Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Gastro / 29. December 2024

Príbeh, ktorý ochutí vašu kuchyňu

_Známe meno Yotam Ottolenghi, ktoré rezonuje vo svete gastronómie. Šéfkuchár, ktorý zmenil pohľad na zeleninu. Svojimi farebnými, kreatívnymi a chuťovo nečakanými receptami oslovil milióny fanúšikov. Ako sa stal šéfkuchárom, ktorý má pevné miesto vo svete fine diningu?

Príbeh, ktorý ochutí vašu kuchyňu

Narodil sa v Jeruzaleme, kde sa mix kultúr a chutí stal jeho dennou súčasťou. Hoci študoval porovnávaciu literatúru a filozofiu, láska k jedlu ho zaviedla na prestížnu školu Le Cordon Bleu v Londýne. Prvé skúsenosti získaval ako cukrár, ale skutočný prelom prišiel, keď spolu s priateľom Samim Tamimim otvorili prvé deli Ottolenghi. Tým, že spájal stredomorské vplyvy s moderným prístupom, sa stal symbolom zdravého, ľahkého, no pritom sofistikovaného jedla.

V súčasnosti je autorom viacerých bestsellerov, ako Plenty alebo Simple, kde ukazuje, že aj jednoduché suroviny môžu byť ohromujúce. Okrem toho má Ottolenghi jasno aj v osobnom živote. So svojím partnerom a dvoma deťmi žije v Londýne, kde čerpá inšpiráciu na svoje jedlá.

Na oslavu Nového roka sme v Top Fashion vybrali vcelku jednoduché menu podľa tohto kulinárskeho génia. Nielenže chutí fantasticky, ale jeho ingrediencie nájdete aj v slovenských obchodoch. Jediný častý problém v tak pestrej strave podľa Yotama Ottolenghiho. (smiech) 

_Novoročné menu podľa Yotama Ottolenghiho

  • Predjedlo / Pečený baklažán s tahini a korenenými mandľami

Tento recept je inšpirovaný reštauráciou Nopi Yotama Ottolenghiho. Nachádzajúca sa v centre Londýna, spája blízkovýchodné chute s modernou gastronómiou a je známa svojím dôrazom na kvalitu surovín a prekvapivé kombinácie chutí.  

Ingrediencie

_1 veľký baklažán  

_2 lyžice tahini (sezamová pasta)  

_1 strúčik cesnaku  

_Šťava z 1 citróna  

_2 lyžice olivového oleja  

_50 g korenených mandlí (alebo opražené mandle s trochou papriky a rímskej rasce)  

_Soľ a čierne korenie  

Postup 

1. Predhrejte rúru na 200 °C. Baklažán prekrojte pozdĺžne na polovice a vnútro narežte do kríža. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Pečte približne 25-30 minút, kým bude mäkký a na povrchu zlatistý.  

2. Medzitým pripravte tahini dresing – zmiešajte tahini, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, štipku soli a trošku vody, aby vznikla hladká omáčka.  

3. Pečený baklažán prelejte tahini dresingom a posypte korenenými mandľami. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote.  

  • Hlavný chod / Zapečené zemiaky s feniklom a údeným lososom

Fenikel, známy svojimi tráviacimi benefitmi, v tomto recepte skvelo dopĺňa zemiaky a údeného lososa. Recept je inšpirovaný Ottolenghiho filozofiou jednoduchých, no chuťovo bohatých jedál, ktoré spájajú výživné suroviny s kreatívnym prevedením.  

Ingrediencie 

_500 g zemiakov

_1 fenikel (nakrájaný na tenké plátky)  

_200 g údeného lososa (natrhaného na kúsky)  

_200 ml smotany na šľahanie  

_100 ml mlieka  

_2 strúčiky cesnaku (pretlačené)  

_1 lyžička feniklových semienok  

_Soľ a čierne korenie  

_50 g parmezánu (nastrúhaný)  

_Trochu olivového oleja  

Postup

1. Predhrejte rúru na 190 °C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Fenikel nakrájajte na plátky a krátko opečte na panvici s olivovým olejom.  

2. Zmiešajte smotanu, mlieko, cesnak, feniklové semienka, soľ a korenie.  

3. Vo vymastenom zapekacom pekáči vrstvite zemiaky, fenikel a údeného lososa. Každú vrstvu prelejte smotanovou zmesou.  

4. Navrch nasypte parmezán a pečte 45-50 minút, kým je povrch zlatistý a zemiaky mäkké.  

5. Pred servírovaním nechajte jedlo 10 minút odpočívať.  

  • Dezert / Čerešňový trifle s pistáciovo-rozmarínovou posýpkou  

Pistácie, jeden z najstarších pestovaných orechov na svete, sa v tomto recepte spájajú s výraznými čerešňami a aromatickým rozmarínom. Kombinácia dodáva dezertu sofistikovanú chuť a robí ho ideálnym zakončením sviatočného menu.  

Ingrediencie

_200 g čerešní (čerstvých alebo mrazených)  

_2 lyžice cukru  

_150 g mascarpone  

_2 lyžice medu  

_1 čajová lyžička vanilkového extraktu  

_100 g pistácií  

_1 vetvička čerstvého rozmarínu  

_2 lyžice masla  

_2 lyžice múky  

_1 lyžica cukru  

Postup 

1. V hrnci varte čerešne s cukrom, kým zmäknú a pustia šťavu. Nechajte vychladnúť.  

2. Na posýpku nasekajte pistácie a rozmarín. Zmiešajte ich s maslom, múkou a cukrom. Zmes opečte na panvici, kým bude drobivá a zlatistá.  

3. Mascarpone vyšľahajte s medom a vanilkovým extraktom.  

4. Vrstvite čerešne, krém a posýpku do pohárov. Zakončite posýpkou a pred podávaním nechajte vychladiť.  

Prajeme dobrú chuť a výnimočný Nový rok! 

    1017

    Súvisiace články