčov bývajú suché, krepovité vlasy, ktoré sú omnoho lámavejšie, oslabené a teda aj náchylnejšie na vypadávanie. Slnečné žiarenie šíri voľné radikály, ktoré poškodzujú vlasové folikuly, čo v praxi znamená, že sa vlasy rovnako ako koža, na silnom slnku „spália.“ Pri farbených vlasoch dochádza ku zmenám, farba bledne. Preto je dôležité vlasy chrániť špeciálnou starostlivosťou s UV ochranným faktorom.

Aplikáciou takéhoto prípravku zabránite vysúšaniu vlasov, najmä končekov, kde sa zvyknú aj najrýchlejšie lámať. Okrem toho týmto prípravkom chránite aj vlasovú pokožku, ktorá sa takisto môže spáliť. Stačí si spomenúť, koľkokrát ste mali spálenú cestičku vo vlasoch. UV žiarenie má takisto moc zmeniť farbu vlasov, čo sa týka farbených aj prirodzených vlasov. Brunetky tak môžu nadobudnúť neželaný teplý podtón, blondínkam zase farba rýchlejšie vybledne a vzniknúť môže extrémna suchosť. UV žiarenie totiž funguje na podobnom princípe ako odfarbovanie, konkrétne UVB žiarenie doslova oxiduje pigment vo vlasových bunkách, čo vedie ku zosvetleniu vlasov. UVA žiarenie zase ovplyvňuje vlasy z dlhodobého hľadiska, jeho pôsobením degraduje prirodzená proteínová štruktúra, narúšajú sa väzby medzi bunkami a to spôsobuje práve krehké, lámavé vlasy bez lesku.

Ak sa chcete vyhnúť poškodeným, oslabeným a suchým vlasom bez lesku, určite nezabudnite do tašky pribaliť aj ochranný produkt na vlasy. Aké produkty teda zvoliť? Ak chcete vašim vlasom poskytnúť dokonalú ochranu, určite nezabudnite na sprej na vlasy s ochranným faktorom. Ako pomocnú silu k nemu môžete pridať aj špeciálny šampón po opaľovaní, ktorý vráti vlasom stratenú vlhkosť, vyživí ich a zregeneruje.

Naše tipy:

Moroccanoil Protect and Prevent SprayMoroccanoil Protect & Prevent Spray Coola Organic Scalp Hair Mist SPF 30Coola Organic Scalp Hair Mist SPF 30

LOréal Professionnel Serie Expert Solar Sublimeset šampónu a masky po opaľovaní LOréal Professionnel Serie Expert Solar Sublime

NUXE Sun Moisturising Protective Milky Oil for HairNUXE Sun Moisturising ochranný olej na vlasy Sachajuan Hair in the SunSachajuan Hair in the Sun

Foto: Instagram, archív značiek

 

 

 

1684

Súvisiace články