Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 7. jún 2019

Čo sú to kolekcie Cruise a Resort?

Módne sezóny sú rozdelené na dve hlavné časti- jar/leto a jeseň/zima. Tie patria k nosným častiam tvorby každého módneho domu, avšak tento harmonogram je ešte v niektorých prípadoch rozšírený o haute couture kolekcie, pre-fall kolekcie a taktiež resort alebo cruise kolekcie.

Čo sú to kolekcie Cruise a Resort?

Módne sezóny sú rozdelené na dve hlavné časti- jar/leto a jeseň/zima. Tie patria k nosným častiam tvorby každého módneho domu, avšak tento harmonogram je ešte v niektorých prípadoch rozšírený o haute couture kolekcie, pre-fall kolekcie a taktiež resort alebo cruise kolekcie. Práve na jar a v lete sa často hovorí práve o posledných dvoch spomínaných. Čo to vlastne cruise a resort kolekcie sú?

Christian Dior Resort 2020, Chanel Cruise 2020

Luxusné módne domy vedia, že každá módna maniačka pristupuje ku svojmu šatníku trochu inak, keď sa chystá na dovolenku. V hlave nám prebiehajú rôzne kalkulácie a pomocou tých najkomplikovanejších vzorcov skladáme dokonalé outfity. Čo si oblečieme večer a čo na pláž? Každý vie, že na dovolenke nemôžeme späť v tom vyťahanom tričku ako počas celého roku, ale musí to byť nejaká štýlová, hodvábna košieľka. Ani na dobrodružné safari sa nedá ísť bez trendy klobúku (ktorý je inak počas celého roka maximálne nevyužiteľný), a plaviek potrebujeme minimálne [počet dní dovolenky] x 2. A presne nato tu máme kolekcie označené ako Cruise alebo Resort.

valentinoValentino Resort 2020

Oba pojmy predstavujú kolekciu určenú na dovolenky a cestovanie. Celé to vzniklo pre elitnú klientelu, ktorá cestovala často počas celého roku, zvyčajne s cieľom lepšieho počasia ako v ich domovine. Zväčša išlo o luxusné plavby, preto dostali kolekcie pomenovanie Cruise. Pozostávali z luxusných materiálov, jemných látok a jednoducho exkluzívnych kúskov, ktoré stelesňovali letnú atmosféru. Dnes sú cielené na všetkých zákazníkov. Na jednej strane tu sú stále tí, ktorí cestujú počas celého roka, no na druhej zase aj tí, ktorí plánujú dovolenky vopred a nevedia sa dočkať ďalšieho leta.

Keďže kolekcie Cruise/Resort sa prezentujú rok dopredu, pre milovníčky módy to znamená, že aktuálne leto sa nestihlo ani začať, no módne trendy na budúcoročnú dovolenku sa už servírujú. Do predaja sa však dostávajú až na jeseň, zvyčajne v novembri alebo decembri, niektoré značky dokonca posúvajú svoju produkciu a predaj až do nového roku.

1350

Súvisiace články