Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 10. august 2019

Haute Couture z morských rias

Módny priemysel si čoraz častejšie vstupuje do svedomia ahľadá alternatívne zdroje pre svoju tvorbu. Vminulosti tu už boli napríklad kabelky zrybích šupín adnes sú to haute couture modely zmorských rias.

Haute Couture z morských rias

Módny priemysel si čoraz častejšie vstupuje do svedomia a hľadá alternatívne zdroje pre svoju tvorbu. V minulosti tu už boli napríklad kabelky z rybích šupín a dnes sú to haute couture modely z morských rias. Za týmto projektom stojí mladá absolventka textilného dizajnu, Jasmine Linington.

Dizajnérka hľadala alternatívne materiály, ktoré by boli odpoveďou na rýchlu módu, ktorou sme dnes zahltení. Svoju inšpiráciu našla na pobreží Škótska, kde ju zaujali vyplavené riasy. Pripomínali jej elementy, ktoré sa využívajú na vyšívanie a zdobenie modelov, a vďaka ich unikátnosti po farebnej, štrukturálnej aj tvarovej stránke sa pre ňu ihneď stali dokonalým prvkom.

1

3 5

2

V jej kolekcii využíva materiál s názvom SeaCell, ktorý sa vyrába v Austrálii z rozdrvených rias. Slúži ako látka a poskytuje tak plátno pre ďalšiu tvorbu. Jeho unikátna štruktúra na dotyk pripomína hodváb, čo z neho robí ideálnu látku pre módnu tvorbu. Je zároveň 100% rozložiteľný v prírode a nezanecháva uhlíkovú stopu. Modely sú následne zdobené sušenými riasami, ktoré boli zakonzervované a zafarbené. Ich štruktúra pripomína perličky, flitre a špeciálny typ rias dokonca vytvára perový efekt.

9

6  7 

8

Dizajnérka verí, že zero waste prístup je v modernom módnom priemysle nevyhnutý a mal by sa stať základnou súčasťou kreatívneho aj výrobného procesu každého dizajnéra. Práve preto sa rozhodla skúmať svoje okolie a nájsť alternatívne materiály, ktoré majú lepší dopad na naše životné prostredie.

Foto: archív dizajnérky

1120

Súvisiace články