Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 20. apríl 2021

Fashion Revolution Week: Módny priemysel a jeho úloha v udržateľnosti

Od 19. do 25.apríla prebieha Fashion Revolution Week, globálna kampaň, ktorej cieľom je šíriť osvetu a víziu udržateľnosti v módnom priemysle.

Fashion Revolution Week: Módny priemysel a jeho úloha v udržateľnosti

Od 19. do 25.apríla prebieha Fashion Revolution Week, globálna kampaň, ktorej cieľom je šíriť osvetu a víziu udržateľnosti v módnom priemysle. Cieľom je poukázať na ľudské životy aj zdravie planéty, ktoré by mali byť prioritou oproti ekonomickému rastu a ziskom.

Fashion Revolution je najväčšia svetová iniciatíva na podporu ekológie a etiky v módnom priemysle, ktorá vznikla v roku 2013 po veľkom nešťastí v Bangladéši, kedy sa zrútila továreň Rana Plaza. Odvtedy sa snaží šíriť ciele udržateľnosti v móde po celom svete.

Aktuálny ročník vyzýva módne značky aj vlády krajín po celom svete, aby spojili svoje sily a prostriedky na vytvorenie lepšieho módneho priemyslu. Cieľom kampane je motivovať ľudí k radikálnej zmene vníámania oblečenia ako lacného spotrebného tovaru, ale aj poukázať na ľudské práva a ochranu životného prostredia.

Vyššia produkcia = horší stav životného prostredia

Masová výroba a nadprodukcia oblečenia má na svedomí množstvo aspektov súvisiacich so zhoršujúcou sa situáciou životného prostredia. Predpokladá sa, že do roku 2030 ešte vzrastie výroba oblečenia a to až o 81%, čo bude v praxi znamenať ešte vyšší dopyt po poľnohospodárskej pôde a prírodných materiáloch, čoho výsledkom je výrub stromov a odlesňovanie. Deforestáciou zvyšujeme predpoklad prenosu chorôb divej zveri na ľudí, čo môže viesť aj ku ďalšej pandémii.

Preťažovanie prírodných zdrojov funguje na všetkých leveloch módneho priemyslu, od zotročovania farmárov a výrobcov textilu až po agresívne farbenie znečisťujúce vodu. Situácia sa nezlepšuje a Fashion Revolution chce požiadať značky o vyššiu úroveň transparentnosti. Minulé roky bolo heslom iniciatívy #WhoMadeMyClothes, tento rok je to #WhoMadeMyFabric.

Fashion Revolution na Slovensku

Najväčšia aktivistická organizácia pv módnom priemysle má zastúpenie aj na Slovensku, pričom svetový program je sústredený na spájanie komunít a na posilnenie marginalizovaných hlasov. “Tohtoročný Fashion Revolution Week bude plný iniciatív. Okrem našej panelovej diskusie Fashion Question Time sa diváci môžu tešiť na množstvo workshopov Fashion Open Studio s kolektívom neuveriteľných medzinárodných dizajnérov. Pripojte sa k nám a vypočujte si spolu s nami príbehy neznámych aj odborných hlasov. Ukúžme spoločne všetkým, že móda by mala byť inkluzívna, úctivá a spravodlivá,” reaguje Orsola de Castro, spoluzakladateľka Fashion Revolution. 

fashionrevolution 02

Na Slovensku sa bude niesť aj v znamení #IFixedMyClothes, ktorého zámerom je pozdvihnúť opravu oblečenia a prinavrátiť ručné práce do bežných životov. Vďaka upcyklácii a oprave oblečenia môžeme jednoducho eliminovať odpad. „Želaním Fashion Revolution na Slovensku je posilniť komunitu ľudí, ktorí sa venujú ručným prácam a vzájomne sa môžu prepájať a inšpirovať. Začneme spoločne v pondelok, a to otvorením Fashion Revolution Weeku s Babsy Jagušák. Pokračujeme v utorok 20. apríla 2021 workshopom s blogerkou Katarínou Peterovou (La Florita) a dizajnérkou Vivien Mihálikovou, ktoré predvedú základné opravy a upcyklačné postupy. V priebehu týždňa bude mať verejnosť možnosť sledovať množstvo workshopov, prednášok či krátkych filmov, a to cez sociálne siete slovenskej alebo globálnej iniciatívy Fashion Revolution,“ vysvetľuje koordinátorka Fashion Revolution hnutia na Slovensku Martina Mareková Kuipers.

Vyvrcholením programu bude premiéra krátkeho filmu pre Fashion Open Studio - Modrotlač Rabada x Pavol Dendis. Títo dvaha talentovaní dizajnéri predstavia možnosti udržateľnejšieho prístupu k módnej tvorbe. Všetky informácie ohľadom programu Fashion Revolution Weeku nájdete na facebookovej stránke Fashion Revolution Czech Republic and Slovakia.

Foto: Fashion Revolution Slovakia

831

Súvisiace články