Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 7. jún 2019

Najzaujímavejšie fashion tech start-upy

Móda, rovnako ako aj iné odvetvia, čoraz viac podlieha technológiám. Objavuje nové dimenzie, umožňuje k nej pristupovať efektívnejšie, presnejšie, udržateľnejšie a moderne.

Najzaujímavejšie fashion tech start-upy

Móda, rovnako ako aj iné odvetvia, čoraz viac podlieha technológiám. Objavuje nové dimenzie, umožňuje k nej pristupovať efektívnejšie, presnejšie, udržateľnejšie a moderne. Niektoré technologické inovácie v tomto priemysle síce znejú ako sci-fi, no pritom nie sme ďaleko od ich úplnej nadvlády. Ktoré najzaujímavejšie technológie dokážu zmeniť svet módy?

Intelistyle

Styling je veľmi individuálnou záležitosťou, každý má na módu iný pohľad a vkus je takisto subjektívny. Spoločnosť Intelistyle však prišla na spôsob, ako zo stylingu vyťažiť maximum. Zakomponovala do toho umelú inteligenciu, ktorá dokáže vyhodnotiť, ako zostaviť outfit tak, aby sa konkrétnej osobe páčil. Ide o systém, ktorý vytvorí outfit z vecí, ktoré už vlastníte, ale aj z nových kúskov. Je využiteľný pre každého, od stylistov cez súkromné osoby až po módne butiky.

Fashwell

Start-up z Zurichu vytvoril platformu, ktorá rýchlo a efektívne nájde kúsky, ktoré sa vám budú skutočne páčiť bez toho, aby ste museli stráviť hodiny na internete. Stačí si spraviť screenshot alebo fotku a systém za vás prehľadá aktuálnu ponuku eshopov, ktoré majú čo najpresnejšie výsledky. To znamená, že keď sa vám zapáčia Off-White tenisky, ktoré sú už vypredané, Fashwell vám nájde podobné modely aj od iných značiek.

2

Bright Label

Úplne iným smerom je zameraná spoločnosť Bright Label, ktorej poslaním je stransparentniť módny priemysel. Vyvinuli technológiu, ktorá dokáže podľa naskenovaného kódu presne vyhodnotiť rôzne aspekty vzniku konkrétneho kúsku. Analýza vám vyhodnotí ako sa o odev starať, poskytne informácie pre alergikov, predstaví udržateľné aspekty, ale aj výrobnú cestu. Takýmto spôsobom môžu značky začať komunikovať presne a transparentnejšie, pričom pre zákazníka bude omnoho jednoduchšie prejsť na cestu udržateľnosti a ekológie.

3

Save Your Wardrobe

Veľmi zaujímavým start-upom je aj Save Your Wardrobe, ktorý taktiež využíva umelú inteligenciu. Pomocou ich aplikácie v podstate zdigitalizujete svoj šatník. Okrem toho, že do nej môžete nahrávať fotky oblečenia, ktoré máte, automaticky pridá každý kúsok, ktorý si objednáte online a príde vám potvrdenie o objednávke do emailu. Čím častejšiu ju budete používať a čím viac podkladov do nej nahráte, tým lepšie bude poznať váš štýl a zostaví presnejšie outfity. Dokáže tiež vypočítať celkovú hodnotu vášho šatníka a pomôže pristupovať k móde udržateľnejšie. Navrhne, čo urobiť s vecami, ktoré už nenosíte, ale aj objaví nové ekologické kúsky.

4  5 

Foto: archív firiem

1207

Súvisiace články