Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 9. február 2021

Značky, ktoré vyrábajú oblečenie z deadstock a upcyklovaných materiálov

Niekto raz povedal, že na svete je už dosť oblečenia na to, aby sa vyrábalo ďalšie. Je to síce pravda atýmto heslom sa riadi čoraz viac spotrebiteľov, no naša túžba po nových kúskoch askúšaní nových trendov je zatiaľ príliš veľká na to, aby sme sa nových kúskov úplne vzdali.

Značky, ktoré vyrábajú oblečenie z deadstock a upcyklovaných materiálov

Niekto raz povedal, že na svete je už dosť oblečenia na to, aby sa vyrábalo ďalšie. Je to síce pravda a týmto heslom sa riadi čoraz viac spotrebiteľov, no naša túžba po nových kúskoch a skúšaní nových trendov je zatiaľ príliš veľká na to, aby sme sa nových kúskov úplne vzdali. Existuje však aj celkom príjemný kompromis, ktorým sú značky vyrábajúce štýlové modely z deadstock a upcyklovaných materiálov.

@frankiecollective

Ako prvé by sme si mali uzrejmiť pojmy deadstock a upcyklácia. Ide o termíny, ktoré sú vo svete ekológie a udržateľnosti relatívne zabehnuté.

Deadstock – deadstock látky pomenúvajú staré materiály priamo z fabrík, ktoré sa nepredali. Môžu byť jemne poškodené, prípadne je ich k dispozícii menšie množstvo. Takisto to môže byť „odpadová“ látka, ktorá vznikla pri výrobe, v tomto prípade ide zväčša o odrezky.

Upcyklácia – v procese upcyklácie sa z pôvodných modelov vyrábajú úplne nové. Konkrétny kúsok, ktorý je môže byť miestami zničený alebo opotrebovaný, prípadne len nechcený, sa rozoberie a jeho časti sa použijú na vytvorenie nového kúsku.

Aj z takýchto materiálov sa dajú vytvárať štýlové a dizajnovo zaujímavé modely, ktoré nemusia byť iba sezónnou či trendy záležitosťou. Okrem toho, že ide o výrazne udržateľnejšie kúsky, ich výhodou je aj to, že sa nikdy nevyrábajú v takých kvantách ako bežná móda. Kvôli limitovanému množstvu látok, ktoré sa už nevyrábajú je možné častokrát vytvoriť len pár rovnakých kúskov, v tých lepších prípadoch je to pár desiatok. Upcyklované alebo deadstock modely sú častokrát unikátne, to znamená, že ani tých pár vyrobených dizajnov nie je identických. Medzi naše najobľúbenejšie značky, ktoré s takýmito materiálmi pracujú a tvoria skutočne zaujímavé dizajny, patria tieto.

Frankie Collective

Značka Frankie Collective začala ako predajca vintage kúskov a neskôr expandovala do upcyklácie toho, čo nebolo v dobrom stave na predaj. Dnes u nich nájdete skutočné dizajnové vychytávky, ktoré ozvláštnia každý šatník.

frankiecollective mariaisabel@frankiecollective / @mariaisabel

Re/Done

Re/Done je jednou z najznámejších značiek, ktorá sa venuje upcyklácii. Začali s pretváraním ikonických Levi’s džínsov, ktorým dávali nový look. Dnes spolupracujú s mnohými ďalšími značkami a v ich ponuke nájdete okrem džínsov aj svetre, topy či šaty.

shopredone carodaur@shopredone / @carodaur

Psychic Outlaw

Ako urobiť z bandany štýlové šaty? Odpoveď má značka Psychich Outlaw, ktorá retro šatky premieňa na dizajnové skvosty. Kvôli náture samotných šatiek je vždy v ponuke veľmi limitované množstvo jednotlivých modelov, no každý z nich vyniká svojou unikátnou osobnosťou. Skvelé na tejto značke je aj to, že jej môžete zaslať svoje vlastné šatky, z ktorých vám vie vyrobiť modely na mieru.

psychic.outlaw msboswell @psychic.outlaw / @msboswell

Mia Vesper

Dizajnérka, ktorá pravidelne oblieka Beyoncé, Sofiu Richie či Halsey má vlastnú ready-to-wear kolekciu vyrábanú z deadstock a upcyklovaných materiálov. Vytvára skutočne unikátne modely, ktoré prepájajú street-wear s moderným dizajnom. V jej ponuke nájdete kúsky na každodenné nosenie aj slávnostnejšie dizajny, nielen pre ženy, ale aj pre mužov.

mia.vesper@mia.vesper

Almost on Time

Ako premeniť pánske športové oblečenie na vysoko sofistikované, ženské kúsky? Odpoveď má značka Almost on Time. V jej ponuke nájdete dizajny ako korzety, šaty či minisukne, ktoré vynikajú svojim špecifickým štýlom a krásnou konštrukciou. Jednducho tvorba, ktorá definuje moderný prístup k móde. Značka nedávno dokonca vytvorila kolekciu v spolupráci s Urban Outfiters, kde nájdete zaujímavú kapsulovú kolekciu.

almost.on.time@almost.on.time

Mirror Palais

Ak ste romantická duša a milujete retro, táto značka je pre vás ako stvorená. V jej ponuke nájdete dievčenské, hravé dizajny vrátane spodnej bielizne, šiat, plaviek alebo topov a mikín, ktoré vynikajú vďaka retro materiálom, z ktorých sú vyrobené. Využíva deadstock látky, siluety majú výrazný vintage nádych, no pritom pôsobia maximálne moderne.

mirrorpalais@mirrorpalais 

Foto: Instagram

1465

Súvisiace články