Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 29. január 2020

Najstaršie parfumérske značky I.

Hovorí vám niečo názov Santa Maria Novella, Floris of London či Creed? Ide o niekoľko najstarších značiek parfumov, ktoré fungujú dodnes.

Najstaršie parfumérske značky I.

Hovorí vám niečo názov Santa Maria Novella, Floris of London či Creed? Ide o niekoľko najstarších značiek parfumov, ktoré fungujú dodnes. Ich mená nie sú taée zvučné ako dnes populárne Dior či Chanel, avšak boli to práve oni, ktorí začali parfumovú revolúciu.

Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella, 1533

Najstaršia značka parfumov bola založená v 16.storočí vo Florencii (ako inak). Fungovala však od roku 1221 a pôvodne išlo o lekáreň, ktorá sa špecializovala vo výrobe balzamov, olejov a liečiv z prírodných ingrediencií. V roku 1553 sa však stala známou vďaka zákazke pre 14-ročnú Catherine de Medici. Po tom, ako sa vydala za Henricha II., vyžiadala si vytvorenie svojej vlastnej vône. Vôňa Acqua della Regina je tak považovaná za prvú celebritnú vôňu. Od tohto momentu sa z lekárne stala aj parfuméria, ktorá bola zrazu určená aj širšej verejnosti. Značka je dodnes vlastnená potomkami pôvodných majiteľov, ktorí kombinujú niekoľko storočí staré receptúry s modernými postupmi a inováciami.

acqua della regina

Parfums du Chateau de Versailles, 1664

Parfumérsky dom, ktorý bol pomenovaný po lokalite pôvodu svojich vôní, dodnes využíva pôvodné formulácie parfumov, ktoré sa využívali v paláci Versailles. Mnohé z nich boli vytvorené v 17. a 18.storočí a slúžili najslávnejším francúzskym panovníkom, aristokratom a dvoranom. Unikátne na týchto vôňach je to, že ingrediencie a ich pomery museli byť doslova vypátrané, o čo sa postarali francúzski odborníci z Conservatoire Fra Français des Fragrances et Cosmétiques, ktorí doslova zrekonštruovali pôvodné receptúry z historických materiálov zanechaných práve v paláci. Ide o vône Promenade à Versailles Pour Elle, Promenade à Versailles Pour Lui a Jardins de Versailles Pour Elle.

PROMENADE A VERSAILLES Pour Elle 100ML

Johann Maria Farina, 1709

Najstaršia, dodnes fungujúca fabrika na výrobu parfumov sa nachádza v Kolíne. Založená bola v roku 1709 Talianom Giovannim Maria Farinom (po nemecky Johann Maria Farina). Jeho jemný parfum „Eau de Cologne“ sa v 18.storočí stala zrejme najrozšírenejšou vôňou nielen medzi všeobecnou verejnosťou, ale aj na kráľovských dvoroch. Názov vône bol inšpirovaný mestom, ktoré ho ako prisťahovalca srdečne prijalo (Kolín = Cologne), z čoho sa neskôr vyvinulo pomenovanie kolínska zaužívané po celom svete. Cologne sa stalo zároveň synonymom značky Johan Maria Farina, ktorú dodnes vedú jeho potomkovia, konkrétne už 8.generácia. V Kolíne dodnes nájdete sídlo značky, ale aj samotné múzeum, v ktorom môžete objaviť históriu ich parfumov. Zistíte tu napríklad aj to prečo si vybral Giovanni francúzske pomenovanie parfumu (Eau). Francúzština bola v tom období jazykom aristokratov a obchodníkov po celej Európe, avšak tento počin odštartoval globálny trend, ktorý je samozrejmosťou dodnes. Najstaršou zachovalou vôňou je pravdepodobne Farina Eau de Cologne Originale, ktorú Giovanni v liste kamarátovi opísal ako „jarné leto v Taliansku, horské narcisy, pomarančový kvet po daždi.“

farina 1709 eau de cologne 10 fl oz

Oriza L. Legrand, 1720

Kráľovský parfumér Jean Louis Fargeon založil Maison Oriza v roku 1720, pričom jeho prvým zákazníkom bol samotný Louis XV. Rodina Fargeon ostala výhradnými kráľovskými parfumérmi a mali možnosť pripraviť špeciálnu zákazku pre samotnú Mariu Antoinettu. S nástupom Napoleona a Francúzskej revolúcie si stále udržali svoje postavenie a pridali na zoznam‚ ďalších prominentných zákazníkov vrátane samotného Napoleona a jeho manželky Jozefíny. V roku 1811 značku kúpil Louis Legrand a premenoval ju na Oriza L. Legrand. V roku 1860 ju zase prevzal Antonin Raynaud, ktorý v roku 1879 uviedol úplne prvú parfumovú líniu Parfumeria Oriza, ktorá pozostávala nielen z vôní, ale aj kozmetiky v jednotnom balení a dizajne. Značka samozrejme funguje dodnes pričomv parfumérskych kruhoch je považovaná za créme de la créme v prípade vôní a dnes spolupracuje napríklad aj so značkou Baccarat na vývoji jej vôní. Značka kryštálu, Baccarat, zase pre ňu vyrába ikonické, luxusné kryštálové flakóny. Jej najstaršou vôňou je Violette du Czar (1862), Foin franchement coupé (1886) či Rêve d'Ossian (1900).

reve d ossian  violettes du czar 

Floris of London, 1730

O 10 rokov po Maison Oriza vznikol londýnsky parfumérsky dom, ktorý je dodnes vedený potomkami zakladateľov. Založil ho Juan Famenius Floris a jeho manželka Elizabeth, pričom ich zameraním boli produkty na holenie aj parfumy. V roku 1820 sa stali dodávateľmi hrebeňov na kráľovský dvor a postupne sin a svoju stranu získali väčšinu aristokratov a významných osobností ako Florence Nightingale či Sir Ranulph Fiennes. Značka fungovala na svojom pôvodnom mieste 89 Jermyn Street v Londýne až do roku 1989, kedy bola otvorená fabrika v Devone, no pôvodná predajňa je dnes vlajkovým showroomom a základňou značky. Floris of London ponúka množstvo moderných vôní, ale aj niekoľko pôvodných vrátane Limes (z roku 1832) či Stephanotis (1786). Okrem toho ponúkajú svojim zákazníkom exkluzívnu možnosť personalizovania vône.

06114 limes edt 100ml box 1200px rgb  floris london stephanotis bath essence with box 

 

Foto: archív značiek

 

2411

Súvisiace články