_Hrušky opité vínom
Tento recept s červeným vínom, voňavými koreninami a jemným dotykom Amaretta je ako stvorený pre chladné vianočné večery. Šťavnaté hrušky nasiaknuté arómou škorice a klinčekov v kombinácii s krémovým gréckym jogurtom, medom a chrumkavými pistáciami vytvárajú dezert, ktorý je elegantný, no prekvapivo jednoduchý na prípravu. Ak vás už unavujú zdĺhavé sviatočné recepty, tieto hrušky sú ideálnou voľbou, ako očariť hostí niečím výnimočným.
_Budete potrebovať
- 700 ml suchého červeného vína - Cabernet Sauvignon
- 150 g cukru (ja som zvolila mix kokosového a bieleho)
- koreniny - 4 klinčeky, 1 badián, 1 celá škorica, muškátový oriešok, vanilka
- 1 ks pomaranč
- 4 ks hrušiek (nie úplne mäkké, inak by sa rozvarili)
- 50 ml Amaretta
- 300 g tučného gréckeho jogurtu
- 3 lyžice medu
- vanilku
- čerstvo nasekané pistácie
_Ako postupovať
1. Na panvici alebo v hrnci si pomaly opečieme koreniny (okrem vanilky).
_Takto získajú intenzívnejšiu arómu. Dávajte však pozor, aby ste ich nespálili, inak by zhorkli.
2. Do stredne veľkého hrnca uložíme ošúpané hrušky, kôru z pomaranča a kúsky pomaranča. Zasypeme cukrom a prilejeme celú fľašu vína. Nakoniec pridáme vanilku a na panvici opečené koreniny.
_Pridať môžete aj šťavu z pomaranča, avšak farba hrušiek nebude vo finále taká sýta.
3. Po hodine opatrne vytiahneme hrušky a precedíme varené víno. Koreniny a kôru vyhodíme. Hrušky opäť zalejeme vínom a odložíme na noc do chladničky. Tým sa zintenzívni ich chuť a farba.
4. Na druhý deň hrušky vyložíme na tanier. K varenému vínu prilejeme Amaretto a na stredne nízkej teplote redukujeme do zahustenia. Môže to trvať viac ako 20 minút.
5. Jogurt zmiešame s vanilkou a medom.
_Ako servírovať
Jogurt naservírujeme na tanier, posypeme pistáciami a uložíme hrušky. Polejeme teplým medom a vínnou redukciou.
_Namiesto jogurtu môžete použiť aj zmrzlinu, vyšľahanú šľahačku či mousse.
_Kolachella Academy
Zaujal vás tento recept a chceli by ste sa naučiť viac? Renáta z Kolachella Cake Studio spustila online kurzy vhodné pre všetkých začiatočníkov, ale aj pre tých, ktorí si radi otvoria obzory v nových oblastiach.
„V projekte Kolachella Academy a našich kurzoch ( či už online alebo individuálnych u nás v štúdiu) sa venujeme predovšetkým základom a dôležitým aspektom v oblasti správneho skladania a vyrovnávania toriet, ale aj jednotlivým ingredienciám a ich vzájomným reakciám v tortách. Kurzy sú venované nielen úplným začiatočníkom, ale aj milovníkom pečenia, ktorí chcú vylepšiť svoje doterajšie techniky. Vďaka znalostiam sa vyvarujete mnohým chybám a posuniete svoje zručnosti,“ dodáva Renáta.
PONUKU KURZOV V KOLACHELLA ACADEMY NÁJDETE TU.
Text: KK foto: Kolachella