Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 22. marec 2019

Udržateľný šatník: Ktorým materiálom by sme sa mali vyhýbať?

Nakupovať menej, recyklovať či nakupovať vo vintage obchodoch, to sú jedny zprvých krokov, ktoré podnikneme na ceste za udržateľnosťou. Ak už máte tieto kroky za sebou, nasleduje výber správnych materiálov.

Udržateľný šatník: Ktorým materiálom by sme sa mali vyhýbať?

Nakupovať menej, recyklovať či nakupovať vo vintage obchodoch, to sú jedny z prvých krokov, ktoré podnikneme na ceste za udržateľnosťou. Ak už máte tieto kroky za sebou, nasleduje výber správnych materiálov. Ktoré sú tie najhoršie, ktorým by sme sa mali vyhýbať?

 

Polyester

Výroba polyesteru znečisťuje prostredie, najmä kvôli tomu, že sa vyrába z fosílneho paliva. Už len tento fakt je odrádzajúci. Okrem toho tento materiál prirodzene počas životného cyklu vypúšťa mikrovlákna, ktoré následne znečisťujú oceány. Ďalší zásadný problém je to, že polyester sa nedá rozložiť. Trochu inak to je s recyklovaným polyesterom, ktorý je vyrobený z použitých plastových nádob a iných produktov. Ak teda hľadáte kúsok, ktorý by mal byť funkčný napríklad z hľadiska vodeodolnosti, budete potrebovať „umelý“ materiál. Vždy však zvoľte menšie zlo v podobe recyklovaného polyesteru alebo nylonu.

Bavlna

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, klasická bavlna nie je taká eco friendly. V prvom rade si vyžaduje extrémne vysoké množstvo vody a v druhom rade sa na ňu používajú agresívne pesticídy. Takáto bavlna je samozrejme prítomná vo väčšine produktov na trhu. Avšak čoraz viac bežne dostupných značiek začína používať bavlnu z ekologickej produkcie. Takáto bavlna je z 80% zavlažovaná dažďom a pestuje sa iba v sezóne, kedy ju nenapadajú rôzne pliagy, čiže si nevyžaduje využitie pesticídov. Samozrejme bio bavlny sa nedá vypestovať také množstvo ako tej klasickej, práve preto je o niečo drahšia.

Viskóza

Na výrobu viskózy sa využíva drevo, čo takisto neznie až tak tragicky. Avšak pravda je taká, že tento spôsob výroby nie je udržateľný a proces, akým sa spracúva je takisto problematický. Keďže ide o surový materiál, vyžaduje si obrovské zásahy a využíva množstvo chemikálií. Tento materiál sa využíva najmä v športovom oblečení či na plavkách, no moderná móda našla aj na to odpoveď. Namiesto viskózy vyhľadajte materiály ako Tencel alebo Ecovero.

1764

Súvisiace články